Nu ştiu voi, însă noi suntem leşinaţi după vafe. Sau, dacă ar fi să o întrebi pe Fundiţă, vafe-clătite-floricele-inimioare. Le spune cum îi vine pe moment, însă un lucru e cert: dacă s-ar putea, ar mânca zilnic! Mie, vafele mi se par foarte prietenoase, pentru că sunt arătoase şi pot fi combinate cu muuuulte ingrediente. Copilul tău nu e fan brânză? Nu-i nimic, o poţi adăuga în vafe. Mai ai câteva mere care se ofilesc degeaba în coşul cu fructe? Nu-i nimic, le dai pe răzătoare şi le adaugi în compoziţie. Ca să nu mai spun că sunt soluţia perfectă pentru o gustare rapidă, atunci când se anunţă un coleg-doi de la grădiniţă… Aşadar, la vafe înainte!
Azi vă propun una dintre cele mai permisibile reţete de vafe. Şi ştiţi care-i ideea cea mai faină la ele? Că sunt vafe fără zahăr în compoziţie, ceea ce le face perfecte pentru toţi copiii, inclusiv cei care nu am împlinit încă un an!
Ingrediente necesare pentru o rundă* de vafe fără zahăr:
- o banană coaptă pasată, stropită cu o lingură de lămâie
- 200 g făină
- jumătate pliculeţ praf de copt
- 3 ouă la temperatura camerei
- 75 g unt la temperatura camerei
- 25 g unt de cocos (dacă nu aveţi, puneţi tot unt, totalizând astfel 100 g). Mie îmi place mult combinaţia banană şi unt de cocos.
- 35 ml lapte.
- opţional: stafide, curmale tăiate sau chiar 30 de g de miere, dacă vrei neapărat să le îndulceşti. Eu prefer să le fac fără zahăr şi să pună fiecare ce vrea pe deasupra, după cum veţi vedea.
Cum faci vafe fără zahăr
- Mixezi ouăle, untul, laptele.
- Adaugi făina şi praful de copt.
- La final adaugi banana pasată, amestecând uşor.
- Între timp aparatul de vafe s-a încălzit, aşa că punem în mijloc trei linguri pline de compoziţie. După câteva minute, deschidem cu grijă capacul şi transferăm vafa pe o farfurie pe care am pus hârtie absorbantă.
Rezultatul poate fi personalizat în funcţie de pofte. Eu, spre exemplu, pun mereu sirop de arţar. Mult. Şi multe fructe.
Fundiţa preferă mierea sau doar fructe. Soţul meu îşi pune dulceaţă. Oricum ar fi, reţeta aceasta de vafe mi se pare de bază, clasică. Neavând zahăr, puteţi pune chiar şi caşcaval sau brânză sărată pe ele.
Vafe fără zahăr – porţia Fundiţei, cu fructe şi brânză ricotta de această dată
*Din compoziţia de mai sus au ieşit şase vafe. Câte au mai rămas? Zero, cu promisiunea că o să facem şi altă dată!
Ce aparat de făcut vafe poţi folosi?
Primul meu aparat a fost cu plăci interschimbabile, lucru care mi s-a părut foarte practic, pentru că puteam să îl curăţ mult mai uşor. Acum însă îl am pe acesta cu care fac floricele şi inimioare.
Dacă sunteţi mai mulţi la masă, există şi aparate duble sau mai mari, a căror capacitate este dublă. Spre exemplu acesta:
Voi faceţi waffe sau goffre? Care e reţeta voastră preferată? Să ştiţi că eu mai testez reţete şi voi mai veni cu propuneri!
Cu zâmbet să vă fie ziua! Şi cu vafe fără zahăr în compoziţie! 🙂
Pingback: Cu copilul la plajă: ce luăm în bagaj - Super-Mami.Ro
[…] de mâncat sau de ronţăit. Papanaşii fără zahăr, vafele, brioşe – iată câteva variante care se […]
Pingback: 10 idei de mâncăruri simple şi rapide pentru micul dejun al copiilor -
[…] Vafe. Fie ele sărate sau dulci, vafele înseamnă, clar, mic dejun […]
Pingback: Aparate de gătit mâncarea bebeluşului - Super-Mami.Ro
[…] potrivită şi veţi recicla o mulţime de fructe şi nu numai. De fapt, am şi o propunere de reţetă de vafe fără zahăr, care sunt mereu un succes la […]
Mi se pare cam puțin lapte. Nu sunt cumva 350 ml?
Cip, 35. Pentru vafe trebuie o compozitie mai vascoasa. Chiar wk trecut am facut iar reteta asta si faptul ca am adaugat 50 de ml a fost suficient :).
Spor!
Faptul ca ai adaugat sirop de artar pe deasupra este ca si cum ai adaugat zahar
Mariana, foarte interesant comentariul tau si adevarat. Insa nu ii gasesc rostul… poate ma ajuti tu?
Reteta de baza nu contine zahar si am spus clar ca EU imi pun sirop de artar etc pe portia mea. Tu, daca nu vrei, nu pui, respecti reteta intocmai.
Pingback: Zece reţete de dulciuri fără zahăr pentru copii, făcute în casă Super-Mami.Ro
[…] Vafe fără zahăr […]
Bună. Pot sa înlocuiesc echivalentul bananei cu spanac tocat? Ai încercat vreodată?
Buna! Nu am incercat cu spanac (dar am pus mere rase de exemplu), insa nu vad de ce sa nu iasa. As scurge bine spanacul 🙂
Pofta mare!
Pingback: 10 lucruri pe care copilul tău şi le va aminti când va creşte - Super-Mami.Ro
[…] să mergeţi la colindat împreună. Sau poate aţi stabilit ca în fiecare weekend să faceţi vafe. Sau pur şi simplu, ultima duminică din fiecare lună e dedicată unei drumeţii în familie sau […]
Pingback: Pachetul pentru școală - idei pentru o lună întreagă - Super-Mami.Ro
[…] 4: Vafe simple și cu pudră de carob, afine și […]
Pingback: Pachetul pentru școală – idei pentru o lună întreagă - inspirație #2 - Super-Mami.Ro
[…] 4: Vafe simple și cu pudră de carob, afine și […]