Dacă aş putea da timpul înapoi, sunt sigură că m-ar fi ajutat să ştiu câteva (multe alte) lucruri în plus. Să le aplic, să le modelez ca să ne fie nouă bine. Să îmi fac viaţa mai uşoară. Să nu îmi fie frică să am încredere în ceea ce simt şi să nu mă mai gândesc că alţii sunt mai experţi ca mine, doar pentru că au un copil un pic mai mare. Sau chiar deloc…
Am rugat mămicile din comunitatea Super-Mami.Ro să scrie câteva sfaturi utile de la mămici pentru viitoarele sau proaspetele mămici. Ca de obicei, au fost super drăguţe şi au scris sfaturi* super utile, pe care eu una aş fi vrut să le citesc în timpul sarcinii.
*Cu menţiunea că fiecare a fost subiectivă, însă lista mi se pare genială de avut şi de parcurs atât înainte de naştere, cât şi după.
Sfaturi utile de la mămici pentru viitoarele sau proaspetele mămici – în sarcină
1. Cumpără-ţi o pernă de gravidă, care te va ajuta ulterior şi în alăptare. Vei vedea că în ultima parte a sarcinii îţi va fi aproape imposibil să găseşti o soluţie cât de cât umană de somn. Perna de gravidă este maaaaaaare şi te poate ajuta să găseşti o poziţie de somn mai confortabilă.
2. Dormi cât poţi de mult. Odihneşte-te, fie că stai pur şi simplu întinsă, cu picioarele pe nişte perne eventual, transmite Maria viitoarelor mămici.
3. Cumpără cele necesare, însă nu exagera. Nu ai nevoie de 100 de baxuri de scutece şi 25 de şerveţele. Nici măcar nu ştii dacă bebeluşul tău se va simţi bine cu un anumit brand de scutece sau dacă îi vor veni hăinuţele mărimea 52, aşa că nu fă rezerve federale. Vei vedea pe parcurs ce vă este util într-adevăr. Poţi cere de la maternitate o listă cu bagajul de spital necesar pentru a te orienta.
4. Cumpără o măsuţă de înfăşat! Pe mine m-a ajutat tare mult, mai ales având cezariană. Era crunt să mă aplec de fiecare dată… iar mai apoi, când a mai crescut fetiţa, adormea pur şi simplu pe măsuţă. Încă un plus este faptul că vei avea cele necesare aproape. Mare atenţie la copiii mai mari, care încep să se mişte, să se întoarcă. Nu îi lăsa nesupravegheaţi!
5. Fă cursuri de puericultură! O să înveţi multe lucruri care îşi vor fi super utile. O să îmi mulţumeşti pentru sfatul acesta, te asigur 🙂
6. Găseşte un loc sigur din care să comanzi mâncare sau congelează. Eu am preferat prima variantă, pentru că pur şi simplu nu eram în stare să stau prea mult în picioare. Nu am avut pe nimeni care să mă ajute, aşa că aceasta a fost soluţia mea. Congelatul mâncarii nu mi-a surâs, pentru că idee de congelat nu mă încântă în general.
7. Fă comenzi online, nu te căra tu cu baxuri de apă şi scutece. Bonus: aşa nu se va mai isca nicio ceartă între tine şi soţ pe motivul că a luat şerveţele cu aloe vera, când trebuia cu să ia cu extract de jojoba crescută pe crestele Anzilor.
Sfaturi utile de la mămici pentru viitoarele sau proaspetele mămici – După naştere
1. Roagă neamurile să vină în vizită mai peste o lună aşa, nu hop ţop în ziua în care veniţi voi de la maternitate. Ai nevoie de tine, de voi, de locul tău de acasă, de acomodare, nu de stat în picioare şi servit musafirii. Vizita la o proaspătă mămică în prima zi nu este tocmai cel mai mişto lucru, vă asigur.
2. Alăptează! E greu la început, doare, nu reuşeşti… dar dă-ţi timp! Încearcă diferite poziţii folosind perna de alăptare. Cheamă o prietenă şi roag-o să te ajute. Intră pe grupuri dedicate alăptării. Sună un consultant care să verifice frenul copilaşului, ataşarea sau orice problemă ar putea apărea. Nu uita că a alăpta este ceva natural şi că procentul celor care chiar nu pot face asta din cauza unor probleme de sănătate este sub 5%. Alăptează! Pune copilul la sân de câte ori are nevoie, nu la orar! Lactaţia este stimulată de copil, deci dacă există cerere, va exista şi ofertă!
