Despre mine | Contact

Super-Mami.Ro
  • Călătorim împreună!
  • Educaţie
    • Activităţi cu şi pentru copii
    • Cărți pe care le răsfoim
  • Parenting
  • La masă
    • Ce mâncăm?
    • Reţete
  • Sănătate
    • Sarcină/Naștere
    • Îngrijire bebe/mami
  • Diverse
    • Concursuri
  • Călătorim împreună!
  • Educaţie
    • Activităţi cu şi pentru copii
    • Cărți pe care le răsfoim
  • Parenting
  • La masă
    • Ce mâncăm?
    • Reţete
  • Sănătate
    • Sarcină/Naștere
    • Îngrijire bebe/mami
  • Diverse
    • Concursuri
martie 23, 2017 In Ce mâncăm?, Despre mine, Diverse

O minune care a apărut acum nouă luni

Azi este o zi specială, zi în care vă invit să povestim despre o minune care a apărut acum nouă luni. Presupun că v-aţi prins: vorbim despre domnişoara Fundiţă, proaspătă posesoare a nouă luni.

Ce face un bebeluş la nouă luni? Depinde de bebeluş! Noi nu comparăm, da? Pentru că fiecare bebeluş se dezvoltă în ritmul său! Însă ca de obicei, vă spun ce face Ikki. Cum mai stă cu sănătatea, ce năzdrăvănii mai face, cum s-a schimbat în ultima perioadă.

La nouă luni, domnişoara Fundiţă nu are stare deloc. Duse sunt zilele în care vorbeam (şi făceam în tihnă) despre masajul bebeluşului şi eventual mai dădeam şi un telefon, pentru că ea oricum stătea cuminţică pe spate. De mult apuse zilele în care schimbatul scutecului (acum folosim Huggies chiloţel numărul 4) nu seamănă cu o cucerire de fortăreaţă. Pentru că, ce să vezi: cum simte fundul gol, cum o ia la fugă în patru lăbuţe prin pat. Măsuţa de înfăşat a devenit deja istorie, toată casa e terenul care trebuie cucerit acum! De-a buşilea şi mai nou, de pe la opt luni jumătate, ţinută de o mânuţă. Tot de atunci a început să stea şi în picioruşe pentru câteva secunde, iar pe zi ce trece e din ce în ce mai sigură pe ea. I-am luat ghetuţe speciale pentru primii paşi, însă la cum se prezintă vremea, probabil va trebui să îi luăm săndăluţe.

Bebeluşul de nouă luni e curios şi vrea să descopere tot. Este, pur şi simplu, o caracatiţă. Nu are voie aici? Nicio problemă, se duce dincolo şi trage de acolo. Nici acolo nu e voie? Stai tu liniştită, Super-Mami, că are planul C. Încă bagă în guriţă tot ce prinde, dar înregistrează date şi te surprinde când se bucură că revede o jucărie căzută sub pat. Râde cu poftă, mai ales la gâdileală şi la bauuuuuu!, iar râsul ăsta e balsam pentru suflet.

La nouă luni, copilul începe să fie din ce în ce mai independent. Dă semne clare că nu mai este bebeluşul de acum câteva luni.
Mai mai că ţi se face dor de ea când era mică, toată numai ochi şi guriţă, ţocăind de zor! Se spune că acum încep mămicile să îşi dorească al doilea copil (sau următorul). Nu e şi cazul meu, pentru că eu încă nu m-am săturat să o adulmec pe ea, să mă uit în ochii ei mari şi verzi, să o muşc de peste tot şi să îi pup pulpiţele şi braţele pufoase.

Vocabularul domnişoarei Fundiţă deja conţine mai multe cuvinte: mama, tata (daaa, a spus şi tata!), apa, însă nu sunt sigură că ştie exact ce înseamnă fiecare. Mai aşteptăm, mai observăm. I s-au schimbat şi vocea, şi tonalitatea.

