Te-ai gândit vreodată că unele lucruri mici au o însemnătate enormă pentru copilul tău? Poate că ţie ţi se pare banal un lucru, însă pentru cei mici este un fel de moment a-haaaaaa!, un lucru care le dă aripi sau pur şi simplu îi face să aibă mai multă încredere în ei.
Propoziţia mea preferată este –Sunt mândră de tine!, însă pe lângă ea, mai sunt şi altele cu un efect incredebil asupra celor mici. Aşadar, hai să vorbim azi despre cum să creşti stima de sine a copilului! Am câteva idei care sper să vă prindă bine şi vouă!
Cum să creşti stima de sine a copilului – mic ghid
1. Este foarte bine, continuă!
Da, îl vezi că reuşeşte să construiască un lego complicat şi ţi se pare firesc. Doar e pentru copiii de vârsta lui, nu? Însă te sfătuiesc să şi verbalizezi aprecierea ta.
Dacă spre exemplu se chinuie să construiască acel lego, în loc să îi arăţi tu cum să o facă de la prima rugăminte, ai putea să îi spui: –Uau, văd că te străduieşti! Mai ai încă un pic şi reuşeşti! Mai încearcă! Facem împreună dacă nu poţi, dar mai încearcă tu o dată!
Atunci când încurajezi copilul, îi vei da mai multă încredere în el şi îl vei motiva să continue ceea ce face.
2. Nu fă comparaţii!
Am scris de multe ori despre acest lucru. Eu însămi sunt un copil comparat cu alţii. Bineînţeles, eu fiind în lumina slabă mereu, pentru că nu reuşeam ce reuşeau şi alţii. Acest lucru afectează stima de sine a copilului şi îl face să se simtă rău, dăunând pe termen lung.
Apreciază-ţi copilul pentru ceea ce poate el, pentru că astfel va învăţa să se iubească şi accepte.
3. Fă lucrurile mai uşoare pentru copilul tău şi încurajează-i independenţa.
Spre exemplu, noi avem cuier la nivelul ei, pentru ca ea să îşi poată pune singură hăinuţele în cui. Avem scăunel la baie, pentru ca ea să se poată spăla singură pe mâini. Am montat un raft jos, unde poate să îşi pună singură cărţile. Am reorganizat vesela şi locul ei tocmai pentru ca ea să poată lua singură castronel şi tacâmuri. Acestea sunt primele exemple care îmi vin în gând.
Cât timp mă încalţ şi îmbrac eu, ea face acelaşi lucru. Şi mi se pare minunat!
Nu poţi să te plângi că tu trebuie să faci tot pentru copilul tău atât timp cât nu îi daţi şi lui ocazia să încerce măcar!
4. Dă-i atenţie copilului.
Petrece măcar jumătate de oră pe zi cu copilul. Citind, jucând ceva, pictând, plimbându-vă. Fii prezentă pentru copilul tău, priveşte-l în ochi, vorbeşte-i deschis. Chiar dacă asta înseamnă să pui telefonul deoparte sau să închizi televizorul.
5. Oferă-i dragoste necondiţionată.
Ia-l în braţe, pupă-l, strânge-l, spune-i cât de mult îl iubeşti. Copilul are nevoie să audă acest lucru, pentru ca stima de sine să îi crească. Indiferent de cum se comportă, de ce năzdrăvănii face, de ce notă ia la şcoală – iubirea ta este necondiţionată.
Asigură-te că el ştie că îl iubeşti indiferent de situaţie.
6. Pune limite. Şi respectaţi-le!
Limitele nu sunt doar necesare, ci şi sănătoase. Fiecare dintre noi are o interpretare proprie pentru aceste limite. Important este ca ele să fie discutate, agreate şi respectate.
Mâncăm doar în bucătărie – regula e regulă! – e primul exemplu care mi-a venit în gând. Bineînţeles, este un lucru extrem de simplu, însă pentru un copil, este important ca regulile să fie respectate.
Citeşte şi 19 sfaturi pentru ca bebeluşul să mănânce mai bine
7. Oferă-i alternative.
Nu, uneori nu e doar albă sau neagră, ci poate fi şi gri. După 3-4 ani poţi oferi mai multe opţiuni, însă pentru un copil de până în doi ani, alegerea între rochia roz sau cea roşie ar fi suficientă.
Nu lupta în bătălii care nu sunt importante!
8. Lasă-l să greşească.
Dacă e sub masă şi se ridică, poc! Evident, nu trebuie să îşi crape capul, însă până nu dă cu capul de sus, nu va învăţa doar din atenţionările tale. Cât era bebeluş, eu puneam mâna dedesubt şi dădea cu capul în mâna mea. Astfel amortizam lovitura, însă nu o îndepărtam de tot.
Discutaţi despre ceea ce s-a întâmplat şi cum ar putea face pe viitor pentru a evita aceeaşi greşeală.
Cum să creşti stima de sine a copilului – mic ghid
9. Felicită-l atunci când reuşeşte.
Spune-i din suflet copilului tău Sunt mândră de tine! Fie lui direct, fie tatălului lui sau altei persoane care e în preajmă (şi urmăreşte reacţia copilului). Specifică lucrul făcut bine de copilul tău! De exemplu, în loc de bravo! poţi spune: -Sunt mândră de tine pentru că ai reuşit să realizezi acest animal din piese de lego!
10. Acceptă-i emoţiile!
Mai ales când vorbim de tantrumuri. Un copil mic nu ştie că tu trebuie să ajungi acasă pentru că ai de făcut mâncare sau că ai de lucru. El vrea să se dea în tobogan, care în acel moment, este cel mai important lucru din viaţa lui.
Citeşte şi: Opt motive pentru care tantrumurile sunt, de fapt, bune
11. Fii un exemplu pentru copilul tău şi împărtăşeşte cu el situaţii!
Vorbeşte despre reuşitele şi eşecurile tale. -Sunt mândră de mine că am reuşit să predau acest proiect! Am lucrat mult la el! Bineînţeles, evită să spui cuvinte urâte despre colegi, de pildă, sau chiar despre tine. Avem şi momente grele, dar nu trebuie să (ne) spunem că suntem proşti. Eu moooor când aud că spune cineva: Vai, ce proastă sunt!
Dacă ai un copil mai mare, îl poţi întreba cum ar fi procedat în situaţia X.
Tu cum crezi că poţi creşte stima de sine a celui mic? Faci ceva anume în acest sens?
Inspirație/sursă: Parents.com