Şi să îţi spun, totuşi, şi un secret. Dacă nu reuşeşti să alăptezi, nu-i capăt de ţară. Cresc copiii şi cu lapte praf! Şi încă ce sănătoşi şi frumoşi! (că doar mă uit în oglindă! 🙂 )
3. Ia o pompă de sân care să stimuleze lactaţia, ne spune Raluca. Iar eu îi dau dreptate, pentru că pentru mine, după naşterea prin cezariană, a făcut minuni! Eu am avut Spectra 9 dublă, genială.
4. Compresele Multi Mam pentru sâni fac minuni! Ragade, ataşare incorectă… pe mine m-au ajutat foarte mult şi cred că sunt primele pe care le-aş pune pe lista de cumpărături.
5. Achiziţionează-ţi un sistem de purtare egonomic. Probează câteva modele pentru a hotărî care vi se potriveşte (aici ai câteva modele). Acesta este sfatul Ancăi, dar şi al meu, care încă mai port Fundiţa din când în când.
6. Ţine copilul în braţe cât mai mult! El are nevoie de tine, de mirosul tău, de braţele tale! Nu uita nici de contactul piele pe piele, ne sfătuieşte Roxana.
7. Nu folosi cremă de funduleţ la fiecare schimbat. Spală copilul cu apă caldă şi săpun blând (dar nici din acesta mereu) şi şterge-l uşor tamponând funduleţul, pune scutecul şi aia e. Încearcă să îl laşi la aer câte un pic, punând o aleză sub bebeluş. Fetiţa mea nu s-a opărit niciodată la funduleţ!
8. Fii atentă la regula de 90 de minute atunci când vine vorba de somn! Merci, Livia!
9. Ia un colac de gât! De pe la două-trei luni, în funcţie de copil, va aduce distracţie garantată la baie! Iar bonus, bebeluşul va obosi şi va dormi tun!
10. Nu îl îmbuiba cu tone de medicamente împotriva colicilor. Vechea poveste, colicii, sunt ceva de speriat pentru noii părinţi. Însă cred că e totuşi exacerbare… Mergi la medic, mai bine, înainte de a administra picăturile recomandate de vecina de la şase. Valabil şi pentru dinţi.
Medicul pediatru al copilului este cel care prescrie tratamente, cel care trebuie consultat la orice suspiciune de boală sau îngrijorare.
11. Înfaşă lejer bebeluşul, de la brâu în jos. La mine a funcţionat asta, precum la fel de bine a funcţionat şi pusul fetiţei într-un sac de dormit.
12. Că tot a venit vorba de somn, sunetele albe liniştesc copilul. Caută aplicaţii, instalează-le pe telefon şi profită de tehnologie! Creează un mediu plăcut, cu lumină difuză, fără luminiţe şi melodii, mai ales în primele luni de viaţă. Nu supra stimula copilul!
13. Nu mai insista să aibă un program bătut în cuie! Ştiu că rutina este importantă în viaţa unui copil, dar dacă în seara asta citiţi o carte în plus, nu se va întâmpla nimic! Nu ştiu cum se întâmpla că de fiecare dată când voiam să adoarmă mai repede ca să fac şi eu una alta, parcă avea senzor. Nu adormea şi pace. Îmi rămânea doar să mă resemnez…
Aşadar, dă-i voie copilului să încalce reguli! Fiţi complici!
14. Zâmbeşte, iubeşte, trăieşte minunea! Dacă părinţii sunt liniştiţi sufleteşte, ne spune Rozalia, vor transmite acea stare copiilor.
15. Dormi cu copilul alături (co-sleeping). Sau cel puţin, pentru mine şi Alina, acesta s fost un sfat de aur pe care îl tot propovăduim. Aşa scuteşti trezit, alăptat, ochi în gură-luat copil-culcat iar, adormit, scâââârţţţ parchetul. Dacă e lângă tine, pur şi simplu îl mufezi şi aia e. Dacă îl hrăneşti mixt sau cu formula, poate un termos în dormitor te-ar mai scuti de oboseala din timpul nopţii.
16. Dormi şi tu odată cu copilul, ne sfătuieşte Mihaela. Chiar dacă ai atâteaaaa de făcut în casă, încearcă să te odihneşti şi tu din când în când. Dormiţi împreună, ai nevoie de cât mai multă odihnă!
17. Nu te panica la febră! Uşor de zis, greu de făcut, însă panica ta nu va face decât să amplifici starea de nelinişte şi stresul va creşte. Mai bine sună la Peditel sau pediatrul copilului! După câteva episoade de febră vei reacţiona altfel. Spre exemplu, la febră, eu dezbrac fetiţa, aerisesc pentru a scădea temperatura din cameră, îi fac baie cu apă călduţă. Evit pe cât posibil să îi administrez medicamente pentru că febra este de fapt un mecanism de apărare al organismului. Vreau să las organismul să lupte, nu intervin din prima secundă în bătălia lui!