Un bebeluş de nouă luni se poate concentra pe jucării (nu mult, dar faţă de lunile anterioare în care arunca imediat ce îi ofereai), e un mare pas. Mai mult, o poţi pune în scăunel sau într-o zonă sigură, îi poţi da o jucărie şi poţi face ceva prin casă. La noi stă în sufragerie, unde se plimbă de-a lungul canapelei şi mai apoi ţinându-se de marginea mobilei. Dacă e concentrată pe jucării, rămâne singură, însă dacă se plictiseşte, vine după mine în bucătărie (bineînţeles că nu o las cu orele singură, o pândesc – deşi s-a prins că mă uit în oglindă la ea şi râde).

În ceea ce priveşte sănătatea, fetiţa mea nu a răcit deloc până acum, spre marea noastră bucurie. Acum o lună am fost cu ea la pediatru pentru că avea ceva în gâtic (aceeaşi problemă de care v-am mai scris), însă se pare că ar fi secreţii care apar şi dispar. Cu vaccinul suntem tot restanţi, pentru că tot nu l-am găsit. Acum are doi dinţişori şi îi dau deja şi cei de sus.
Cum îţi dai seama că îi dau dinţii bebeluşului? Păi, în cazul ei, după saliva excesivă şi dispoziţia schimbătoare, mofturoasă. Îi schimb şi patru baveţele pe zi ca să nu fie udă pe piept. Administrăm în continuare vigantol şi vitamine. Pentru durerile de erupţii dentare i-am dat chamomila, remediu homeopat, şi o calmează. Tot pentru asta am cumpărat şi un gel pe bază de plante pe care îl aplicăm cu un degetar moale din silicon. În rest, ronţăit la jucării de dentiţie şi animăluţe din plastic moale (inclusiv girafa Sophie).

În ceea ce priveşte mâncarea, se pare că nu suntem blw-işti convinşi, 100%. Eu încă îi dau cu linguriţa supă, deşi uneori o las şi pe ea cu tacâmurile speciale pentru copii. Depinde de consistenţa mâncării. Probabil veţi arunca acum cu roşii (să fie bio, da?), însă nu cred că acest lucru o va deruta atât de rău, precum am citit în diverse locuri. Teoretic, un copil blw-ist mănâncă singur orice aliment pe care îl poate mânui şi care nu este prea mic sau nu poate provoca alergii. Practic, asta e – eu prefer să îi ofer şi mâncare cu linguriţa momentan.
Tot despre blw-ul adevărat vă pot spune că el presupune oferirea alimentelor ca atare copilului, adică nu îi dai avocado tăvălit prin fulgi de nucă de cocos în ideea că avocado îi alunecă din mână. Nu: îi oferi separat cele două alimente. Ei uite că eu le-am amestecat, deci iar m-am abătut de la calea cea dreaptă.
Până acum a mâncat cam tot din ce am mâncat noi, însă i-am gătit separat, fără sare. Mare plăcere i-a făcut să pape mazăre (spre mirarea mea, a prins cu degetele boabele, uau, ce evoluţie!), iaurt, avocado, brioşe cu afine (sau cu diverse fructe). Mărul (feliat sau întreg) şi mango sunt încă în top, iar mămăliga este muniţie de aruncat în mama! De asemenea, i-am mai oferit: somon la cuptor, paste (incredibil de bine le-a acceptat), lapte cu orez, lapte cu griş, cartofi la cuptor, brânză făcută în casă, conopidă (nu e prea încântată), suc de roşii, roşii, pere, struguri cu boabe mari fără sâmburi. Ceapa verde şi morcovul de la frigider o ajută la calmarea durerilor de gingii, precum şi un tip de biscuiţi pentru bebeluşi pe care îi consumă cu poftă. Nu se mai îneacă (nu mai face gag) la fiecare masă şi uneori sunt uimită de cât de bine mănâncă. De obicei când vine din parc sau de la plimbare.


