Nu ştiu cum e copilul vostru, însă fetiţa mea a fost mereu atrasă de cărţi. Aşa că începând de la şapte-opt luni, am început să îi tot cumpăr cărţi. Are un număr impresionant de cărţi (cel puţin, eu aşa consider că e, pentru vârsta ei) şi vreau să vi le arăt şi vouă, pentru că deja vom trece la unele mai complexe şi acestea nu vot mai fi potrivite subiectului. Aşadar, azi vorbim despre cărţi pentru copiii de 2 ani sau, mai bine spus, despre cărţile pe care le avea în bibliotecă fetiţa mea pe când avea doi ani.
Îmi doresc mai mult să vă arăt tipuri de cărţi, pentru că pur şi simplu nu am reuşit să le găsesc pe toate pentru a le fotografia.
- Mângâie animăluţele! Deşi o carte pentru bebeluşi, datorită inserţiilor de blăniţă, sclipici etc, fetiţa mea s-a jucat mult timp cu această carte. Cred că a fost una dintre preferatele ei şi cu greu o să pot să o mărit. Potrivită de la şapte-opt luni în sus.
O puteţi găsi aici.
- Bebeluşii fericiţi.
Cărţile de mai jos sunt şi ele cartonate şi au fost cumpărate din Lidl. Fiecare are o tematică şi pot fi răsfoite şi răs-răsfoite de cei mici, discutând şi descriind imaginile. - Pe ultimul rând vedeţi Alfabetul ABC, luată din Jumbo. Cartea din mijloc se transformă într-o pasăre (e super interesant formatul), iar ultima este o carte plastifiată, cu care copilaşul poate intra în apă. Ştiţi voi, cât îl spălaţi pe cap, trebuie să îi distrageţi atenţia cu ceva, nu? Iată o idee interesantă: cărţi pentru baie.
Cărţi cu clapete:
- My first Lift the Flap ABC. My first Lift the flap Book. Where is Maisy going? Cărţile cu clapete au avut mare succes începând de la aproape un an. Toate cele trei din imagine au fost cumpărate din Uk şi au însemnat mare distracţie pentru Fundiţă.
Interior carte cu clapete:
- Usborne: Santa Flap Book. Cred că este foarte potrivită pentru ca micuţii să se familiarizeze cu ideea de cadouri şi Crăciun.
- Usborne: Lift the flap Play book. De la a urmări cu degeţelul urma pe care o lasă un avion în urma sa, până a descoperi o navă extraterestră şi o broscuţă sub o frunză, această carte îşi propune să încânte copilul printr-o serie de culori şi texturi foarte fain alese.
- Spot’s Fun First Words. Pe lângă faptul că are cuvinte uşurele în engleză, cartea este de tip slide. Stânga-dreapta şi descoperi ceva nou!
- Marks and Spencer: ABC. Fie că împingi uşor şi albinele încep să zboare în jurul pisicuţei sau fie că alegi să te joci cu baloanele, această carte este şi ea super interesantă pentru copii.
- Colecţia Prietena mea Conni. Cuprinde cărţi uşurele, care tratează diverse teme. Spre exemplu, dacă vă pregătiţi să faceţi trecerea de la scutec la oliţă, aţi putea cumpăra şi citi împreună carte Conni şi oliţa. Pentru a trata acest subiect, noi am avut şi cartea What is Poo de la Usborne. Foarte interesantă şi mult mai complexă decât cea cu Conni. De fapt, dacă stau să mă gândesc, se completează una pe alta foarte bine. În prima se pune accent pe Conni, o fetiţă care se hotărăşte că nu mai are nevoie de scutecel, în timp ce a doua se axează mai mult pe faptul că a face pipi şi caca e ceva normal, că toată lumea face asta.
Cărţile colecţiei Conni prietena mea le găsiţi aici.
Interior:
Cărţi 3d şi cu butoane
- Snappy Sounds Christmas with Fun Festive Sounds. Dacă până acum ne-am jucat cu clapetele, vreau să vă arăt şi o carte 3d din colecţie. Mai mult, are şi melodii cu specific pentru fiecare pagină pe care o dai.
- o altă carte super mişto, de care a fost şi este fascinată este Tiger’s big day. Din păcate, nu poate apăsa încă butoanele (nici acum, la aproape trei ani, deci e nevoie de asistenţă). Pe scurt, este vorba despre ziua tigruţului, la care copilul este invitat. Trebuie să bată la uşă, să spună la mulţi ani sărbătoritului, să bată din palme şi chiar să sufle în lumânările de pe tort. Super-super mişto!
Cărţi cu sunete. Cărţi cu tăbliţe de desenat.
- De pe la şase luni, Minnie a fost foarte iubită de către fetiţa mea. Aşa că multe dintre hainele şi jucăriile ei au trebit să fie după chipul şi asemănarea lui Minnie. Aşa am ajuns să cumpăr cartea cu tăbliţa de desenat integrată. Câte pisici am desenat până acum,… numai eu ştiu!
