În sfâââââârşiiiiiiit! Cele două liniuţe au apărut pe testul de sarcină, iar tu sari în sus de bucurie. –Sunt însărcinată!
Fie că este o sarcină mult aşteptată şi dorită, fie că este o veste care te-a luat pe nepregătite, din momentul în care vei afla că eşti însărcinată, lucrurile nu vor mai fi la fel. După ce îţi revii şi începi să asimilezi încet încet marea veste, probabil îţi vei spune în gând: Ok. Sunt însărcinată! Ce fac mai departe?
Probabil primul tău gând va fi să îţi anunţi partenerul sau soţul, pentru a vă bucura împreună. Nimic mai frumos şi mai corect! Însă după aceea, trebuie să te gândeşti un pic la tine, la organismul tău şi la ce schimbări vor interveni.
Sunt însărcinată! Ce fac mai departe?
1. În primul rând, dacă fumezi, din secunda în care ai văzut cele două liniuţe, renunţă. Ştiu că sunt tot felul de studii care arată că o ţigară-două ar fi în regulă în locul unei opriri bruşte. Ştiu că sunt tot felul de mame care afirmă că bebeluşul lor s-a născut perfect sănătos, chiar dacă ele au fumat. Ştiu că sunt tot felul de oameni care vor spune că na, o ţigară n-o să fie capăt de lume… Însă mai ştiu şi că dacă vrei să te laşi, poţi. De azi. Pentru că din acest moment, cel mai important va fi copilul tău şi va trebui să faci tot ce ţine de tine pentru a-i oferi cele mai bune condiţii. Încă din burtică.
Ştiu că sunt tot felul de studii care arată că o ţigară-două ar fi în regulă în locul unei opriri bruşte. Ştiu că sunt tot felul de mame care afirmă că bebeluşul lor s-a născut perfect sănătos, chiar dacă ele au fumat. Ştiu că sunt tot felul de oameni care vor spune că na, o ţigară n-o să fie capăt de lume… Însă mai ştiu şi că dacă vrei să te laşi, poţi. De azi. Pentru că din acest moment, cel mai important va fi copilul tău şi va trebui să faci tot ce ţine de tine pentru a-i oferi cele mai bune condiţii. Încă din burtică.
Dacă nu fumezi tu, evită locurile în care se fumează. Şi fumatul pasiv este dăunător!
2. Dacă obişnuieşi să bei, au revoir, vin!
Consumul de alcool nu este indicat în sarcină, pentru că poate afecta dezvoltarea corectă a bebeluşului. Nu există studii care să arate că un pahar de vin consumat ocazional în sarcină ar avea sau nu efecte, aşa că mai bine nu risca.
Nici în alăptare nu e ok, apropo.
3. Ia un complex de vitamine special creat pentru femeile însărcinate. Pe piaţă există destule variante.
4. Dacă nu ai deja un medic ginecolog la care mergi constant, alege unul cât mai repede.
El va evalua starea ta de sănătate şi te va supraveghea pe tot parcursul sarcinii. Dacă doreşti să naşti cu acelaşi medic care ţi-a urmărit sarcina, alege un ginecolog obstetrician.
Citeşte mai multe despre cum îţi alegi ginecologul care îţi va urmări sarcina!
5. Reorganizează-ţi stilul de viaţă!
Dacă până acum cărai un bax de apă de la maşină până la etajul unu, ei bine, de acum înainte va trebui să găseşti soluţii pentru asta. Chit că te ajută partenerul sau dai comenzi online, încearcă să te menajezi pe cât posibil!
Sunt însărcinată! Ce fac mai departe?
6. Ai grijă de dieta ta, la ceea ce mănânci.
Eşi însărcinată, nu bolnavă! Şi nici nu mănânci pentru două persoane acum! Adoptă o dietă bogată în fructe şi legume, fără prea multe grăsimi şi alimente neprocesate termic. Fără ou crud în maioneză, fără tiramisu… Nu ai vrea să afli despre listeria fix acum, cât eşti însărcinată.
Citeşte şi… Ce alimente poţi mânca şi ce alimente nu poţi mânca în sarcină
7. Anunţă faptul că eşti însărcinată la locul de muncă.
Te sfătuiesc să faci asta după 12 săptămâni sau cel puţin după primul control medical care ţi-a confirmat existenţa unei sarcini. Este important să îţi cunoşti drepturile de gravidă dar şi detalii despre concediul de maternitate.
8. Mergi la dentist!
În organismul tău se petrec o mulţime de schimbări şi probabil te confrunţi cu greaţa, somnolenţa şi emoţiile primului trimestru. Nu prea ai timp să te mai gândeşti şi la dantură… nu? Rău faci! Asta pentru că igiena dentară este şi mai importantă în această perioadă. Starea gingiilor şi dinţilor tăi pot afecta starea bebeluşului. Ca să nu mai spun că o carie netratată, amânată, poate aduce dureri şi neplăceri de care chiar nu ai nevoie în timpul sarcinii.
9. Anunţă-i pe cei dragi!
Dacă partenerul a fost primul care s-a bucurat de veste, cum îi vei anunţa pe părinţii tăi că vor deveni bunici? Caută metode inedite, amuzante sau emoţionante pentru a da marea veste celor dragi!
10. Răsfoieşte secţiunea de Sarcină şi Naştere de pe Super-Mami, ca să afli lucruri interesante şi importante despre viitoarea mămică şi despre bebe.
Despre cum arată burtica, la ce schimbări intervin, despre evoluţia lui bebe…
Foloseşte calculatorul de sarcină pentru a afla data probabilă a naşterii şi bucură-te cât mai mult de această perioadă! Abia la sfârşitul celor nouă luni îţi vei cunoaşte puiul sau puii şi povestea voastră va începe!
Un articol complex și foarte util pentru viitoarele mămici! Felicitări ca ai ales sa îl scrii, sunt puține articole care să cuprindă atâtea informații utile! Pupici Adina!
Multumesc pentru apreciere! :*