Cercei de bebeluşi – când îi punem, de care?

Zilele trecute am primit un email în care Laura mă întreba despre o percehe de cercei de bebeluşi. Ce e drept, eu nu v-am povestit cum şi când i-am pus cerceii domnişoarei Fundiţă, aşa că venind şi întrebarea ei, m-am gândit să abordăm subiectul.

Cerceii sunt cu siguranţă primele bijuterii ale copiilor. De aceea trebuie să alegem unii micuţi, veseli, finuţi, potriviţi. Ei sunt un simbol al feminităţii şi cred că găsirea perfechii perfecte este una dintre grijile viitoarelor mămici de fetiţe.

Când vine vorba despre cerceii pentru bebeluşi, părerile sunt împărţite (cum altfel?). Ba că ar trebui puşi mai întâi cercei medicinali, ba că ar fi bine să iei cercei din argint, ba că nu e bine să pui cerceii bebeluşului decât după o lună… şi pot continua cu “dacă” şi cu  “parcă”. Eu vă voi scrie cum a fost în cazul fetiţei mele.

Ce cercei îi cumperi bebeluşului?
Noi am ales din start cercei din aur. În funcţie de preferinţe şi buget, în mall sau online găsiţi cu siguranţă ceva care să vă placă. Noi am ales aur alb, pentru că de vreo 10 ani e preferatul meu şi mi se pare că se potriveşte indiferent de culoarea hăinuţelor purtate de bebe. Am văzut zeci de modele, unele mai ieftine, altele mai scumpe, unele cu pietricele zirconia, altele cu diamante, unele cu tortiţe, cu floricele, cu fluturaşi, însă ne-am oprit la o pereche care mi s-a părut că ar reprezenta-o cel mai bine.

Cercei cu şurub, cu tijă sau verigi?
Iarăşi, depinde de voi. Noi am ales cercei cu şurub, pentru că au ca un bumb în spate care mă asigură că tija nu va înţepa. Uneori, cerceii mei cu tijă înţeapă aşa rău de nu pot dormi cu ei, deci pentru un bebeluş ar fi, cu siguranţă, şi mai incomod.
Important e să alegeţi cercei care să aibă un sistem de închidere care să nu se desfacă rapid, să nu se agaţe în haine,  şi care să nu permită rănirea copilului.
În ceea ce priveşte veriguţele, e posibil ca ele să rămână mici – în magazine se găsesc verigi speciale pentru nou-născuţi.

Cercei cu şurub

Când se pun cerceii bebeluşului?
Noi am ales să îi punem după naştere (cât sunt mici, durerea nu este percepută ca la o vârstă mai mare) în maternitate, din mai multe motive. Acolo îi pot steriliza şi sunt sigură că asistentele au pus zeci, sute de perechi de cercei fetiţelor, ceea ce înseamnă că găurile vor fi date corect. Am o prietenă care i-a pus cercei fetiţei ei la cabinetul medicului de familie şi se plângea că găurile nu sunt simetrice.
Aşa cum spuneam, cerceii au fost fixaţi în maternitatea Bucur după naştere. Am dus fata la etaj, au preluat-o asistentele şi au adus-o cu cerceii puşi. Chiar dacă nu se face anestezie locală, nu am auzit-o plângând. Când au adus-o înapoi, avea câte o compresă sterilă îmbibată în spirt la fiecare ureche, iar pe deasupra căciuliţă. Odată ajunşi acasă, am scos căciuliţa şi compresele şi ne-am uitat la urechiuşe. Sângeraseră puţin, aşa că am şters locurile, iar seara am urmat sfaturile referitoare la îngrijire.

Urechiuşă de trei săptămâni

Cum îngrijeşti urechile copilului după ce au fost date găurile pentru cercei/au fost puşi cerceii?
Nouă ni s-a spus să punem zilnic un bob mic de kanamicină la fiecare urechişă şi să rotim uşor fiecare cercel. Nu am avut nicio problemă, nicio infecţie, niciun plânset.
Reţineţi: Orice umflătură, scurgere, aspect anormal trebuie sesizat pediatrului!

Ce trebuie să mai ştii când alegi cerceii bebeluşului?
Materialul nu trebuie să irite, să nu producă alergii. Tocmai de aceea este recomandat aurul sau argintul.

În primele săptămâni mi s-au părut foarte mari pentru urechiuşele ei, însă acum, la nouă luni, sunt perfecţi!

Voi când aţi pus cercei fetiţelor voastre? Ce pereche de cercei de bebeluş aţi ales? După ce criterii?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

6 thoughts on “Cercei de bebeluşi – când îi punem, de care?”

  1. Mie mama nu mi-a facut gauri in urechi cand m-a nascut pentru ca i-a fost mila 🙂
    Acum am 20 de ani si imi pare rau, nu stiu de ce nu am facut eu asta pana acum, probabil urmeaza.Cred ca mi-ar sta bine cu cercei, sunt un simbol al feminitatii cum ai spus tu.

    1. Vai, nu ai gauri pana acum? 🙂 Cum de? Eu am avut una in plus la un moment dat (in liceu 🙂 ), dar a disparut.

  2. Buna! Am si eu o nedumerire. Fetita are cercei medicinali si as vrea sa ii schimb cu cercelusi de aur. Trebuie sterilizati inainte? Daca da, cum??
    Multumesc!

    1. Olguta, e mica fetita? Eu nu i-as steriliza daca are peste un an. Pentru linistea ta, ii poti da intr-un clocot (atentie mare sa nu fie fierbinti) sau ii poti da cu un unguent gen kanamicina. Asta ii va face sa intre si mai usor in ureche, sa alunece.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *