Despre mine | Contact

Super-Mami.Ro
  • Călătorim împreună!
  • Educaţie
    • Activităţi cu şi pentru copii
    • Cărți pe care le răsfoim
  • Parenting
  • La masă
    • Ce mâncăm?
    • Reţete
  • Sănătate
    • Sarcină/Naștere
    • Îngrijire bebe/mami
  • Diverse
    • Concursuri
  • Călătorim împreună!
  • Educaţie
    • Activităţi cu şi pentru copii
    • Cărți pe care le răsfoim
  • Parenting
  • La masă
    • Ce mâncăm?
    • Reţete
  • Sănătate
    • Sarcină/Naștere
    • Îngrijire bebe/mami
  • Diverse
    • Concursuri
februarie 11, 2019 In Ce mâncăm?, La masă, Sănătate

Zece super alimente pentru copii

Sunt sigură că aţi auzit până acum de super alimente. Dar de ce sunt ele super alimente, cum adică sunt super? Ei bine, super alimentele au fost intitulate aşa datorită cantităţii mari de nutrienţi şi vitamine, minerale, enzime, antioxidanţi pe care le conţin. În funcţie de ce alegem să introducem în alimentaţie vom beneficia de proprietăţile lor extraordinare. Bineînţeles că toate legumele, fructele şi boabele conţin nutrienţi necesari şi au aport de energie, vitamine, minerale în organism., dar diferenţa dintre ele şi superalimente constă în cât de “concentrate” sunt super alimentele.

Azi vă propun să vorbim, aşadar, despre super alimente pentru copii şi vă prezint zece dintre ele! Cu menţiunea că echilibrul şi cumpătarea în consum sunt cheia. De asemenea, vă rog să ţineţi cont de potenţialii alergeni.

Zece super alimente pentru copii

1. Fructele de pădure. Această categorie este foare generoasă, pentru că include afine, zmeură, căpşune, mure, agrişe, măceşe. Puteţi să le oferiţi copilului ca atare dacă sunt proaspete sau să le folosiţi în diverse preparat (checul meu pufos cu fructe iese genial!), în salate, combinate cu cereale etc. Dacă aveţi variante congelate, le puteţi folosi în terciurile de dimineaţă, în griş cu lapte, în clătite – orice arată mult mai delicios şi va fi mai hrănitor dacă le adăugaţi. Sunt excelente pe post de “ceva dulce”.
De ce fructe de pădure? Pentru că pe lângă faptul că ele conţin antioxidanţi şi vitamine, ajută la îmbunătăţirea digestiei. De pildă, afinele ajută la întărirea sistemului imunitar, scad colesterolul rău, îmbunătăţesc memoria şi previn constipaţia. Căpşunele conţin salicilate naturale care par să amelioreze durerea de cap. Murele sunt cunoscute drept protectoare ale inimii, iar zmeura conţine mai multă vitamina C decât portocalele! Cu cât este mai intensă culoarea lor, cu atât sunt mai bogate în antioxidanţi, în special în vitamina C.
Şi toate, dar absolut toate, pot colora frumos un amestec de clătite, de exemplu. Cine nu ar dori clătite rooooz la micul dejun?

2. Peşte şi fructe de mare. După cum ştiţi, peştele este o importantă sursă de vitamina D şi acizi graşi omega 3. Ar trebui consumat săptămânal!
În caz că micuţul vostru nu e foarte încântat de peşte, încercaţi să îl daţi prin pesmet şi să îl coaceţi la cuptor. Va deveni uşor crănţănicios, iar asta îi atrage pe copii. Saaau puteţi face paste cu peşte, chifteluţe cu peşte mărunţit, sandişuri cu somon şi avocado. Sau îl puteţi adăuga la o supă cremă de broccoli!
Peştele gras, cum e somonul, este o excelentă sursă de acizi graşi omega 3, DHA şi EPA, ambii esenţiali pentru dezvoltarea creierului şi funcţiilor acestora. Dacă puteţi alege între somon şi ton, alegeţi somonul, pentru că este mai bogat în acizii amintiţi mai sus.

Zece super alimente pentru copii

3. Seminţele. Fie că vorbim despre chia, seminţe de dovleac, de floarea soarelui, de in – oferiţi-le copilului cât mai des! Sunt alimente bogate în nutrienţi, acizi graşi nesaturaţi şi alţi compuşi esenţiali unei alimentaţii sănătoase: proteine vegetale de înaltă calitate, fibre, minerale, tocoferoli, fitosteroli şi compuşi fenolici. Le puteţi râşni pentru a preveni orice risc de înec şi apoi amesteca sau presăra peste ceea ce le oferiţi la masă. De preferat ar fi să le consumaţi crude, în cantităţi moderate (maximum 100 g) pentru a beneficia de toate proprietăţile lor. Pot fi incluse în salate, asociate cu brânzeturi sau incluse în diferite feluri de mâncare.
Nu uitaţi însă să respectaţi specificaţia fiecăruia: seminţele de chia, de exemplu, trebuie lăsate la înmuiat înainte de a fi oferite. Sau le puteţi pune ca atare în compoziţii de chifteluţe, brioşe sărate.

