În ultima perioadă am primit (cu bucurie) mai multe întrebări referitoare la ce mănâncă un copil de trei ani. Asta înseamnă că mămicile încep să fie din ce în ce mai preocupate de alimentaţia celor mici. Şi pe bună dreptate, pentru că acum punem bazele unei creşteri sănătoase şi a unui comportament alimentar pe termen lung.
Fetiţa mea merge la grădiniţă, deci mănâncă acolo, însă la cererea voastră, am pregătit un meniu pentru săptămâna în care a fost o vacanţă şi vi-l pun şi vouă aici, pentru inspiraţie.
Ce mănâncă un copil de trei ani: meniu pentru o săptămână
Luni:
MD: Măciniş de la Solaris cu mere rase pe deasupra. Bineînţeles, scorţişoară din belşug.
Prânz: Borş cu carne de găină de ţară şi legume
Cină: Brioşe sărate cu legume
Roşiile le-a mâncat, rucola doar a gustat. Nu-i nimic, o punem în farfurie până o să îi prindă gustul!
Marţi:
MD: Iaurt cu banane, chia şi o linguriţă de miere cu cătină
Prânz: Ciorbă cu litere
Cină: Peşte cu legume la abur.
Miercuri:
MD: Lapte cu cereale (pun laptele fierbinte peste cereale, acopăr cu o farfurie şi las să se înmoaie)
Prânz: Mămăligă cu brânză şi smântână
Cină: Supă cremă de linte. O felie de pâine prăjită cu humus făcut în casă
Joi:
MD: Lapte cu griş şi carob
Prânz: Varză cu carne de porc.
Cină: Supă de găluşte, carnea este de curcan.
Avem un magazin în care se vinde carne proaspătă şi prefer să iau puţin şi des. De exemplu, două-trei fleicuţe de carne de curcan. O bucată de 200 de grame de carne de porc. Fix cât îmi trebuie să gătesc atunci. În timp am învăţat cam câtă carne îmi trebuie pentru oala de 5 litri de borş de perioşoare, pentru ardei umpluţi etc. Prefer să gătesc puţin şi des, pentru că eu rar mănânc mâncare rămasă de seara. Da, ştiu, m-am învăţat prost!
Vineri:
MD: Omletă pusă în tigaie cu un pic de unt, două-trei roşii, câteva bastonaşe de morcov.
Prânz: Bastonaşe de cartofi şi cartofi dulci la cuptor. O felie de pâine cu brânză.
Cină: Ardei umplut cu carne de vită şi porc, alături de o lingură de smântână.
Ardeiul este roşu de la sosul de roşii pus la fiert, iar la capac vedeţi cimbru mult. Îl dau deoparte înainte de a-l oferi fetei, însă acum aş fi stricat aspectul fotografiei dacă îl scoteam 🙂
Sâmbătă:
MD: Vafe fără zahăr, servite cu un pic de miere şi nuci. Pe deasupra am pus felii de kaki.
Prânz: Borş cu carne de curcan
Cină: Tartă sărată la cuptor.
Duminică:
MD: Măciniş de la Solaris cu o curmală medjool şi câteva stafide. Jumătate de banană cu unt de arahide.
Prânz: Pizza făcută în casă.
Cină: Borş de perişoare.
Descoperă şi alte meniuri pe care ţi le propun în secţiunea La masă – Ce mâncăm, dar şi Reţete încercate cu succes de mine şi de voi!
Cum vi se pare meniul nostru din săptămâna de vacanţă?
Cu zâmbet să vă fie ziua!
Disclaimer: nu sunt nutriţionist, nu calculez calorii, nu am un copil cu alergii. Încerc să îi ofer mâncare cât mai variată în funcţie de preferinţele ei. Prezentul meniu este doar pentru inspiraţie.