Dimineaţa începe cu fructe, la prânz şi cină gătesc mereu ceva, iar gustările constau tot în fructe sau ronţăieli adecvate vârstei. Unul dintre noi mănâncă mereu odată cu ea şi mi se pare că asta o ajută să pape şi ea mai bine, pentru că vede şi copiază.
Unele dintre produsele oferite conţin zahăr din diverse fructe – consider că nu trebuie să fim extremişti şi să scoatem acest tip de zahăr din alimentaţia copilului. Cred că trebuie să existe un echilibru în toate: nu îi dau lingura de zahăr, dar nici nu dezinfectez sau arunc castronelul în care a existat cândva zahăr. Discuţia este lungă, însă eu cred că moderaţia şi echilibrul sunt cheia.
Apă bea din căniţa cu cioc sau din cana cu pai după fiecare masă, însă bea de fiecare dată când îi este sete (las la vedere recipientul ei şi îl cunoaşte).
Bineînţeles, alăptez la cerere în continuare.

Când vorbim despre igiena bebeluşului, deja nu mai intră în discuţie cădiţa sau colacul de gât pentru bebeluşi. Acum domnişoara Fundiţă face baie în cadă împreună cu jucăriile ei. O spăl de fiecare dată când face kk, însă nu folosesc mereu săpun sau loţiune de corp. Vă sfătuiesc să vă relaxaţi cu produsele puse pe pielea bebeluşului, ce e prea mult strică! Dacă un dermatolog v-a dat un tratament pe care să îl urmaţi, întrebaţi clar care este schema. Mi se pare agresivă aplicarea unui produs de 2-3 ori pe zi, mai ales pe o piele atât de tânără precum cea a unui copilaş.
Îi calc hăinuţele în continuare şi acum le bag pe unele şi la clor, pentru că fructele şi ce mai mănâncă ea pătează.

Ieşim în parc aproape zilnic, chiar dacă e vreme închisă. Măcar jumătate de oră, să o dăm un pic în leagăn (tare îi mai place!) şi fuga-fuga înapoi. În zilele calde o duce tati cu bicicleta în parc (are scăunel special) şi dacă nu am altceva de făcut, ies şi eu cu ei.

Să vă spun şi despre mine câteva noutăţi? Am început să ies mai des, pentru că atunci când are posibiitate, tati se descurcă foarte bine cu ea. O adoarme, o hrăneşte, îi face băiţă, ies la plimbare… ceea ce se traduce pentru mine printr-o ieşire cu fetele la o cafea sau muncă. Am aceleaşi cearcăne (probabil pe la vreo trei ani o să scap de ele), iar în unele zile am nevoie de două cafele. Negre. Cât mai negre cu putinţă! Din cauza oboselii şi imunităţii scăzute am avut ceva probleme, însă uşor-uşor îmi revin (cu ajutorul vitaminelor). De când a început domnişoara să adoarmă mai devreme am o oră două pentru mine. Nopţile sunt diferite – uneori dorm destul de bine, alteori abia leg o oră de somn.

***

Îmi amintesc că înainte de naşterea ei, ascultam foarte des melodia Baladă pentru o minune. „Te aşteptam, bine-ai venit”… şi acum i-o cânt uneori. Am aşteptat-o nouă luni şi iată că altele nouă au trecut deja, ca vântul şi ca gândul! Timpul nu prea are răbdare, nu e aşa?

La voi cum e? Cum mai sunteţi voi şi bebeluşii voştri iubiţi? Ce aţi mai învăţat? Între timp am văzut că ne-au mai vizitat mămici şi bebeluşi, aşa că vă invit la poveşti în comentarii!

Share83
Tweet
83 Shares
Featured

Related Articles

  • Şi sărbătorita primeşte... o palmă peste ochi
  • Amintiri din epoca de aur: cuvintele "caca" şi "câh"

7 replies added

  1. gutu bianca lucia martie 23, 2017 Răspunde

    e, are mama o domnisoara..asa zboara timpul, al meu acusi face 4 luni parca ieri am nascut si ..a zburat timpul

    • Super-Mami martie 24, 2017 Răspunde

      la cat mai multe si frumoase inainte! asa e, trece, trece… 🙂

  2. Adina martie 24, 2017 Răspunde

    Imi place sa citesc ce scrii aici, intru mereu sa vad daca ai mai postat ceva.Nu stiu de ce, nici macar nu am copii si nu planuiesc sa am momentan…cred ca felul in care povestesti imi da o stare de bine 🙂