4. Verdeaţă. Sinceră să fiu, nici eu nu sunt mare fană a salatei simple, a spanacului, a kale-ului sau a rucolei, să zicem. Însă când mă gândesc cât de bogate în fier, calciu, fibre, vitamina C şi acid folic sunt, parcă… merge o salată la câteva zile. Oricum ar fi, dacă eu nu mă dau în vânt după ele, asta nu înseamnă că fetiţei mele nu îi ofer.

Unii copii pur şi simplu le refuză sub formă de salată, aşa că putem încerca următoarele idei: adăugăm spanac la omletă, îl integrăm într-un smoothie sau facem chipsuri din kale la cuptor.

Zece super alimente pentru copii

5. Nuci şi unturi. De la nuci pecan până la alune şi nuci româneşti (care, apropo, se pare că sunt în top 3 super alimente din lume), nucile ar trebui să facă parte din dieta cel puţin săptămânală a copilului, pentru că sunt bogate în proteine, acizi graşi, vitamine şi minerale. Vă reamintesc: în funcţie de vârsta copilului, nucile se râşnesc.
Când vine vorba despre unturi, sunt sigură că primul care vă vine în gând este cel de arahide. Este foarte accesibil ca preţ şi poate fi găsit foarte uşor. De pildă aici sau în supermarketuri sau plafare. Eu sunt mare fană unt de fistic, dar din păcate este destul de scump şi greu de găsit.
Cum folosim unturile? Le putem pune pe fructe (combinaţia cu banană e yummy), în prăjituri, în biscuiţi, în smoothieuri, în îngheţată, în mâncarea de dimineaţă. Şi uite-aşa, copiii beneficiază de grăsimi bune, antioxidanţi, magneziu,  vitamina B şi de proteine (şi nu numai).

Zece super alimente pentru copii

6. Ouăle. Oul este un super aliment. Nu v-aţi fi aşteptat la asta, nu? Proteinele şi nutrienţii din ou îi ajută pe copii să se concentreze mai bine, iar combinaţia proteine (din albuş) – carbohidraţi (din gălbenuş) le va ţine de foame până la următoarea masă fără probleme, fără spike-uri de glicemie. Îl puteţi servi celor mici sub formă de omletă sau fiert, combinat cu legume cât mai colorate.

Zece super alimente pentru copii

7. Fructe şi legume portocalii. Fie că îi oferi un morcov pe care să îl roadă, fie că iei mango, dovleac, mango sau pepene galben, portocaliul nu ar trebui să lipsească din farfurie. Încearcă piureuri pe care le poţi pune peste iaurt sau amesteca în prepatele de la micul dejun; pregăteşte-i sărăţele cu dovleac copt sau cu cartof copt sau pur şi simplu pune-le ca atare la cuptor şi presară scorţişoară peste ele când sunt gata. Ei… dar dacă aţi ronţăi împreună morcovi ca iepuraşii?
Această categorie e bogată în vitamina C, vitamina A, potasiu şi licopen, deci nu o ocoli!

8. Cereale integrale. Orez brun, quinoa, amaranth, paste din grâu dur – le-ai încerat? Nu sunt foarte populare la noi, ce e drept, însă merită să le introduci în alimentaţie, deoarece sunt bogate în proteine şi fibre. Trebuie să fii atentă un pic la modul de gătire (unele necesită hidratare, spălare în mai multe ape etc), însă folosindu-le, vei învăţa cum trebuie preparat fiecare. Dacă micuţul tău nu acceptă din prima un tip de cereale, îţi dau un sfat: începe amestecându-le cu cele care îi plac, pentru ca mai apoi să măreşti proporţiile!
Eu folosesc multă quinoa, îmi place să o pun în supe de roşii pentru a oferi textură.

Zece super alimente pentru copii

9. Iaurt simplu. Eu nu i-am dat niciodată fetiţei mele iaurt cu fructe din comerţ (şi are 2 ani şi aproape 8 luni). Am ales mereu iaurtul simplu datorită bacteriilor bune, proteinelor şi calciului pe care le conţine. Nu am căzut în plasa iaurturilor pentru copii – dacă vreau neapărat să îi dau dulce, adaug dulceaţă făcută în casă sau magiun în iaurt. Ca să nu mai spun de fructe şi nuci!

