Înainte de a o avea pe Ingrid, eram oarecum paralelă cu parentingul și cu ce înseamnă a avea un copil. Păi îl pui în pătuț, dai drumul caruselului, iar el va sta cu ochii în tavan, urmărind albinuțele vreo două ore. Tu te duci la coafor, îți faci manichiura, bei o cafea cu multă spumă. Vii acasă și pregătești un biberon cu lapte, mai ieși la o plimbare și timpul trece. Acuș merge, creșă, grădiniță. Între timp ieșiți la shopping în mall, bebe doarme în căruț, tu ai greutatea de odinioară și probezi una-alta. Mai stai la un pahar de vorbă cu o prietenă, pentru că bebe stă în același căruț și e ocupat cu o jucărie.
Ce, nu asta vedem în viața perfectă a părinților de pe Facebook? Numai că, surpriză: lucrurile nu prea stau așa. Din când în când, îți vine să pleci de acasă.
…Pentru că în primele luni, nu te mai recunoști. Nici în oglindă (alea-s cearcăne? Nu știam că pot avea chiar culoarea asta), nici dacă te uiți în sufletul tău.
…Pentru că bebelușul vrea cu tine, la tine, peste tine, în brațele tale. Are nevoie de atenția, îngrijirea și iubirea ta. Bun și tatăl, dacă este, dar mama e centrul universului unui bebeluș.
…Pentru că pisica miaună pe dincolo, privată de atenție. Noroc că îi pui mâncare cu vârf și are câteva zile.
…Pentru că și tu ești privată de somn, gata cu leneveala de weekend. E istorie de mult! Dar dacă nu tu, atunci cine? Și te aduni și mergi mai departe.
…Pentru că ai strâns jucăriile, dar așa micuță cum e, a reușit să le împrăștie iar pe toate. Eventual să îți și arunce una fix în cap.
…Pentru că ai curățat pe jos, măsuța, jucăriile pe care le-a prins în timpul mesei, bavețica, vasele, tacâmurile (că doar vrei să vezi şi autodiversificarea cum e) și tot mai găsești o bucată de broccoli aruncată pe undeva.
…Pentru că el te întreabă: „-Azi ce planuri ai?” sau te anunță că întârzâie (eventual mai stă la o bere cu colegii după muncă), fix când trăgeai speranță că scapă mai repede și că vei face și tu o baie mai lungă, sătulă de atâta dușat (și acela cu bebelușul în brațe).
…Pentru că uneori ai impresia că nu mai știi să vorbești corect, să legi două fraze și să porți o discuție decentă.
…Pentru că ai spus că vei călca doar până la șase luni, dar hăinuțele sunt boțite de parcă le-au călcat elefanții când le iei de pe sârmă. Aşadar, bagi fierul în priză.
…Pentru că te doare spatele, deoarece ai adormit strâmb iar, cu bebelușul mufat.
…Pentru că prietenele tale te invită în oraș, la Therme sau la mall și tu chiar nu ai cum, pentru că fix atunci doarme copilul. Sau nu te-am mai epilat de mult sau… pur și simplu ți-e frică să ieși în lume.
…Pentru că nu mai ai timp să mănânci și tu în tihnă.
…Pentru că uneori nu știi ce zi e.
…Pentru că trebuie să schimbi x scutece pe zi. Şi uneori le verifici şi conţinutul.
…Pentru că tu ții evidența medicamentației – dimineață vigantol, la prânz vitamina, seara ser sau mai știu eu ce.
…Pentru că uneori ți-e dor de ceva bun, dar nu ai când sau cum să faci. Iar alteori nu apuci să stai la masă decât seara. Tot pe fugă.
…Pentru că bebe te trage de păr, de haine și agață și trage tot ce prinde. Ca să ai tu ce strânge, in caz că te plictiseai.
…Pentru că el îț spune uneori „bună dimineața” și tu te enervezi – o fi bună pentru el, că a dormit ca valiza în gară. Nu și tu, care ai dormit adunat vreo 3-4 ore.
…Pentru că alăptatul doare uneori. Mai ales la pusee, când stă mufată aproape toată ziua. Sau după ce ïi ies dinții să vezi distracție!
…Pentru că te-ai saturat să „vorbești” cu un bebeluș.
…Pentru că nu are răbdare să stea în pătuț 5 minute, ci se foiește și ți-e frică să nu se lovească. De fapt, trăiești cu frica asta zilnic.
…Pentru că sunt momente în care nu miorlăie sau plânge, ci urlă de-a binelea.
…Pentru că abia ai schimbat-o și a regurgitat iar… și pe lângă faptul că trebuie să o schimbi din nou, mai ai de schimbat și lenjeria și de șters de jos.
…Pentru că o doare ceva și nu știi cum să o ajuți. Te doare și pe tine.