    • Super-Mami martie 25, 2017 Răspunde

      Ce simpatica esti! M+ai facut sa zambesc. Multumesc pentru compliment – e un mare compliment, daca ma raportez la mine inainte de bebe. Era paralela cu subiectul si cu blogurile de genul 🙂

  3. Neta martie 24, 2017 Răspunde

    La inca 99999999999999999 luni inainte domnisoara Fundita!!…Sa pupe Neta piciorusele si manutele matale :*….sanatate si veselie ii doresc minunii frumoase.Iar tie mami vioiciune si putere sa poti sa tii ritmul cu Ikki .Pupa neta si pe mami si pe DeeDee ca nu se poate altfel 🙂 …soare si veselie va doresc tuturor <3 :*

  4. Pingback: 14 lucruri pe care trebuie să le ignori dacă vrei să alăptezi - Super-Mami.Ro

    […] unde-i bine şi cald. Iar pe măsură ce va creşte, te asigur că nu va mai vrea în braţe. La nouă luni, domnişoara Fundiţă nu mai stă deloc… poate doar când e un pic […]

    Răspunde
  5. Pingback: Cercei de bebeluşi - când îi punem, de care? - Super-Mami.Ro

    […] primele săptămâni mi s-au părut foarte mari pentru urechiuşele ei, însă acum, la nouă luni, sunt […]

    Răspunde

Leave your comment Cancel Reply

(will not be shared)

Despre Mine

Adina Aruştei

Eu sunt Adina şi împreună cu domnişoara Fundiţă, fetiţa mea, îţi urăm "Bun venit!" pe Super-Mami.Ro! 
Citeşte mai mult ➤

Scriu și pe

Adina Aruştei
Facebook

Arhive

Comentarii recente

  • Ticuri și obiceiuri ale copiilor - ce reprezintă și ce ascund, de fapt? - Super-Mami.Ro la De ce își rod copiii unghiile? Experiența mea cu fetița de 5 ani
  • Ce cărți am citit în ultima perioadă - februarie 2023 - AdinaArustei.Ro la Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex de Meg Hickling – o carte pe care trebuie să o citești
  • 10 mituri despre răceală şi gripă - Super-Mami.Ro la Cu şi despre muci. Ce facem cu mucii copiilor?
  • Pachetul pentru școală – idei pentru o lună întreagă - inspirație #2 - Super-Mami.Ro la Vafe fără zahăr – reţeta perfectă pentru copii
  • Adina Aruștei la Cu şi despre muci. Ce facem cu mucii copiilor?

Categorii

  • Activităţi cu şi pentru copii
  • Călătorim împreună!
  • Cărți pe care le răsfoim
  • Ce mâncăm?
  • Concursuri
  • Crăciun
  • Despre mine
  • Diverse
  • Educaţie
  • Îngrijire bebe/mami
  • La masă
  • Parenting
  • Reţete
  • Sănătate
  • Sarcină

Hai și pe Instagram!


