Acum ceva timp vă povesteam despre cinci lucruri care m-au ajutat mult după ce am născut. Numai că timpul a trecut şi deja unele dintre ele au ieşit de tot din rutina noastră zilnică, făcând locul altora. De aceea, azi vreau să vă scriu despre alte cinci lucruri pe care le-am cumpărat pentru bebeluş în ultima perioadă şi care m-au ajutat şi ne ajută enorm de mult.
1. Odată cu începerea autodiversificării, am cumpărat un scaun de masă pentru bebe. Oferta este variată, puteţi găsi zeci de modele de scaune de masă pentru bebeluş, atât online, cât şi în magazinele fizice. Noi ne-am sucit, ne-am învârtit, şi am decis că un scaun Antilop de la Ikea este cel mai potrivit. Are un preţ accesibil (70 de lei), este uşor de curăţat şi tăviţa se poate scoate uşor pentru a fi spălată rapid. Dacă vreţi, puteţi să îl băgaţi cu totul în cadă, însă la mine baia este în capătul opus al apartamentului şi îmi este greu să îl car până acolo.
Scaunul Antilop de la Ikea are şi husă care poate fi cumpărată separat – noi am luat-o şi ni se pare utilă. Scurt pe doi: raport calitate-preţ excelent.
2. Sistem de purtare. V-am mai scris despre sisteme de purtare, aţi văzut şi fotografii cu domnişoara Fundiţă în sistem, însă de cum a mai crescut un pic, am lăsat wrap-ul elastic deoparte şi am trecut la un sistem de purtare Manduca. Am dat vreo 450-500 de lei pe el, însă merită investiţia!
Teoretic, Manduca sau Boba pot fi folosite şi la bebeluşi de peste 3 kg (la puţin timp după naştere), având un adaptor. Practic, noi am folosit ssc-ul de pe la 6 kg ale fetei.
De ce să cumperi un sistem de purtare? Nici nu ştiu cu ce să încep! Păi, în primul rând, eşti muuuult mai flexibilă. Pui bebele în sistem şi poţi să mai faci una-alta prin casă, poţi să te deplasezi mai uşor.
În ceea ce priveşte bebeluşul, el se va linişti mult mai uşor şi chiar va adormi de cele mai multe ori, pentru că apropierea de tine îi va face bine. Va sta la căldurică, îţi va auzi inima, îţi va simţi mirosul.
Îţi recomand să cumperi un astfel de sistem de purtare – însă neapărat ergonomic! – de multe ori va înlocui cu succes căruciorul. Numai eu ştiu cât de des am venit cu fata în sistem, împingând căruciorul!
(Un sistem de purtare este ergonomic dacă picioarele lui bebe stau in litera M, iar spatele nu stă drept, ţeapăn, ci are curbura naturală în forma literei C. Importantă este şi puntea sistemului, adică partea dintre picioruşe.)
Poţi găsi diverse variante de sisteme ergonomice de purtat bebeluşul online, dar şi în magazine fizice.. Neapărat probate înainte, ca să vezi cum stă bebe acolo!
3. Scaun de bicicletă. Nouă ne place să ieşim cu bicicletele, aşa că era musai să îi luăm şi fetiţei scaun. Soţul meu s-a ocupat de achiziţie, iar el a ales un scaun care se fixează pe ghidonul bicicletei. Conform celor citite de el, se pare că bebeluşii mici stau mult mai bine acolo şi sunt mai fericiţi dacă văd în faţă. De asemenea, pot fi supravegheaţi mai bine decât dacă stau în spate.
Dacă nu eşti prea stăpână pe bicicletă, cel mai bine este să cumperi un cărucior care se ataşează – spre exemplu carucioare Thule pentru un copil sau doi. Da, preţul este piperat, dar un scaun de bicicletă chiar merită investiţia (poate îl găseşti şi sh?).
4. Scaun de maşină. Domnişoara Fundiţă nu a fost încântată de scoică, însă nici bine nu a avut timp să îşi exprime supărarea pe ea, că am trecut la scaun. Cu siguranţa copilului nu e de joacă, aşa că tot soţul a căutat în lung şi în lat cel mai potrivit scaun pentru ea. Din start a căutat variante de scaun montat în direcţia de sens. Mai exact, a ales un Romer Britax Duo, care se fixează cu isofix. Modelul nu mai este disponibil pe piaţă, deci nu vă scriu numele său, dar puteţi să vedeţi zeci de alte modele aici (în funcţie de maşina voastră, de buget, de greutatea şi conformaţia copilului etc).
Orice aţi alege, nu uitaţi că un scaun bun poate salva viaţa copilului vostru! Nu faceţi compromisuri!
5. Maşinuţă fără pedale. Am fost la o şedinţă de evaluare kineto cu domnişoara Fundiţă şi ni s-a spus că nu e ok să îi luăm antemergător sau premergător. În schimb, am putea să îi luăm o jucărie pe care să se urce şi de care să se sprijine în încercarea de a merge. Aşa am ajuns să alegem o maşinuţă fără pedale pe care aţi văzut-o prin articolele anterioare.
