Deficitul de fier reprezintă una dintre cele mai frecvente carenţe nutritionale si se poate dezvolta atunci când aportul de fier sau absorbția lui nu corespund cerințelor organismului.
În consecinţă, corpul nu poate produce suficientă hemoglobină, o substanţă din globulele roşii ce transportă oxigen la ţesturile din corp. Aceasta se va manifesta prin slăbiciune, oboseală şi iritabilitate.
Există două forme alimentare de fier: hem şi non-hem. Fierul hem este derivat din hemoglobină şi se găseşte în alimentele de origine animală, care conţineau iniţial hemoglobină. De exemplu: carnea roşie, peştele, fructele de mare și carnea de pasăre. Legumele şi alimentele fortifiate conţin fier non-hem, însă acesta nu este atât de bun ca fierul hem, care este absorbit mai eficient din tractul gastrointestinal.
Cele mai bune surse de fier no-hem sunt: lintea, fasolea, spanacul, cerealele fortifiate cu fier, semintele de dovleac sau de susan, nucile, fisticul, migdalele, caju, broccoli. Anumite alimente pe care o persoană le consumă în timpul unei mese influenţează cantitatea de fier absorbită. Cele care scad absorbţia fierului sunt: cafeaua, ceaiul, alimentele bogate în calciu. Pentru a vă îmbunătăți absorbția fierului, consumaţi-l împreună cu o sursă bună de vitamina C – cum ar fi sucul de portocale, broccoli sau căpșuni – sau combinaţi la aceeaşi masă alimente care conţin fier hem cu cele care conţin fier nonhem.
1. Lintea.
Poţi face o supă cremă de linte şi o poţi introduce încă din primele luni de (auto)diversificare. În cazul unui copil mai mare, o poţi fierbe şi servi ca atare sau în combinaţie cu alte legume, pentru a face un piure. Saaau poţi face chifteluţe în care strecori câteva linguri de linte fiartă în prealabil.
2. Spanacul.
Când vine vorba despre spanac, îmi amintesc intantaneu de Popeye Marinarul. S-ar putea ca acest gând să nu fie primul şi pentru copiii noştri, mai ales că spanacul nu arată tocmai apetisant atunci când e gătit. Dar încearcă să îl introduci în dietă – împreună cu un ou ochi sau poşat sau chiar crud. Dacă nu îl acceptă, adaugă-l în brioşe sau omletă.
3. Broccoli.
Domnul broccoli sau copăcelul verde, cum îi spunem noi. Cel mai bun mod de a-l administra copiilor este preparat la aburi. Textura este interesantă pentru bebeluşi şi încurajează autodiversificarea. Dacă nu îl acceptă aşa, pasează-l alături de alte legume sau – ai ghicit – pune-l în brioşe sărate. Este unul dintre cele mai bogate alimente în fier, aşa că trebuie să găseşti formula acceptată cu plăcere de copil.
Citeşte şi: Aparate de gătit mâncarea bebeluşului şi a copiilor
4. Migdalele.
Dacă vorbim de un copil mic, migdalele trebuie râşnite înainte de a fi administrate, pentru a înlătura riscul de înec. Presară mai apoi peste budinci, orez cu lapte, vafe, clătite.
Un copil mai mare le poate ronţăi ca atare, însă nu uita să le hidratezi înainte!
5. Oul.
Dacă nu există o alergie la proteina din ou, ouăle nu ar trebui să lipsească din casă. Pot fi oferite oricând copilului, sub formă de omletă, fierte, poşate, „prăjite” pe tigaia de teflon (poate cu un pic de unt) sau în combinaţie cu brânză şi mămăligă.
Aceste cinci alimente bogate în fier sunt accesibile şi ar trebui consumate măcar o dată pe săptămână de întreaga familie. Da, şi de voi, mai ales de voi, care sunteţi un exemplu pentru copil. Gătiţi acelaşi lucru pentru toată lumea, aşezaţi-vă cu toţii la masă (măcar seara) şi bucuraţi-vă de mâncare.
Citeşte şi: 19 sfaturi pentru ca bebeluşul să mănânce mai bine
Acest articol a fost realizat în colaborare cu Dr. Cristina Pavel, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.