Hai să facem împreună pachete pentru școală s Hai să facem împreună pachete pentru școală sau pentru grădiniță cât mai colorate, cât mai atractive și, pe cât posibil, cât mai sănătoase! 🌱
Continuăm reel-uri inspirație săptămânale - asta înseamnă că fiecare reel va conține câte 5 idei de #pachetelpentruscoala pe care le puteți adapta după preferințe 💫
Pe toate le veți găsi în feed-ul meu de aici (@adina.arustei) dar și pe www.Super-Mami.ro 🙋🏼‍♀️ 
#pachetulluiIngrid - săptămâna 9:
Ziua 1:
💫 Roșii cherry, brânză 
💫 Inimioară cu unt de arahide și dulceață de litchi 
💫 Kaki și coacăze roșii 
Ziua 2:
💫 Lipie cu cașcaval 
💫 Struguri fără sâmburi 
💫  O curmală medjool
Ziua 3:
💫 Alune de pădure coapte 
💫 Cașcaval și ardei roșu 
💫 Brioșă cu Oreo 
Ziua 4:
💫 "Biscuiți" cu banane (rețeta o găsiți în feed-ul meu)
💫  Fistic și nuci
💫  Ardei galben și roșu 
Ziua 5:
💫 Fulgi de porumb fără zahăr, migdale, nuci, stafide 
💫 Măr roșu 
💫 Sandwich cu unt și parmezan 
💗 Dacă îți place acest reel, salvează-l pentru inspirație și dă-l mai departe printr-un share 💗
-----
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #lunchideas 
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #lunchideas #lunch #kidsmeal #inspiration #romanianblogger #culinaria #cookingidea #cookinginspiration #kidsfood #kidsfoodideas #supermami #romanian #creativefood #creative #colors #foodblogger #food #bites #eating #kids #lunchtime #lunchbreak #lunchprep
Pe repeat, pe repeat, dar nu mă întrebați de ce Pe repeat, pe repeat, dar nu mă întrebați de ce - "She has China in her eyes". Does she? ❤️💃
Și de fapt, la ce s-ar referi asta? Cine a scris piesa, la ce s-a gândit? Ce credeți? 🤔
-----
#romanian #romaniangirl #blonde #blondehair #blondme #blondes #blondeshavemorefun #smile #flawless #n#smiling #supermami #romanianblogger #romanianbeauty #beauty #blondehighlights #romania #queen #spoiled #mom #china #thoughts #hm #delicate #makeup #makeupbyme #blueeyes #greeneyes #eyes #theeyes
Voi vă mai amintiți de jeleurile chinezești ver Voi vă mai amintiți de jeleurile chinezești verzi, super gumate și mentolate? Care se lipeau de dinți, ooo, Doamne, ce se mai lipeau de dinți 🥺🤣
Asta a fost prima mea conexiune atunci când am gustat bomboanele mentolate - jeleurile gumate - din fotografii. Mai mult o amintire, un gust al copilăriei, asta m-a frapat la ele - și de atunci cumpăr destul de des astfel de jeleuri.
Acestea nu se lipesc de dinți, nu sunt din patria mumă China, dar tot mă duc cu gândul departe.
Doamne, ce n-aș da să mai pot gusta bucuriile copilăriei - bomboanele de pom, cucurucu, mentosanele, biscuiții Poieni, ciocolata Excelent, bomboanele cu cafea... 
Vouă de ce vă este dor?
------
#yellow #tbt #memories
Hai să facem împreună pachete pentru școală s Hai să facem împreună pachete pentru școală sau pentru grădiniță cât mai colorate, cât mai atractive și, pe cât posibil, cât mai sănătoase! 🌱
Continuăm seria reel-urilor inspirație săptămânale - asta înseamnă că fiecare reel va conține câte 5 idei de #pachetelpentruscoala pe care le puteți adapta după preferințe 💫
Pe toate le veți găsi în feed-ul meu de aici (@adina.arustei) dar și pe www.Super-Mami.ro 🙋🏼‍♀️ 
#pachetulluiIngrid - săptămâna 8:
Ziua 1:
💫  Sandwich cald
💫 Roșii cherry 
💫 Biscuiți fără zahăr, cu roșcove, și o turtă dulce făcută de noi
Ziua 2:
💫 Lipie cu omletă și miez de brânză 
💫 Măr golden și coacăze roșii 
💫 O curmala, nuci, stafide
Ziua 3:
💫 Sandwich cu unt de arahide și dulceață de ananas
💫 Babybel cu roșii și ardei
💫 Kaki
Ziua 4:
💫 Pizza făcută în casă 
💫 Măr 
