Una dintre marile preocupări ale mamelor de pretutindeni este alimentaţia copiilor lor.
Cum putem să le oferim o alimentaţie sănătoasă? Cum ar trebui să reacţionăm atunci când vine vorba de mâncare şi de stabilirea unor obiceiuri corecte? Ce să le oferim celor mici? Care sunt super alimentelele care nu trebuie să lipsească din dieta lor zilnică? Cum facem copiii să iubească legumele, fructele, mâncarea în general?
Iată 10 sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă a copilului. A voastră. A întregii familii.
1. Oferă alimentele în timp ce găteşti şi găteşte cu copilul lângă tine. De exemplu, fetiţa mea nu accepta humusul, însă ronţăia cu plăcere boabele de năut. Aşa că i-am arătat că fix boabele se transformă în humus – uite, dacă apeşi tu pe butonul de la aparat – şi de atunci vrea şi ea humus.
2. Combină alimentele. Îi place pizza? Super. Punem PE ea un pic de morcov ras (inventăm noi reţetă nouă!). Sau gogoşar tăiat fin. Sau roşii. Bineînţeles, chiar cel mic se poate ocupa de decorare.
3. Pe cât posibil, implică-l pe cel mic în cumpărarea legumelor. Vă mai aduceţi aminte de câte ori v-am povestit că merg în piaţă cu cea mică? Încă de la opt-nouă luni, când începuse să stea în şezut în cărucior, am mers împreună în piaţă. Uneori doar ca să ne plimbăm (facem 20 de minute pe jos), alteori cu scopul precis de a face cumpărăturile. De fiecare dată am vorbit despre ce vedem, ce facem cu legumele, cu fructele, cum se numesc.
Când a mai crescut un pic, a pus şi ea mere pe cântar. Şi-a ales singură ceea ce vrea să mănânce – am plătit şi am mers la chiuvetă pentru a spăla, iar mai apoi i-am dat acolo pe loc să mănânce.
De asemenea, mergeţi împreună la cules fructe sau în târguri!
4. Nu păcăli şi nu ascunde alimentele. Nu le oferi ca recompense sau nu i le băga pe gât distrăgându-l.
5. Crează regula: Gustăm – dacă nu ne place, nu mâncăm, însă gustăm. Asta e regula. La mine funcţionează de multe ori şi mănâncă după ce gustă.
6. Încearcă să aranjezi cât mai atractiv legumele şi fructele. Copiii sunt atraşi de culori, de forme.
Cumpără-i veselă care să îl atragă. Mai iei o lingură, ca să vedem născul lui Minnie? Ooo, dar ce este acolo? Un papion? O fi al lui Goofy?
7. Nu insista cu „termină tot din farfurie”. În funcţie de cât a mâncat, eu îi spun mereu: încă o lingură şi gata. Şi mă ţin de cuvânt!
Încă o lingură-două-trei îi spun de obicei când mănâncă doar carnea sau legumele din supă. Cred că are nevoie şi de lichid, nu doar de solid. Însă niciodată nu i-am spus să termine din farfurie. Trei linguri de supă sunt mult mai bine decât deloc sau aversiune faţă de termini tot din farfurie!
8. Jucaţi-vă! Azi vom mânca legume şi fructe care încep cu litera… c. Cireşe, coacăze… tu ce mai ştii cu litera c? Cumva cartofi?
9. Fă mâncarea un lucru magic. Spre exemplu, boabele de mazăre sunt nişte smaralde mici (bine, pietricele preţioase) care ajung în burtică! Iar feliile de portocale par că sunt nişte zâmbete! Iar domnul broccoli.. e un copac cumva?!
10. Fii un model pentru copilul tău! Ronţăie morcov, măr, ţelină – orice ai la îndemână. Îi vei trezi curiozitatea şi va vrea să încerce şi el.
Fă acest lucru din timp, cât încă este mic. Pune baze solide, pe termen lung.
Acestea au fost cele 10 sfaturi pentru o alimentaţie mai sănătoasă. Tu ce sfaturi ai atunci când vine vorba despre mâncarea copilaşilor?
Cu zâmbet să vă fie ziua!
Inspirație/sursă: Parents.com