Acum vreo două săptămâni vă povesteam despre un maaaare dovleac pe care l-am luat de la mama din grădină. Păi dacă e toamnă, toamnă aurie să fie! Nu se poate fără gutui amărui (cu puf galben ca de pui), fără nuci, fără prune, fără dovleac… Şi uite-aşa m-am procopsit cu un dovleac plăcintar cu care mai apoi mi-am dat seama că nu prea ştiu ce să fac! Prima idee: l-am tăiat felii, am pus muuultă scorţişoară şi nucşoară pe el şi l-am băgat la cuptor pentru vreo oră, la foc domol.
Buuun! Am dat gata câteva felii. Dar ce fac cu restul? Mi-a venit în gând o reţetă de sărăţele cu cartof dulce (deci ştiam deja textura şi rezultatul) şi am zis că gata, adaptez.
Aşa că azi gătim sărăţele cu dovleac copt şi seminţe!
Ingrediente necesare pentru sărăţele cu dovleac copt şi seminţe (saaaaau sărăţele cu cartof dulce – da, putem să îl înlocuim pe domnul dovleac cu succes pentru că au aceeaşi textură!):
- 320 grame dovleac copt sau cartofi dulci fierţi;
- 2 linguri ulei măsline;
- 1 ou;
- 150 gr fulgi ovăz;
- 1 linguriţă miere (opţional, pentru copiii mai mari de 1 an);
- 1/4 linguriţă scorţişoară;
- 1/4 linguriţă nucşoară;
- 1/2 linguriţă chia (opţional, însă ştiţi că mie îmi place mult chia şi o adaug cât pot de des);
- seminţe.
Cum faci sărăţele cu dovleac copt şi seminţe (sărăţele cu cartof dulce) :
- Pui la copt dovleacul plăcintar (la fiert cartofii) până când furculiţa intră uşor în el. Pasezi cu ajutorul unui blender.
- Peste dovleac (cartofii dulci) pui fulgii de ovăz, oul, uleiul de măsline, mierea, scorţişoara, nucşoara, seminţele de chia.
- Transferi compoziţia într-o tavă pe care ai pus hârtie de copt, nivelezi (alegi tu cât de groase vor fi sărăţelele în funcţie de cum întinzi compoziţia) şi presari seminţe. Eu am avut un mix cu seminte de in, de floarea soarelui, dovleac, pin, susan.
- Cu ajutorul unui cuţit sau a unei role de tăiat pizza porţionezi viitoarele sărăţele.
- Dai la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 30 de minute. Verifici sărăţelele – în funcţie de cât de subţire e stratul de compoziţie, timpul de coacere se micşorează.
- Revii cu ruleta (cuţitul) pentru a porţiona şi dai bebeluşului din dotare sărăţica.
- Priveşti cu drag cum roade şi te bucuri că uite-aşa a mâncat (iar) dovleac copt!
Sărăţele cu dovleac copt şi seminţe (sărăţele cu cartof dulce) pot fi crocante (dacă le laşi mai mult la cuptor). Eu am ales să le fac un pic mai grosuţe, aşa că interiorul a fost un pic moale, exteriorul crocant. Foarte bune, mai ales cele cu dovleac – efectiv nu poţi detecta dovleacul, decât dacă eşti expert! Textura şi gustul m-a dus cu gândul la prăjitura cu morcov, deşi nu au nicio treabă una cu alta. Foarte versatil mixul de arome!
Domnişoara Fundiţă a mâncat vreo trei, am dansat kumbala pe lângă ea şi-am pupat-o pe frunte pentru că e o mâncăcioasă. Ceea ce doresc şi bebeluşilor voştri!
Pingback: Zece super alimente pentru copii - Super-Mami.Ro
[…] pe care le poţi pune peste iaurt sau amesteca în prepatele de la micul dejun; pregăteşte-i sărăţele cu dovleac copt sau cu cartof copt sau pur şi simplu pune-le ca atare la cuptor şi presară scorţişoară peste […]
Pingback: Dovleac copt pentru bebeluşi şi copii - bucuria toamnei - Super-Mami.Ro
[…] Pentru cei mici este delicios, colorat şi uşor de gestionat. Aşa cum spuneam, noi îl coacem la cuptor (cu scorţişoară, dar şi tăiat bastonaşe şi uns cu puţin ustuoroi), îl punem în aparatul de gătit cu aburi sau uneori facem sărăţele. […]