- Let’s have a tea party! – carte cu butoane. Fiecare buton este integrat în povestea din carte, aşa că povestea va conţine şi sunetele aferente imaginilor.
- Usborne: Listen and Learn. First English Words. O carte destul de pretenţioasă, aş spune, prin prisma foilor foarte subţiri care pot fi rupte cu uşurinţă de cei mici. I-am oferit-o începând cu doi ani, însă după ce s-a prins cum se scot foile, nu a mai avut răbdare şi le tot schimba. Cred că mai trebuie să aşteptăm…
- Usborbe: My first Keyboard Book. Clapetele scot sunete (cred că se înţelege din numele cărţii) şi pentru noi a fost super utilă pe parcursul unui zbor. Cred că a ţinut-o ocupată vreo 20 de minute. În rest, interesul nu e foarte ridicat.
Cărţi care înfăţişează emoţiile:
- Emoţiile lui Noni. Sunt trist! Sunt furios! Mi-e frică! – iată cele trei cărţi ale colecţiei noastre. Potrivite pentru doi ani jumătate-trei, aş spune, deşi eu i le-am luat pe la vreo doi. De ce spun că sunt potrivite copiilor mai mari? Pentru că fiecare conţine câte un exerciţiu pe care un copil de doi ani nu prea e dispus să îl facă. Însă ne-au folosit pentru a identifica emoţiile. De exemplu, dacă e tristă, îmi spune: Mami, sunt albastră!
Găsiţi cărţile cu emoţiile lui Noni aici.
Cărţi de joc educative
- Cărţi de joc educative. Super-super utile pentru a realiza diverse jocuri (caută şi găseşte, unde este x?), dar şi pentru a învăţa despre diferite animale, lucruri sau fructe. Un mare punct şi pentru faptul că sunt mici şi se pot strecura uşor în buzunar. Eu le iau cu noi mai ales când mergem la doctor. Ah, şi în aeroport au avut succes fantastic! Ştiţi că noi nu îi dăm tabletă sau telefon, aşa că au fost factorul minune care a făcut ca escala să fie mult, mult, mai suportabilă.
Multe variante de cărţi educative găsiţi aici.
- Cartea cu lupul – nu ştiu exact cum se numeşte, însă este de fapt povestea celor trei purceluşi. „Ambalată” foarte original, nu e aşa?
- Poveştile Nivea au captivat-o prin imagini, nu a avut răbdare să i le citesc.
- Dentist trip. Ca şi Conni şi oliţa, cred că Dentist trip este un must have la casa omului cu copil mic. Asta şi Crocodilul şi dentistul de Taro Gomi, pe care nu am găsit-o când am făcut aceste fotografii. Peppa, George şi Dino merg la dentist; dacă primii doi au dinţii curaţi, ei bine, Dino îi are galbeni. În carte se prezintă vizita la dentist, cum se desfăşoară şi bineînţeles, aflăm ce se întâmplă cu dinţii lui Dino.
În cea de-a doua carte, Crocodilul şi dentistului, povestea este un pic diferită. Un crocodil merge la dentist, însă aflăm că aşa cum lui îi este frică de dentist, şi dentistului îi este frică de crocodil. Aşa cum pe crocodil îl doare când dentistul îi atinge măseaua şi loveşte din greşeală braţul dentistului, şi pe dentist îl doare când este lovit. O carte cu desene destul de fade, aş spune, însă prin prisma abordării, foarte faină. V-o recomand, o găsiţi aici. - Primăvara, Vara şi nu mai ştiu care anotimp (nu le-am găsit). Cărţi tipice în care sunt prezentate schimbările din fiecare anotimp.
Cărţi educative. Cărţi cu activităţi. Cărţi de tipul caută şi găseşte
- Hoinari prin anotimpuri. O colecţie foarte apreciată, care pune copilul la treabă serios. Ce activităţi puteţi face folosindu-le găsiţi aici, nu mai detaliez.
Cred că sunt nişte cărţi de cursă lungă şi că vor prezenta interes mult timp. Dacă vreţi să le comandaţi, le găsiţi aici.
- Wimmel Welt este o carte cu multe, multe imagini şi personaje. Toate de-a valma, aş putea spune eu. Foarte încărcată şi obositoare, dar spre disperarea mea, preferata lui Ingrid.
- colecţia Caută şi găseşte – Unde trăiesc animalele. La drum cu trenul. La drum cu avionul. Fiecare are o temă anume, care poate pregăti copilul pentru o excursie în natură, la mare, la zoo. Le puteţi găsi aici.
- În lumea animalelor şi Primul meu dicţionar. Grădina zoologică. Moştenire de la copiii naşilor. Merg pe acelaşi principiu: caută şi găseşte animalele, hai să povestim despre locurile în care trăiesc.
- Vara, menţionată mai sus şi rătăcită în această fotografie.
Poveşti de noapte bună sau poveşti de citit înainte de culcare:
- Kuschel-deschichten zur guten Nacht. Imagini frumoase – e tot ce pot să spun. Povestim pe marginea lor.
