Am observat că articolul în care vă scriam ce mănâncă un bebeluş de zece luni (la domnişoara Fundiţă ne referim, normal, copil care nu are nicio alergie sau problemă cu vreun aliment) a avut maaare succes. Se pare că multe dintre voi sunteţi curioase în ceea ce priveşte alimentaţia bebeluşului şi căutaţi idei.
De aceea, luna aceasta mi-am propus să vă arăt ce mănâncă un copil de un an şi două luni.
Am ţinut telefonul aproape, am făcut fotografii înainte de a o pune pe fetiţa mea la masă şi iată cum a arătat meniul şi ceea ce a mâncat ea:
Luni:
MD: Griş cu lapte, carob şi seminţe de chia
Prânz: ghiveci de legume cu carne de pui
Cină: porumb fiert (roade nevoie mare la el!)
Marţi:
MD: măciniş de la Solaris cu mango dat pe răzătoare
Prânz: paste fundiţe cu usturoi, busuios şi sos de roşii. Pe deasupra am presărat fulgi de drojdie inactivă (un deliciu!)
Cină: ciocolata bebeluşului
Miercuri:
MD: griş cu lapte şi fructe de pădure
Prânz: ou fiert cu mămăligă, brânză şi smântână
Cină: piure cu caş proaspăt şi sos de roşii făcut în casă
Joi:
MD: măciniş de la Solaris în care am pus o banană, o lingură de brânză de vaci şi seminţe de chia
Prânz: chifteluţe de carne cu legume în sos de roşii
Cină: cartof dulce la cuptor cu smântână
Vineri:
MD: griş cu lapte şi magiun (fără zahăr deci)
Prânz: omletă cuardei, pătrunjel şi fulgi de drojdie inactivă pe deasupra
Cină: papanaş cu brânză la cuptor; pe deasupra bobiţe de cătină şi piure de pere.
Sâmbătă:
MD: măciniş cu lapte de cocos, banane şi scorţişoară
Prânz: mazăre cu pui
Cină: paste în cinci culori cu sos de roşii făcut în casă
Duminică:
MD: ou fiert, pâine cu unt şi iaurt cu câteva seminţe de chia
Prânz: piure cu chifteluţe
Cină: supă de găluşte cu carne de pui.
Fiind în plină erupţie dentară, uneori nu a mâncat bine o masă, aşa că am pregătit cu totul altceva seara, poate-poate. Între mese are în continuare un castronel cu fructe pus la înălţimea ei, din care se serveşte când vrea. La fel, apa este la vedere. Acum a învăţat să bea din cană fără a vărsa, ştie să ceară, se hidratează bine.
Citeşte şi… ce aparate de gătit mâncarea bebeluşului folosesc eu
La voi cum e? Ce mănâncă un copil de un an şi două luni?
Wow, ce de bunatati si cat de bine arata! Dar chiar mananca ea din vasele acelea? Nu ai emotii ca va da cu ele de gresie, ca la greci? :))
Dincolo de gluma, bun articolul, il pun bine la pastrat, pentru cand va mai creste si bombonica mea 🙂
Ea are acum 7 luni jumate. Recunosc ca noi am inceput o diversificare combinata, mai mult clasica, dar primeste zilnic si bastonase de fructe/legume. Motivul principal a fost ca nu statea (si nu sta nici acum) in fundulet singura. Asa ca ori o tin in brate cand ii dau sa manance, ori o pun in leagan sau carucior, dar oricum ar fi, o hranesc eu, nu o pot lasa pe ea sa manance singura. Scopul meu este oricum acela de a ajunge la mancaruri normale (adica nu pasate) cat de curand, atunci cand va fi ea pregatita.
Observ totusi ca atunci cand primeste bastonase de fructe/legume, mai mult se joaca cu ele, uneori molfaie si inghite, alteori le arunca direct. Asa ca ma intreb cat de mult ar manca daca as hrani-o doar asa, cati nutrienti ar reusi ea sa-si ia din cateva bucatele de legume (pe care, atunci cand le inghite, le scoate pe partea cealalta la fel, adica nemestecate). Bine, uneori nici piureuri nu mananca prea bine, dar 2-3 lingurite tot ia si ceva substante nutritive tot trage din ele.
Ana, ce simpatica esti 🙂 Pai daca te uiti la meniul de la zece luni (https://super-mami.ro/2017/05/27/ce-mananca-un-bebelus-de-zece-luni-meniu-pentru-o-saptamana/), atunci ii puneam mai mult in farfurii/castronele de plastic. Acum incet incet ii pun in farfurii, pentru ca a inteles ca nu le aruncam daca nu mai mancam din ele… 🙂 Mai folosesc farfurii cu margini inalte daca ii fac mancare pe care o poate da jos din farfurie plimband=o cu furculita, insa incerc sa ii pun portie ca a noastra si in vas ca al nostru.
Dar de ce ai inceput diversificarea, daca nu sta bine in fundulet? Stiu ca acesta este primul semn ca bebe e pregatit: sta nesustinuta in fundulet. Ai grija si cu .coloana, daca o pui in fund sustinuta, poate fi afectata. Nu vreau sa te sperii, insa noi am fost la kinetoterapeut pentru un control si ne povestea ca e una din greselile pe care le fac parintii.