10. Fulgi de cereale. Sau cel mai rapid mic dejun pe care îl poţi pregăti! Aduc la pachet energie, fibre, fier, vitamine şi minerale. Poţi adăuga fructe uscate sau proaspete, nuci, alune, unturi şi seminţe pentru aspect şi gust diferit. De asemenea, le puteţi adăuga în clătite, brioşe sau waffle.
Bonus: poţi invita copilaşul să îşi creeze propriul mic dejun folosind fulgi şi alte ingrediente!

Zece super alimente pentru copii

Tu foloseşti aceste zece super alimente pentru copii? Care este preferatul micuţului sau micuţei tale?

Acest articol a fost realizat în colaborare cu Dr. Cristina Pavel, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Share192
Tweet
192 Shares

Related Articles

  • am gasit o capusa pe pielea copilului la ce spital sa ma duc in bucuresti
    Am găsit o căpușă pe copil - ce fac? - experiența mea în București
  • cum ingrijim dintii copiilor
    Cum îngrijim dinții copiilor - șapte sfaturi de la dr. Monica Teodorescu

2 replies added

  1. Dana februarie 15, 2019 Răspunde

    Foarte fain!

  2. Pingback: Sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă a copilului - Super-Mami.Ro

    […] vorba de mâncare şi de stabilirea unor obiceiuri corecte? Ce să le oferim celor mici? Care sunt super alimentelele care nu trebuie să lipsească din dieta lor zilnică? Cum facem copiii să iubească legumele, […]

    Răspunde

Leave your comment Cancel Reply

(will not be shared)

Despre Mine

Adina Aruştei

Eu sunt Adina şi împreună cu domnişoara Fundiţă, fetiţa mea, îţi urăm "Bun venit!" pe Super-Mami.Ro! 
Citeşte mai mult ➤

Scriu și pe

Adina Aruştei
Facebook

Arhive

Comentarii recente

  • Cărţi pentru copiii de trei ani - ce avem în bibliotecă - Super-Mami.Ro la Cărţi pentru copiii de 2 ani
  • Cărți pentru copii (4-5 ani) - tipuri și recomandări - Super-Mami.Ro la Ce luăm în bagajul de mână al copilului mic atunci când călătorim cu avionul
  • Zece cărți cu activități pentru copii - 3-4-5 ani - Super-Mami.Ro la Cărți pentru copii (4-5 ani) – tipuri și recomandări
  • Sânii în sarcină: 8 lucruri pe care le poți observa în timpul sarcinii - Super-Mami.Ro la Înţărcarea bebeluşului – povestea noastră
  • Botezul bebelușului - ce cumpără nașii și care sunt cheltuielile - Super-Mami.Ro la Cercei de bebeluşi – când îi punem, de care?

Categorii

  • Activităţi cu şi pentru copii
  • Călătorim împreună!
  • Cărți pe care le răsfoim
  • Ce mâncăm?
  • Concursuri
  • Crăciun
  • Despre mine
  • Diverse
  • Educaţie
  • Îngrijire bebe/mami
  • La masă
  • Parenting
  • Reţete
  • Sănătate
  • Sarcină

Hai și pe Instagram!