- Un strop de Magie. Mare nebunie cu Lili, pe care m-am şi făcut luntre şi punte să o transpun într-un şoricel adevărat, croşetat. O carte uşoară, delicată, despre bucurie şi iubire. O găsiţi aici.
- O petrecere sub clar de lună. Toate animăluţele pornesc în căutarea lunii – oare de ce nu mai apare ea pe cer? O poveste frumoasă, imagini drăguţe şi haioase. O găsiţi aici.
- Cele mai frumoase poveşti de Andersen. Nu prea are răbdare să citim o poveste întreagă, sunt destul de lungi. Mai potrivită pentru doi ani jumătate spre trei, poate trei plus, aş spune. Găsiţi variante aici.
- Cenuşăreasa. Un mare succes, vrea să citim toaaaată povestea. Eventual de două trei ori într-o seară… Până să public acest articol i-am mai cumpărat încă 16 din aceeaşi colecţie. Este veche, editată acum vreo 5 ani cred, însă am avut noroc şi le-am găsit la cineva.
Alte cărţi din biblioteca unui copil de doi ani:
- Scufiţa Roşie. O variantă mai soft, dar consider că putem adapta povestea clasică.
- O carte de colorat Gymboland.
- Frozen
- Poveşti cu animale drăgălaşe. Una dintre poveşti este despre un crocodil care nu s-a spălat pe dinţi, una cu un iepuraş care a mâncat morcovii toţi, o alta cu o vulpiţă care a căzut din copac daaaaaaar mama l-a prins la timp… uşurică, cu ilustraţii frumoase. Găsiţi aici variante.
- Jup, un pisoi de soi. Nu are răbdare să îi citesc, probabil va avea succes mai aproape de trei ani.
- Cartea cu Apolodor, aceeaşi poveste.
- De Erus şi Valea Generozităţii nici nu mai zic, cred că m-am grăbit comandându-i-o acum. Dar dacă pe voi vă interesează, cele mai bune preţuri pentru acestea trei le-am găsit aici. Urmăriţi ofertele.
În final, cărţi cu stickere.
- Peppa este şi ea la mare căutare, aşa că această carte e mai cruţată, aş putea spune. În rest, cum prinde o carte cu stickere, nu se lasă până nu le desface pe toate. De mare ajutor în călătoriile cu avionul, recomand şi iar recomand!
Până la publicarea acestui articol am mai primit câteva comenzi plasate pe site-ul meu preferat, iar titlurile sunt: Rime cu codiţă, Ţup (imposibil e doar un cuvânt). De asemenea, a mai primit cadou câteva cărţi, însă vom face un nou articol cu cărţile din biblioteca unui copil de trei ani, dacă vi se va părea util.
Voi ce cărţi aveţi în biblioteca micuţului sau micuţei voastre? Care sunt cele mai iubite?
Cu zâmbet şi citit să vă fie ziua!
Astept cu interes postarea cu cartile de la 3 ani. 🎀
Buna seara, vroiam sa vad intreb daca pot fi trimise si in strainate cartile ( Italia)
Multumesc
Buna, Andreia, poti comanda carti de pe diverse siteu-uri din Romania si da, au si livrare in afara tarii. In acest articol eu nu vad nimic, doar aratam cartile fetitei mele 🙂
Pingback: Primul Crăciun al bebeluşului: sfaturi practice pentru mămici - Super-Mami.Ro
[…] Citeşte şi: Cărţi pentru copii pe care le avem şi pe care le recomand […]
Pingback: 12 idei de cadouri de Crăciun pentru copiii de 3 ani - Super-Mami.Ro
[…] Niciodată nu avem suficiente cărtţi, asta e clar. Aţi văzut deja cărţile pentru copiii de 2 ani din biblioteca noastră, însă acum vorbim de copii de trei ani. Aşadar, acum vă recomand […]
Mulțumesc frumos pentru idei! As recomanda cumpărarea cărtilor direct de la editura (doamnele de acolo sunt foarte, foarte amabile) și achiziționarea altor cărți de la ei (colecția Junior-cu clapete). Băiețelul meu este fascinat de Anotimpuri și de celelalte!
Pingback: 11 momente pe care orice mamă le aşteaptă - Super-Mami.Ro
[…] şi… Idei de cărţi pentru copii sau Idei de jucării interesante pentru copiii mai […]
Pingback: 11 lucruri pe care ar trebui să le facă un copil zilnic - Super-Mami.Ro
[…] Descoperă aici cărţile pentru copiii de 2 ani pe care le avem şi iubim noi! […]
Frumoase recomandari! Am gasit cateva in magazinele online, insa nu gasesc niciunde „Tiger’s big day”. De unde ati cumparat-o dumneavoastra? Multumesc! Numai bine!
Buna! Iti multumesc frumos pentru apreciere, ma bucur sa citesc asta 🙂
Cartea a fost luata de pe Amazon.
Pingback: Cărţi pentru copiii de trei ani - ce avem în bibliotecă - Super-Mami.Ro
[…] Dacă ai copil mai mic, poţi găsi aici recomandările mele de cărţi pentru copiii de doi ani […]