Pe lângă faptul că bebeluşa este încântată de luminiţe şi zgomotele pe care le scoate, văd că începe timid să se şi sprijine de ea şi să se deplaseze. După câţiva paşi şi o repriză scurtă de împins, se pune jos şi se joacă cu ştergătorul, trage de Donald. O punem şi pe maşinuţă, însă mereu supravegheată, pentru că e cam uşoară şi se poate răsturna cu ea.
Acestea sunt cele cinci lucruri pe care vă recomand să le luaţi bebeluşului după şase luni de viaţă. La noi sunt hit!
Voi ce comori care îl încântă pe bebe sau care ne uşurează viaţa aţi mai descoperit?
Incă un super-articol, de la super-mami 🙂
Și eu am luat pentru bebelina noastră un marsupiu. Ea s-a născut micuță, sistemul l-am luat la 1 lună, am așteptat să ajungă și ea la 3.5 kg, așa cum recomandă mai toți producătorii. Până atunci am folosit căruciorul. Dar de când s-a obișnuit cu marsupiul, nu vrea să mai stea în cărucior. Acum, la 2 lunițe, folosim căruciorul pe post de leagăn (de care nu i-am luat încă) cât mai stau și eu pe la bucătărie. Mă felicit pentru ideea de a lua încă de la început un cărucior sport, tip umbrelă :))
Scoica în schimb…e marea mea durere 🙁 nu am putut să o folosim până acum, pentru că bebelina stă prea ghemuită în ea, cu bărbia în piept. Nu știu alți copii cum stau în ele, mie mi se pare o poziție periculoasă. Dar neh, cand am luat-o nu aveam experiență, nu m-am gândit la aspectul ăsta. Și nu am luat o chinezărie, e un Kinderkraft, cu toate certificările necesare… Oare altele sunt mai întinse, gen landou? Sau or avea mai multe poziții și se mai lasă pe spate? Tare mă tem că până nu va sta ea în funduleț nu o vom putea folosi și mă voi limita în continuare la plimbări în cartier, cu marsupiul 🙁
Ana, va pup, multumesc de cuvintele frumoase cu care ai inceput comentariul :).
Sa stii ca si eu eram cu carutul in bucatarie, a mers vreo luna. Dupa aceea gata, nu mai statea in el. Insa acum de pe la opt luni putem merge pana in piata sau in supermarket cu carutul, are rabdare. Ii mai dau si o jucarie si se uita in toate partile. Insa nu de putine ori am venit cu ea in Manduca (il iau cu mine mereu), impingand carutul.
Si eu am avut aceeasi impresie la scoica. Insa la noi nici nu a fost prea mare nevoie de ea, pentru ca am plecat destul de putin cu masina. Dar pe langa faptul ca mi se parea ca sta prea ghemuita in scoica, nici nu mi se parea foarte sigura. Nu se fixeaza foarte bine si parca am cautat mereu motive ca sa nu o punem. Mai bine nu mai mergeam cu masina…. Am trecut la scaunel destul de repede, ea avand si greutate potrivita.
Leagan electric i-am luat (am primit, ca sa fiu mai exacta), insa l-am folosit o luna, apoi l-am ascuns, pentru ca punea mainile jos si era risc sa se duca de-a rostogolul in cap 😐 noroc ca o legam mereu in centuri, insa intuiam ca va veni fix in cap daca nu o legam. Acum l-am scos iar, pentru ca ii place sa il butoneze si sa vada ea cum se misca. Sta maxim 2 minute in el. Sincer, nu cred ca e ceva ce trebuie avut neaparat. Poate daca ar fi iarna, insa la vremea frumoasa care va veni, poti merge in parc. Iei si o paturica (nu ca ar sta pe ea, dar poti sa pui tu una alta acolo, daca e nevoie ai unde sa o schimbi) si o dai huta cat vrea :).
In rest, cum mai sunteti? Ce mai face domnisoara ta?
Am mai auzit de scaunul de la Ikea, cel mai important fiind ca e usor de demontat si pus in portbagaj. Nu stiu daca asta e modelul, dar daca e si confirmi „auzitele” da-mi de veste ca ma intereseaza pt vizita la mare de anul asta. Noi avem unul care e super pentru acasa, dar ar ocupa trei sferturi de portbagaj 🙁
Da, Cristina, asta e faimosul scaun de la Ikea, Antilop.
Interesant articol, aici ( ) este o un ghid mai detaliat pentru a sti cum sa alegi o bicicleta pentru copii :).
Pingback: Cinci sfaturi care mă enervează - Super-Mami.Ro
[…] explici de sistem de purtare ergonomic (v-am spus despre ele şi v-am arătat modele în articolul Cinci lucruri pe care să i le cumperi lui bebe) şi de fapt, dacă vezi că nu ai cu cine, nici nu ar mai trebui să te complici. Mai bine îi […]