După ce v-am arătat ce mănâncă un copil de un an şi şase luni, mi-am cam pierdut din avântul gătitului. Nu de alta, dar domnişoara Fundiţă urma să meargă la creşă şi mă cuprinsese aşa o lene… Însă din cauza unor mucişori, am amânat creşa, aşa că am vrut, n-am vrut, a trebuit să gătesc din nou la foc automat. Aşadar, dragi Super-Mami care mă citiţi, iată ce mănâncă un copil de un an şi şapte luni – pe numele său, Ingrid.
Sau bucurie.
Luni:
MD: cereale fierte in lapte. Porridge, terci – este vorba de fulgii de cereale pe care îi găsim lângă muesli, în orice supermarket. Am presărat scorţişoară şi am decorat cu o căpşună mare.
Prânz: paste din grâu dur cu sos de roşii şi parmezan
Cină: supă de găluşte
Marţi:
MD: măciniş cu lapte, unt de arahide şi agrişe. Câţiva fulgi de cocos pentru impresia artistică
Prânz: borş de cocoş cu tăiţei de casă
Cină: mazăre cu pui
Miercuri:
MD: terci (porridge) cu kiwi.
Prânz: brânză cu mămăligă, ou fiert, o lingură de iaurt şi puţin caşcaval care să lege amestecul.
Cină: fasole cu morcov (mai mult morcovul a avut succes)
Joi:
MD: măciniş cu măr golden dat pe răzătoare, stafide şi scorţişoară
Prânz: paste fundiţe din grâu dur şi câteva paste alfabet de care voiam să scap – toate, fierte în lapte. Am adăugat goji, merişor şi nucă de cocos.
Cină: borş cu carne şi sfeclă roşie. O lingură de smântână pentru decor.
Citeşte şi… ce aparate de gătit mâncarea bebeluşului folosesc eu
Vineri:
MD: griş cu lapte şi banană fiartă în lapte, seminţe, un praf de carob şi zmeură.
Prânz: legume la abur şi omletă. (Vă recomand să aveţi steamer în casă – dacă nu aveţi chef sau inspiraţie să gătiţi, aruncaţi un pic de orez, câteva legume şi gata masa! Puteţi alege steamerul sau aparatul de gătit cu aburi care vi se potriveşte de aici.)
Cină: chifteluţe din carne de curcan cu quinoa, sfeclă roşie şi smântână. O măslină pentru decor – cu această ocazie am văzut că ştie să dea sâmburele deoparte.
Sâmbătă:
MD: măciniş de la Solaris cu fructe confiate şi un pic de chia.
Prânz: budincă de orez cu stafide şi agrişe şi suc de portocale. (ceva buun, că doar e weekend!)
Cină: tartă cu carne de curcan (luasem ieri mai multă carne).
Duminică:
MD: terci (porridfe) cu merişor, goji şi carob.
Prânz: tarta cu brânză, broccoli şi roşii. O felie ea – câte două trei noi. Delicioasă a ieşit!
Cină: orez, broccoli şi roşii la steamer cu cartofi dulci la cuptor.
După cum puteţi vedea, în weekend ba am avut timp de bucătărit ceva mai migălos, ba m-a apucat lenea…
Oricum ar fi, aşa a arătat meniul dintr-o săptămână a unul bebeluş de un an şi şapte luni. Ce bebeluş zic eu? E fetiţă mare de acum!
Voi ce aţi mai pregătit bun pentru cei mici? Cum vi se pare propunerea mea de meniu?
Cu zâmbet să vă fie ziua!
Cum faci sa gatesti in cantitati asa mici, incat sa ai in fiecare zi alt fel de mancare? Mie nu-mi iese :)) Mai ales cand gatesc ciorba, asa ca mancam si a doua zi. In general, eu aplic regula celor 48 ore la mancarea gatita.
Asta nu inseamna ca scap de bucataritul aproape zilnic 🙁 ba o prajitura, ba niste briose, ba o tarta…pentru gustari si pentru cina.
Ania, am o oala mai mica 🙂 si am invatat ca in aia merge un morcov, o ceapa mica etc etc. Din pacate eu sunt cea mofturoasa si rar mananc mancare gatita acum doua trei zile. Mai bine fac foamea sau mananc ciocolata decat sa mananc ceva „vechi”.
Pentru ca ma tot intrebati de tarta 🙂 iata cum am facut-o:
Aluatul: 250 g faina, 125 unt rece cu min 82% grasime, un galbenus ou, cam 70 ml lapte rece. Am dat untul pe razatoare, amestecat cu faina, incorporat ou si lapte si format o bila pe care am dat-o la frigider pentru minim o ora. Aluatul trebuie sa formeze o bila, daca mai trebuie o lingura de faina mai adaugam (poate e oul mai mic, mai mare etc).
Dupa o ora l-am intins si pus in forma, am pus peste el o hartie de copt si pus boabe (orez) ca sa nu se umfle. Am dat la cuptor la 175 grade pentru 30 de minute. Poti omite boabele, insa intepi cu furculita aluatul.
Este de fapt aluatul clasic de tarta, il poti folosi la foarte multe tarte ca baza.
Umplutura am facut-o din trei oua, 2 iaurturi si branza telemea usor sarata. Am pus-o peste aluat, am adaugat buchetele de broccoli si rosiile cherry. Am bagat la cuptor si am lasat vreo 20 de minute, apoi am dat pe electric pentru 5 minute ca sa rumenesc deasupra si gata.