Odată cu începerea auto/diversificării, fructele și legumele au un rol crucial în alimentația bebelușului (6 – 12 luni). Ele au scopul de a satisface nevoile nutriționale ale bebelușului care se află în creștere, și mai mult decât atât, acum pui baza unei alimentații care să le includă pe termen lung. De aceea, este important să îi oferi fructe și legume crude, dar și preparate termic.
Așadar, în articolul de astăzi, vă invit să vorbim despre masa de fructe și legume a bebelușului!
Fructe și legume pe care trebuie să le oferi bebelușului tău
1. Banana. Nu cred că există mamă care să nu aibă banane în casă. Aceste fructe sunt bogate în potasiu, fosfor, calciu, are un gust tolerat ușor de către cei mici și poate fi pasată și amestecată în budinci, iaurturi, cu biscuiți etc.
Poate fi oferită de la începutul diversificării.
2. Mango. Deși nu este un fruct local, ci de import, găsești mango delicios și la noi. Este bogat în fibre, beta-caroten și vitaminele A, C și D. Îl poți servi ca atare, dar și adăuga în alte preparate.
Poate fi oferit începând cu 6-8 luni.
3. Pară. Bogată un fibre, potasiu și vitamina C. Se digeră ușor și nu sunt acide.
Poate fi oferită de la 6 luni.
4. Nectarine sau piersici – deși este posibil ca pielea piersicii să nu fie o experiență foarte plăcută pentru bebeluș. O poți înlătura.
Acestea sunt bogate în fibre și vitaminele A și C, parfumate și aromate.
Pot fi oferite începând cu 6 luni.
5. Pepenele. Conține vitaminele B1, B6, C și manangan. Este un fruct răcoritor, dar și sățios. Gustul său îl va cuceri pe bebeluș!
Poate fi oferit începând cu 7-8 luni.
Dacă ești curioasă cum arăta un meniu al fetiței mele, îl poți vedea aici!
6. Avocado. Acest fruct (nu legumă) este bogat în grăsimi esențiale care îi ajută pe bebeluș să se dezvolte armonios. Conține grăsimi naturale benefice cum ar fi Omega 3, vitaminele C, e și K. Are o textură moale și cremoasă, așa că îl poți pune în paste, în budinci și îl poți folosi pentru a face ciocolata bebelușului.
7. Morcovul. Probabil unul dintre cele mai cunoscute alimente, cu ajutorul căruia bebelușii pășesc în lumea solidelor. Și pe bună dreptate: gustul dulceag și faptul că este o sursă de fibre, beta-caroten, potasiu și magneziu îl fac să fie foarte apreciat. Trebuie însă să ai grijă, pentru că poate constipa bebelușul. Pe cealaltă parte, sucul are efect laxativ.
Poate fi oferit începând cu 6 luni.
8. Cartofii dulci. Sunt super nutritivi și reprezintă o alegere bună pentru începutul diversificării. Și gustul lor dulceag… mmm, va cuceri bebelușii! Conțin beta-caroten, fibre și magneziu, calciu și vitamina C.
Pot fi introduși de la 6 luni.
9. Broccoli. Sursă importantă de vitamina A, C și calciu, este bine să îl introduci în alimentația copilașului tău.
Poate fi oferit începând cu 8 luni.
10. Sfecla roșie. Deși nu este foarte populară, este bine de știut că sfecla roșie este un aliment important pentru sănătate ochilor, sursă prețioasă de vitamina A, C, potasiu și calciu,
Poate fi introdusă în alimentația bebelușului între 8 și 10 luni.
Unele fructe și legume de mai sus pot fi oferite crude, dar și în preparate (sufle-uri, budinci etc), sucuri proaspete sau fierte la aburi. Încearcă mai multe variante și combinații (oferă farfurii cu 2-3 alimente diferit colorate), pentru a afla preferințele copilului tău!
Sfaturi:
Taie fructele în bastonașe ușor de ținut în mânuță. Dacă alunecă (lucru care poate frustra copilul), tăvălește-le prin fulgi de cocos, nucă măcinată, biscuiți pisați (atenție la nucile care pot provoca alergii!)
Observă copilul după ce introduci un aliment nou. Cum se simte? Este mai balonat decât de obicei, are crampe? Scaunul s-a schimbat?
Dacă nu acceptă un aliment, nu renunța. Încearcă din nou peste 2-3 săptămâni.
Nu forța copilul să mănânce tot din farfurie! Chiar și o linguriță de mâncare îi este suficientă!
Lasă copilul să guste, să experimenteze, să se joace, să se murdărească! Primele luni ale diversificării sunt oricum despre a experiementa și despre a face cunoștință cu alimentele solide!
Citește și… 19 sfaturi pentru ca bebeluşul să mănânce mai bine
Tu cu ce fructe și legume ai început diversificarea celui mic?
Inspirație: Parents.com