Ştiţi cum e ca zâmbetul tău cât chipul să se strângă într-o secundă într-o „ohhh„, iar buzele să ia forma cuvântului „trist„? Ei, vă explic eu, Adina, pentru că fix asta mi s-a întâmplat ieri.
Mergeam agale pe stradă, prin soarele cald. Mi-era dor de el. Şi cum mergeam eu aşa, văd o burtică înflorată. Mereu am zâmbit şi zâmbesc când văd burtici. Numai că zâmbetul mi s-a transformat de îndată ce am zărit viitoarea mămică ducând mâna la gură. Nu, nu ţinea în ea o sticlă de apă sau ceva poftă de sarcină. Ţine o ţigară! Şi aşa de tare m-am întristat!
Acesta este motivul pentru care m-am hotărât ca azi să vă scriu despre lucruri pe care nu trebuie să le faci în sarcină sub nicio formă. Şi cu ce altceva să încep decât cu…
Lucruri pe care NU trebuie să le faci în sarcină:
Nu fuma! Nu, nu, nu şi iarăşi nu!
V-am scris deja povestea mea cu fumatul şi v-am spus de ce nu este deloc indicat să fumaţi în timpul sarcinii. Poate că efectele nu se vor vedea pe loc, însă anumite probleme pe care le va dezvolta copilul de-a lungul vieţii vor fi, cu siguranţă, din cauza ţigărilor din timpul sarcinii. Încercaţi să vă abţineţi măcar pe perioada sarcinii! Puneţi copilul pe primul loc!
Nu bea. Deloc.
Alcoolul traversează placenta şi poate afecta fătul, ceea ce poate duce la dezvoltarea a diverse afecţiuni. Dacă tu consumi alcool în sarcină, copilul poate să aibă retard în dezvoltarea fizică, intelectuală, motorie. Ca să nu mai spunem de anomaliile fizice
Lucruri pe care NU trebuie să le faci în sarcină
Evită sportul prea solicitant.
De exemplu, pilates sau orice tip cardio. Nu spune nimeni să nu faci o mişcare uşoară (chiar este indicată pentru a preveni varicele şi gleznele umflate!), însă nu sări, nu ridica picioarele, nu te epuiza. Ţine cont că hormonii din sarcină afectează întreg organismul, iar ligamentele sunt mai sensibile.
În aceeaşi categorie intră şi frecventarea parcurilor de distracţie cu carusele care te smuncesc, frânează brusc, au pantă abruptă de coborâre. Pe lângă senzaţia de vomă care se poate instala, mişcările bruşte pot afecta placenta.
Nu mai purta pantofi cu toc cui. Cel puţin nu pentru o perioadă.
Dap, agaţă pantofii cu toc cui în… cui. Vei observa că pe măsură ce burtica va creşte (de pe la 20 de săptămâni aşa), centrul de greutate va începe uşor uşor să se schimbe. Îţi poţi pierde echilibrul mult mai uşor şi nici nu vei mai vedea pe unde păşeşti. Asta pe lângă faptul că şi picioarele pot fi umflate şi nu mai încap în pantofi!
Aşadar, alege pantofi cât mai comozi măcar pentru ultimele luni de sarcină.
Nu mânca orice şi în mod deosebit, nu mânca pentru doi.
Ideea principală este să mănânci inteligent şi cââât mai variat. Personal, cred că trebuie să consumi alimente cât mai variate, pentru ca fătul să „guste” şi el câte puţin din fiecare cu ajutorul cordonului. Cred că asta reduce riscul viitoarelor alergii şi refuzuri.
Eu una nu sunt de acord cu mâncarea tip fast food nici în afara sarcinii, darămite în timpul ei! În general, mâncarea foarte procesată este o bombă (calorică şi nu numai) pentru organism. Fătul are nevoie de legume, de fructe, de fibre, de seminţe – pe scurt, de o dietă cât mai diversificată şi mai sănătoasă.
Peştele nu ar trebui să lipsească din alimentaţie, însă el trebuie bine gătit. În timpul sarcinii mi-a fost foarte poftă de sushi, iar ginecologul meu mi-a spus că da, pot mânca sushi, sigur că da. Numai că trebuie să aleg variantele fără peşte! Aşa simplu era, nu?
Ouăle crude şi preparatele care îl conţin – maioneza, tiramisu – ar trebui şi ele evitate.
Lucruri pe care NU trebuie să le faci în sarcină
Nu te munci prea mult.
Şi mie îmi place curăţenia, dar parcă pot da azi cu aspiratorul, mâine cu mopul, poimâine şterge praful. Sfatul meu este să nu exageraţi cu treaba din casă, cu gătitul, cu serviciul. Ascultaţi-vă organismul – el e mai inteligent decât noi şi când trage un semnal de alarmă, gata, lăsăm totul şi ne odihnim! Odihna este foarte importantă în timpul sarcinii, aşa că nu alegeţi altceva în detrimentul ei.
Dar, pe cealaltă parte: Nu te menaja exagerat.
Eşti însărcinată, nu bolnavă! Bun, hormoni, schimbări în organism, oboseală, somnolenţă… dar toate au o limită! Poţi să urci câteva trepte, poţi merge un pic pe jos, poţi cumpăra o pâine. Când vine vorba despre aceste lucruri, alege să le faci, însă cu măsură. Asta e cheia, de fapt!
Ce alte lucruri pe care NU trebuie să le faci în sarcină aţi adăuga acestei liste?
Cu zâmbet să vă fie ziua!
vopsitul in primul primesttu de sarcina medicamentele luate după ureche… sexul😅 pe ultima suta de metrii provoaca travaliu