Azi, 23.6. 6 ani. 6 ani de fetiță-Fundiță-buc Azi, 23.6.
6 ani. 
6 ani de fetiță-Fundiță-bucurie. 
6 ani de Ingrid.
6 ani de mami.
Aş scrie multe, dar i-am promis ca las telefonul. Măcar azi... 🙈
-----
#happybirthday #birthdaygirl #mygirl
Din darurile naturii ❤️ Nu ştiu voi, însă m Din darurile naturii ❤️
Nu ştiu voi, însă mie îmi cere sufletul!! - nu organismul - fructe. Şi legume.
Şi tot el, trandafiri 🙈
Sper să ne putem bucura de toate weekendul acesta - rain, rain, go away!
Voi ce planuri aveți pentru weekend-ul prelungit?
------
#fromwhereistand #frommygarden #frommyhearttoyours #roseslover #fruitlover #freshful #fresh #vibes #sunny #flowerphotography #flowers #flores #fleurs #instapic #nature #naturephotography #happinessisachoice #romanian #fromromania #romania #enjoyromania
Atunci când îți permiți să te priveşti cu ad Atunci când îți permiți să te priveşti cu adevărat, încep să se întâmple minuni 🌈
Îi transmiți universului că ştii... şi aşa atragi lucruri şi oameni buni. 
Te rog, priveşte-te în oglindă şi apreciază ceea ce vezi.
Meriți lucruri frumoase. 
Meriți să fii iubită.
Meriți să fii apreciată.
Meriți să fii fericită.
Atunci când o să începi să gândeşti aşa, vei vedea şi schimbări ❤️
Nu sunt vreun coach sau guru inspirațional, că tot sunt titulaturile la modă acum, ci pur şi simplu, am experimentat. Experimentez... încerc să îmi dau voie. Să scap de piatra grea pe care am dus-o ani la rând după mine. Uneori simt că am reuşit 🙂
Tu? Meriți?
------
#blonde #inspirational #thoughts #ganduri #romanian #romaniangirl #blondie #blondeshavemorefun #selfie #selfiequeen #romania #blondehairdontcare #romaniaascunsa #romaniangirl #blondeaf #smile #smiledesign #happinessisachoice #try #struggle #stayalive
O să vă pun o întrebare serioasă. O întrebare O să vă pun o întrebare serioasă. O întrebare la care să vă gândiți și la care să vă răspundeți, în primul rând, vouă. 
Voi aveți în viața voastră (măcar) o persoană care vă spune lucrurile verde-n față? O persoană căreia să îi permiteți să vă spună orice, mai ales lucruri care poate nu v-ar conveni. Lucruri care v-ar pune pe gânduri, care v-ar scoate din zona de confort. Lucruri care poate v-ar face să suferiți.
O persoană care știți că vă iubește necondiționat, în care aveți încredere totală și care, iată, vă... critică. La prima vedere, vă critică, dar de fapt... Nu, nu vă critică! Vă spune tot ce vă spune din iubire – și, între noi fie vorba, să știți că nici spusul ăsta nu e prea ușor.
Dați-i cuiva libertatea asta și mai apoi, digerați voi punctul de vedere și vedeți dacă se aplică. Poate că da, poate că nu - dar e un alt mod de a privi.
De ce vă întreb acest lucru? Pentru că avem nevoie de astfel de oameni în viața noastră. Oameni care să știe că vă pot spune ceva, chiar dacă mai greu de digerat, fără însă a se teme că vă veți supăra iremediabil sau că veți fugi.
Dacă aveți o astfel de persona în gând, spuneți-i că o rugați să fie sinceră cu voi oriunde, oricând și oricum. Apreciați-o dacă face asta deja.
Dacă, în schimb, nu aveți, atunci vă provoc să găsiți o astfel de persoană. Este absolut necesară și deși la început o să vă fie greu să purtați discuții deschise, pe parcurs veți vedea cât de mult înseamnă. Veți învăța că perspectivele diferite ajută, că a fi vulnerabil în fața cuiva dă roade,... chiar dacă e atât de greu.
----
#farfaraway #thoughts #doyou #personaldevelopment #care #takecareofyourself #hammock #bythesea #mauritius #sealife #tbt #memoirs #holidays #vibes #memory #happinessisachoice #thinking
Dragostea e o salaaaaată, cu ceva sare în plus.. Dragostea e o salaaaaată, cu ceva sare în plus... ştiţi melodia? 
Eu aş zice fix invers - salata-i dragoste 😁 mai ales dacă e de fructe şi atât de colorată. Şi fără sare, normal 🤭
Aş putea mânca zilnic aşa ceva. Din păcate, rar găsesc atât de multe fructe. Dar şi când găsesc... se lasă cu inimioare şi burtici fericite. 
Voi le oferiți astfel de gustări celor mici? Sau de ce nu, vă răsfățați voi înşivă?
-----
#colors #food #fruitlover #fruits #kidsmeal #freshfruit #freshful #healthy #healthysnack #yum #fruitsalad #fruitporn #snak #healthyfood #yumyum #kidsinspo #eatin #fiteat
Act as if what you do makes a difference. IT DOES, Act as if what you do makes a difference.
IT DOES, trust me ❤️ 
So please, find the "pink" in everything you do, even when it's windy... 🤭
---
#staypositive #vibes #quoteoftheday #bollywood #bollywoodstyle #blonde #bythesea #tbt #travellingthroughtheworld #traveller #memories #smilemore #findthegood #bepositive #dancing #lifeisbeautiful #lifelessons #mauritius #onceuponatime #blondeshavemorefun #blonde #romanian #memory #travellingismycardio #behappy #bollywoodactresses #bollywoodstyle #bollywoodhot #indiandresses #indian #hindi
Dacă închid ochii, pot să simt poza asta - soar Dacă închid ochii, pot să simt poza asta - soarele fierbinte pe piele, iarba mătăsoasă, apă-n gură de poftă. 
Iar dacă dau swipe stânga, o pot şi auzi 🦄 - asta e, mai ales, cu dedicație pentru voi ❤️
----
#coconut #underthecocotree #coconutwater #coconutlover #green #tropical #islandgirl #islandlife #islandvibes #fromwhereistand #tropicalfruit #tropicalvibes #mauritiusnow #mauritiusexplored #mauritiusisland #travellingthroughtheworld #travellingismycardio #traveler #traveltheworld #greenforce #greenday #greenbeauty
Mai mult.... @Adina.Arustei

  • Confidențialitate
  • Termeni & Condiții

Copyright ©2018 Adina Aruștei. Toate drepturile rezervate.

Fii şi tu Super-Mami! Urmăreşte-mă pe Facebook:

Super-Mami.Ro