18. Vorbeşte cât de mult poţi cu copilul. A trecut timpul în care era considerat că un bebeluş şi aşa nu ştie, de ce să îţi mai baţi capul? Nu, în niciun caz. Îi explici ce faci, îl priveşti în ochi, îi zâmbeşti, îi cânţi. Acestea sunt momentele voastre!
19. Relaxează-te! Cel mai important lucru pe care l-am aflat abia la al doilea copil, ne spune Bianca, este relaxarea. Da, relaxarea ta ca mamă în relaţia cu bebeluşul şi conexiunea cu el.
20. Nu lăsa copilul să plângă! V-am mai povestit de ce plâng bebeluşii şi ce ar trebui să facem, nu mai reiau.
21. Implică tatăl cât de mult poţi! Probabil o să te enerveze că îi pune invers scutecul, că se mişcă prea încet, că nu e în stare să îi pună un body. Dar ghici ce? Şi tu a trebuit să înveţi asta! Mai bine mergi până la bucătărie şi bea un ceai, cât timp el stă cu copilaşul. Sau ieşi la o plimbare. Livia ne-a povestit cât de mult a însemnat pentru ea asta, dar şi faptul că a găsit mereu cafeluţă caldă, pregătită de soţ.
22. Cere ajutor (dacă ai cui) şi acceptă ajutorul oferit. Multă dragoste şi comunicare cu toată lumea, ne spun Oana şi Raluca.
23. Diversifică sau auto-diversifică bebeluşul după şase luni. Şi nu cumpăra toate chestiile inutile: lunguriţe, aparate, blendere şi alte nebunii. Un aparat de gătit cu abur e super util, suficient şi de cursă lungă. Furculiţă cred că are toată lumea în casă, nu? Aveţi încredere în copil şi lăsaţi-l să exploreze!
24. Fă mişcare! Vei ţine riscul de depresie post-natală departe şi vei prinde putere şi energie. Mulţumim pentru sfat, Smaranda!
25. Priveşte-ţi copilul ca pe un om. Unul mai mic, ce e drept, dar tot om e! Nu îl compara cu alţii şi nu seta aşteptări prea mari, care să îl şi te frustreze. Bucură-te de el aşa cum e!
26. Nu te da bătută şi nu lăsa pe nimeni să te supere, cel puţin în primele săptămâni. Toţi cei din jur au intenţii bune, dar uneori şi ele pot dăuna. Vor fi momente în care te va enerva orice recomandare, orice remarcă… nu pune la suflet şi nu îţi bate capul. Evită oamenii cu care nu îţi face plăcere să vă vedeţi, ne sfătuieşte şi Raluca.
27. În final, Iuliana ne încurajează „-Dragi mămici, nu staţi lângă oameni negativişti şi nu acceptaţi să vi se spună ceva ce v-ar putea afecta… Fiţi încrezătoare că totul va fi bine! Când o să aveţi puiul în braţe, o să ştiţi să faceţi totul!”
Voi ce aţi mai adăuga acestei liste cu sfaturi utile de la mămici pentru viitoarele sau proaspetele mămici? Aţi descoperit vreun gadget care v-a făcut viaţa mai uşoară în primul an?
Eu as adauga:
1. Citeste citeste citeste! sunt multe carti bune de parenting.; citeste si informeaza-te. Citeste despre alaptare, pusee de crestere – toate acestea iti vor fi de mare folos.
2. Verifica orice sfat dat de oricine e trecut de 40 de ani – mamica, bunica, soacra, matusa, etc. – multe dintre sfaturile lor au ca baza traditia si nu au nici o baza stiintifica, ba chiar unele dintre ele pot fi chiar daunatoare copilului
Daaa, foarte bune adaugarile tale! Multumesc 🙂
Pingback: Cum să reacţionezi atunci când primeşti sfaturi fără să le ceri - mic ghid - Super-Mami.Ro
[…] fi de ajutor într-adevăr. Uite, şi noi, cele din comunitatea Super-Mami ţi-am propus câteva sfaturi utile, ca de la mămici la mămici. Citeşte-le şi decide ceea ce vi s-ar potrivi vouă. Important e să […]
Pingback: Lucruri pe care trebuie să le faci după ce afli că eşti însărcinată - Super-Mami.Ro
[…] citeşte sfaturi utile de la mămici pentru proaspetele mămici! […]