Atunci când vine vorba despre sănătate, dantura este un aspect foarte important. Cel puțin, pentru noi. De foarte multe ori v-am povestit despre îngrijirea dinților, și parcă tot mai am câte ceva de spus.
Azi, de pildă, vreau să vă vorbesc despre câteva trucuri care ne pot ajuta să construim alături de cei mici o rutină dentară potrivită.
Să recunoaștem – cu cât copilul este mai mic, cu atât mai greu ne este să îl facem să înțeleagă de ce este important să te speli pe dinți. Așa că nu avem altceva de făcut decât să repetăm, să repetăm, să îi oferim exemplu, să repetăm,… și să punem ușor, ușor, bazele unei igiene dentare pentru toată viața.
Încă de când apar dinții bebelușului, este important să folosim o pastă de dinți adecvată și o periuță potrivitiă.
Pe măsură ce copiii cresc, putem apela la următoarele trucuri care să îi convingă că periuța și pasta de dinți ar trebui să fie prietenii lor:
1. Lasă copilul să aleagă periuța și pasta de dinți pe care le va folosi.
Mie personal mi se pare o risipă de bani faptul că fetița mea își alege ceva brand-uit cu Elsa. De ceee, nu are aceeași utilitate? Dar la ea, care o place așa de mult pe Elsa, lucrurile nu se văd așa. Dimpotrivă…
Studiile au arătat că dacă micuții au lucruri pe care sunt imprimate/colorate/pictate personajele preferate, posibilitatea de a le folosi este mai mare. Așa că, Elsa… bun venit!
Citește mai multe despre cum alegi pasta și periuța de dinți – ne explică dr. Monica Teodorescu, medic stomatolog la Institutul Național Pentru Sănătatea Mamei Și Copilului “Alessandrescu Rusescu” din București
2. Puterea exemplului, sfântă.
Nu ai cum să ai pretenția ca micuțul tău să facă orice – să mănânce legume, să își pună hainele la loc, să spună bună ziua, să se spele pe dinți, dacă nu vede asta la tine.
Bineînțeles, aceste lucruri nu se vor întâmpla de pe o zi pe alta. Constanța, organizarea și repetarea sunt cheile.
3. Jocurile merg mână în mână cu periatul. Sau nu.
Sunt copii la care funcționează foarte bine următorul truc: alege o melodie care îi place copilului și ascultați-o în timp ce vă spălați pe dinți. Sau poate o aplicație. Personal, nu sunt adepta telefonului, mai ales atunci când facem altceva. Dar aș încerca la nevoie.
Află de aici ce pastă de dinți pentru copii folosește fetița mea!
4. Lasă(-ți) copilul/copiii să îți perieze dinții.
Pentru că nu vrei, sub nicio formă, să ai carii. Pentru că ai nevoie disperată de dinți albi și sănătoși. Pentru că vrei să ai o respirație proaspătă. AI GHICIT – subliniem importanța și totodată, îi dăm copilului șansa de a ne ajuta.
5. Mergi la control stomatologic măcar o dată pe an.
Eu am dus-o pe fetița mea la dentist la trei ani, cred. Pur și simplu pentru a face cunoștință cu medicul, cu mediul, și pentru a vedea ce înseamnă un cabinet stomatologic.
6. Vorbește despre experiențele tale de la cabinetul stomatologic.
Nu doar copilul trebuie dus la medicul stomatolog! Mergi și tu la controlul anual și povestește acasă ce s-a întâmplat. Ai avut cumva o carie? Ce înseamnă asta? Și ce putea să se întâmple dacă nu ai fi mers la cabinet? Te-a durut?
Nu uita: atunci când vine vorba despre periajul dinților, este nevoie de multă răbdare. Nu există o rețetă magică pe care să o folosești azi pentru a vedea rezultate începând de mâine. Dimpotrivă: va trebui să construiești încet, dar sigur!
Photos by: Diana Polekhina & Atikah Akhtar on Unsplash.