Zilele trecute am vorbit despre zece super alimente care nu ar trebuie să lipsească din alimentaţia unui copilaş şi am observat cu bucurie că şi voi sunteţi adeptele copilaşilor prezenţi în bucătărie. Fie că le dăm un bol cu făină în care să se joace, fie că le dăm două castronele şi o lingură pentru a face transfer de orez, cu siguranţă unui copil îi va fi mult mai util să stea pe lângă noi în bucătărie, decât să fie lăsat „doar un pic, cât gătesc eu repede” în faţa televizorului. Copiii nu sunt o corvoadă în bucătărie decât dacă vreţi voi să îi vedeţi aşa! Încurajez din suflet implicarea copiilor, aşa că azi vreau să vă scriu câteva idei de aplicat în bucătărie cu cei mici! Hai să ne distrăm cu cei mici în bucătărie!
1. Hai să facem o salată de fructe! Fie că pregătim noi de dinainte totul şi copilaşul doar amestecă ingredientele, fie că îl implicăm şi în această parte. De exemplu, dacă e mai mic, poate decoji banana şi poate rupe strugurii de pe crenguţă. Mare atenţie la cuţitul cel adevărat! Mai bine alegeţi unul din plastic sau de jucărie.
2. Copilaşii mai mari ar putea curăţa usturoi! Putem să le desfacem noi uşor capătul, iar restul e treaba lor!
3. Dacă gătim o turtă dulce, spre exemplu, putem ruga copilul să adauge făina în compoziţie. Şi stafidele în papanaşi. Ahhh, şi ai dus o stafidă şi la guriţă ca să ajungă în burtică? Hoţomanuleee, te-am văzut! (feţişoare, mutriţe şi tonuri amuzante!)
Noi avem şi un cântecel pe care îl fredonăm când coacem prăjitura.
4. Oh, avem ouă fierte de decojit! Cine ar fi cel mai bun ajutor la această activitate migăloasă? Voi cine credeţi?
5. Ştiţi uscătoarele acelea automate pentru salată? Ei bine, putem ruga copilul să apese pe buton, pentru ca salata sau legumele să se usuce mai repede.
6. Dacă vreţi să gătiţi ceva şi aveţi nevoie de mixer, cine credeţi că v-ar putea ajuta? Ideal ar fi ca mixerul să aibă suport, iar copilul să apese pe buton, însă dacă nu e posibil, ţineţi voi aparatul, iar copilul îl mişcă uşor. La noi e mare distracţie când roteşte pentru a ajunge la viteza turbo.
7. Dar dacă aţi face împreună un smoothie? Cel mai delicios smoothie de pe planetă! Alegeţi împreună ingredientele şi… cine apasă pe buton? Cu ocazia asta povestiţi şi despre fiecare ingredient în parte!
8. O dată pe lună stabiliţi o zi culturală. De exemplu, azi este ziua Mexicului. Vorbim despre Mexic, ne uităm la fotografii, îi povestim copilului, apoi gătim împreună o… tortilla. Bineînţeles, cel mic poate întinde sosul şi poate adăuga ingredientele.
9. Ohh, mai este nevoie de un pic de scorţişoară! Unde este scorţişoara? În ce dulap? O aduci şi pui tu, te rog frumos?
10. Hai să facem un arici! Aţi văzut pe instagram ariciul nostru ţepos (înfingem scobitori într-un cartof).
11. Azi aş vrea să gătim hummus. Aşa că desfacem conserva, dar trebuie să scurgem apa, să clătim boabele… fix lucrurile pe care le-ai putea face tu, ochişori curioşi!
12. Sâmbăta şi duminica sunt zilele noastre de leneveală, aşa că micul dejun este la alegere. Dar dacă am pregăti de cu seară ingredientele? Uite, putem pune chia la hidratat. Şi o smochină! Mă ajuţi, te rog? Ai pus mâna ca să vezi cum este chia asta?
13. Cineva mic ştie să facă cele mai yummy clătite de pe planetă! Şi asta pentru că avem nevoie de o banană (o decojeşte copilul), de un ou (culegem noi eventualele coji care cad in bol atunci când îl sparge) şi adăugăm şi nişte fulgi de cereale. Bun, am putea pune şi făină, şi unt, şi scorţi… dar vorbim de cele mai simple clătite, da?
14. Cine ştie să decoreze cel mai original brioşele? Cine, cine?
15. Dacă facem aluat, copiii pot primi bucăţica lor din care pot face un covrig. Saaau în cazul în care facem biscuiţi, cei mici ne pot ajuta să îi decupăm în diferite forme!
Acestea au fost primele idei care mi-au venit atunci când m-am gândit la alăturarea copilaş-bucătărie. Pe multe dintre ele le-aţi văzut deja pe instagramul meu, în stories. Dacă nu ne următiţi, vă aşteptăm şi acolo!
Voi ce idei aveţi? Ce faceţi voi împreună în bucătărie? Haideţi să îi implicăm şi pe cei mici în treburle noastre şi să îi facem să se simtă utili!
Cu zâmbet să vă fie ziua!
Pingback: Biscuiţi de casă cu brânză de vaci - reţeta noastră preferată Super-Mami.Ro
[…] De ceva vreme tooooot fac biscuiţi de casă cu brânză de vaci. Mi se par super rapid de făcuţi, gustoşi, săţioşi şi mai mult decât atât, pot fi făcuţi în echip. Cuuum, ce echipă? Păi copilaşii noştri ce păzesc? Îi luăm cu noi în bucătărie şi ne distrăm împreună! […]
Pingback: Zece reţete de dulciuri fără zahăr pentru copii, făcute în casă Super-Mami.Ro
[…] Aşadar, pentru că încă suntem mari fane ale dulciurilor făcute în casă, mi-am propus însă să vă scriu zece reţete fără zahăr pentru copii făcute în casă. Şi să vi le recomand şi vouă să le faceţi atât pentru ceea ce conţin, cât şi pentru a vă distra cu cei mici în bucătărie. […]