💫 Nuci, 2-3 migdale, câteva stafide 
Ziua 5:
💫 Lipie cu cașcaval 
💫 Roșii 
💫 Biscuiți cu banane
💗 Dacă îți place acest reel, salvează-l pentru inspirație și dă-l mai departe printr-un share 💗
-----
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #lunchideas 
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #lunchideas #lunch #kidsmeal #inspiration #romanianblogger #culinaria #cookingidea #cookinginspiration #kidsfood #kidsfoodideas #supermami #romanian #creativefood #creative #colors #foodblogger #food #bites #eating #kids #lunchtime #lunchbreak #lunchprep
Într-o zi, nici nu mai știu care, am decis să a Într-o zi, nici nu mai știu care, am decis să am o zi minunată, în ciuda ploii și a frigului.
Am luat trandafirii ăștia minunați în brațe, nu m-am mai supărat pe părul meu, am zâmbit și-am ieșit pe ușă ❤️
Și-am ajuns la serviciu cu gura până la urechi, și-am avut o zi grea, plină, greaaaa (da, știu, am mai zis) dar, în același timp, bună, incredibil de bună. Ciudată alăturare? Poate. Dar mă știți, mereu călare pe curcubeu 🤪
Hei, universule, chiar dacă toate s-au schimbat dramatic, chiar dacă nu mai am timp de mine ca înainte, îți mulțumesc pentru lunile astea pline de oameni noi, care îmi fac zilele mai frumoase, de experiențe noi, de lucruri pe care le-am învățat! ❤️
The best is yet to come! 
-----
#romanian #romaniangirl #smile #blonde #naturalblonde #blondehair #blondehairdontcare #romanianblogger #romanianbeauty #smile #smiledesign #rose #roseslover #rosesofinstagram #happiness #happinessisachoice
Fetița mea a mâncat mereu foarte bine, iar asta, Fetița mea a mâncat mereu foarte bine, iar asta, cred eu, se datorează faptului că am început auto-diversificarea cu reguli stricte.
Și acum respectăm unele dintre ele - le veți regăsi în caruselul de astăzi.
Voi respectați vreo regulă atunci când vine vorba despre maaa copiilor voștri?
-----
#parenting #romanianmom #romanian #sfaturi #sfaturiutile #supermami #parinti
Hai să facem împreună pachete pentru școală s Hai să facem împreună pachete pentru școală sau pentru grădiniță cât mai colorate, cât mai atractive și, pe cât posibil, cât mai sănătoase! 🌱
Continuăm seria reel-urilor inspirație săptămânale - asta înseamnă că fiecare reel va conține câte 5 idei de #pachetelpentruscoala pe care le puteți adapta după preferințe 💫
Pe toate le veți găsi în feed-ul meu de aici (@adina.arustei) dar și pe www.Super-Mami.ro 🙋🏼‍♀️ 
#pachetulluiIngrid - săptămâna 7:
Ziua 1:
💫  Babybel
💫 Sandwich cu brăduț cu omletă și cremă de brânză 
💫  Afine și măr ionatan 
Ziua 2:
💫 Lipie cu cașcaval și ardei 
💫 Căpșune 
💫 Fulgi de porumb fără zahăr 
Ziua 3:
💫 Kaki
💫 Sandwich cu unt și cașcaval 
💫 Nuci, migdale, stafide
Ziua 4:
💫 Sandwich cu mozzarella 
💫 Roșii cherry, ardei
💫 Turtă dulce făcută de noi
Ziua 5:
💫 Inimioara din pâine cu cașcaval homemade 
💫 Coacăze, afine
💫  Nuci, fistic, migdale 
💗 Dacă îți place acest reel, salvează-l pentru inspirație și dă-l mai departe printr-un share 💗
-----
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #lunchideas 
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #lunchideas #lunch #kidsmeal #inspiration #romanianblogger #culinaria #cookingidea #cookinginspiration #kidsfood #kidsfoodideas #supermami #romanian #creativefood #creative #colors #foodblogger #food #bites #eating #kids #lunchtime #lunchbreak #lunchprep
Mai mult.... @Adina.Arustei

  • Confidențialitate
  • Termeni & Condiții

Copyright ©2018 Adina Aruștei. Toate drepturile rezervate.

Fii şi tu Super-Mami! Urmăreşte-mă pe Facebook:

Super-Mami.Ro