O alaptezi sau ii dai lapte praf? Pana la un an, laptele e baza oricum. Abia dupa aceea va incepe sa manance cat de cat. Pana la varsta de un an e vorba mai mult despre texturi, jucat, dus la gurita (coordonare), descoperit. Va veni ziua in care va fugi cu briosa sau cu marul in mana, nu iti face griji! Las-o in ritmul ei 🙂
Uite, iti recomand si un articol pe care nu stiu daca l-ai vazut, dar care te va ajuta cu siguranta: https://super-mami.ro/2017/05/15/19-sfaturi-pentru-ca-bebelusul-sa-manance-mai-bine/
Numai bine si pofta mare! :*
Eu nu am interactionat cu copii pana acum si probabil d-aia imi e mai greu sa-mi dau seama ce inteleg ei ca pot/nu pot sa faca in diverse etape 🙂 Cu alte cuvinte, cam invat in acelasi timp cu bebelina.
Noi am primit cadou un set de vesela pentru ea din bambus, ca sa fie environmentally friendly, dar si baby friendly in acelasi timp 🙂 Asa ca nu folosim nici plastic, dar nici farfurii „de oameni mari” :))
Si nu o pun in fund sustinuta. Leaganul este cel pe care il avea si cand era bebelus, deci nu e problema. Caruciorul il folosim inclinat la 45 de grade. Iar in brate, daca e cazul, e tot inclinata/sprijinita pe mine. Am fost si noi la kineto, facem si gimnastica pentru bebelusi, stim ca nu e voie si o las pe ea sa dicteze ritmul 🙂
Stiu povestea cu fiecare copil are ritmul lui dar, cum spuneam, la 7 luni jumate ea nu sta inca, desi daca ma prinde de mana se ridica singurica de mult timp. Mama imi spune ca eu la 7 luni ma ridicasem deja in picioare, arzand etapa cu mersul ca un catelus. Taticul ei insa, a fost muuuuuult mai lenes. Nici nu vreau sa ma gandesc, daca il mosteneste pe el la achizitiile fizice, ar insemna ca ar fi trebuit sa astept cu diversificarea pana la 1 an poate :))))
Oricum, revenind, era mai mult o curiozitatea a mea legata de autodiversificare. Ma gandeam ca daca nu mesteca bucatile, nu simte nici mare lucru din gust si nu pot sa stiu nici ce-i place si ce nu. La fel, daca in stomacelul ei, alimentele inghitite bucati nu se digera, nu am nici cum sa imi dau seama daca are vreo alergie la ele. Sper ca am explicat mai bine nedumerirea mea acum.
Ana, sper ca nu ai inteles ca te cert cumva. Departe de mine acest gand! Sa stii ca si eu invat cu ea, nu am prietene/rude cu copilasi pe care sa ii fi vazut crescand. Incerc sa fiu cat mai relaxata si sa citesc cat mai mult, insa cu siguranta si mie (si noua, parintilor, in general) ne scapa lucruri.
Sa stii ca si acum, la 1 an si 3 luni, inca nu se digera tot. O bagasem in cada zilele trecute ca sa o spal si vad ca e atenta si urmareste ceva… ce sa fie, ce sa fie? O afina :))) ii plac asa mult, incat le inghite si ca gaina, fara sa mestece.
Probabil in jurul varstei de doi ani vor fi digerate total alimentele.
Nici sa nu ai probleme cu alergiile! Tare bine e sa poata manca orice, oricand. Desi mno, ciolan cu varza parca nu i-as da… sau tochitura :)).
Va pup!
Ia uite ca frumusete de meniu ai aici. Si cu poze in fiecare zi, la fiecare fel! Adica esti foarte organizata. Si am vazut si feluri noi, unele merg si la noi. Foarte frumos!
Mihaela, multumesc frumos! 🙂 Ma bucur ca te inspira, sa stii ca uneori staaaaau si eu si ma gandesc o multime: oare ce sa ii mai fac? Incerc sa variez cat pot de mult. Poate vii si tu cu idei, luam una de la alta. Si de prin comentarii (pe FB mai povestim despre bunatati).
Lucrez la un nou articol de genul, sunt curioasa cum ti se va parea si meniul acelei saptamani!
Eu stiam ca nu e bine sa ii dai gris decat maxim o data pe luna pentru ca impiedica absorbtia fierului in organism si pentru ca e sarac din punct de vedere nutritiv.
In alta ordine de idei, imi plac foarte mult articolele de genul acesta si le astept cu interes si pe cele din viitor. Te pup si multa sanatate!
Ales, recunosc ca e prima oara cand aud acest lucru! O sa intreb pediatrul de curiozitate. Ah si am si o prietena medic, ia sa ii scriu acum (la aceasta ora tarzie in noapte :D), sunt curioasa ce va spune.
Chiar acum m-am apucat de facut iar poze, sigur ca va veni si o saptamana cu bunatati din meniul unui bebelus de un an si trei luni de acum 🙂
Numai bine, multumesc de vizita si mesajul frumos :*