…Pentru că zilele sunt identice, mai ales dacă e frig sau nu puteți ieși din casă.
…Pentru că el pleacă în fiecare zi parfumat, aranjat, și cu cămașa călcată în lume, iar tu porți pantaloni de training și ceva lejer pentru a putea alăpta ușor. A, și rămâi mereu acasă.
***
Oricât de mult ți-ai iubi copilul și te-ai topi de dragul lui, cel mai probabil ai simțit măcar un lucru dintre cele de mai sus. E absolut normal – nu putem fi un părinte perfect. Pentru că nu există mame perfecte. Există doar mame.
Tocmai asta ne transmite şi Dove odată cu lansarea primelor produse destinate îngrijirii bebeluşilor, Baby Dove. Cum, nu ştiaţi că au lansat două game de produse special create pentru pielea bebluşilor? Păi aflaţi acum! Este vorba despre Baby Dove Rich Moisture, dedicată pielii normale şi uscate şi Baby Dove Sensitive Moisture, gama fără parfum, dedicată pielii sensibile.
Tocmai asta ne transmite şi Dove odată cu lansarea primelor produse destinate îngrijirii bebeluşilor, Baby Dove. Cum, nu ştiaţi că au lansat două game de produse special create pentru pielea bebluşilor? Păi aflaţi acum! Este vorba despre Baby Dove Rich Moisture, dedicată pielii normale şi uscate şi Baby Dove Sensitive Moisture, gama fără parfum, dedicată pielii sensibile.
…Nu e așa că nu ușor să fii mămică, pentru că, din când în când, îți vine să pleci de acasă?
La voi cum e?
La voi cum e?
Ce fain ai scris! Sa stii ca observ lucrurile astea, destul de multe si des, la cumantele mele, care au amandoua micuti, ce n-au astampar si se plictisesc repede.
Ce sa zic?! Multa rabdare!
Multumesc mult, Lore! intr-adevar, nu stiuuuuuuu nu stiu de unde atata energie pe ei. Insa ce sa facem decat sa ne conformam? 🙂
Pupici!
Uneori eu aș pleca de acasă și de două ori pe zi. Dar, știi cum e: noi și când nu mai putem, tot tre’să mai putem puțin.
Iar aia cu bebelușul liniștit la o cafea sau un pahar de vorbă…hahahahahaha…stai oleacă să îmi trag respirația….hahahahaha.
Așa, acum revenind la Dove. Băi, eu încep să iubesc brandul ăsta. Pe lângă săpunul lor lichid aur pentru obsesia mea cu spălatul pe mâini, șervețelele lor fără parfum pentru bebe îs geniale! Îs singurele cu care Bebele Dragon mă lasă să mă apropii de nasul lui să îl șterg de muci. Nu știu restul produselor cum sunt, dar aștept să citesc review-uri de la mămici.
Doamna, cam asa e. De doua-de noua… depinde de zi. Dar sunt si zile in care totul merge struna si nu imi vine sa cred ce copil independent, dulce si vesel am :).
Sa stii ca in mall eu chiar am vazut mamici care stau cu copilasii in carucioare si beau cafele, ha ha ha si hi hi hi. Scot biberonul, baga suzeta… Uneori ma gandesc ca ar fi mult mai usor. Poate daca as fi insistat cu suzeta? (a mea a scuipat-o de ziceai ca o arde). Insa daca am lasat-o pe ea sa aleaga, am lasat-o si trag ponoasele! 🙂
Eu nu am desfacut inca produsele, am zis ca mai termin din ce am si apoi. Nu de alta, dar adun flacoane si flaconase si ma apuca nervii cand le vad pe toate intinse. Mi-am bagat insa nasul in gel si miroase delicios! Fiiin… catifelat… does it make any sense? chiar asa miroase!
Cred că dacă bebeii sunt mici, da, stau în căruț, dorm mult, faci tura de cafele în mall liniștită. Dar dacă au trecut de 1 an….vor tot, trag tot, sunt curioși, au energie, vor să exploreze. E mai greu la cafele cu ei.
Cris, la mine nici cand era mica nu statea. Am fost de putine ori cu carutul in mall, pentru ca alaptand la cerere, voia hop top la san. Poate ca alti bebelusi dorm chiar si asa, poate o ora doua dupa ce papa, insa la noi nu a fost cazul :).
Chiar in weekend am vazut servetele umede Dove pentru copii, lotiune de corp parca, plus multe alte chestii, in Selgros, si ma intrebam „astea cand or fi aparut?”. 😀 Deci sunt noi, am inteles! 😀
Ce nume de cod i-ai gasit bebelusei, „domnisoara Fundita”, super tare!
Te puup si sunt convinsa ca toate aceste momente dificile sunt uitate atunci cand ea iti zambeste sau cand o vezi gangurind. Plus ca nu mai e mult si-o s-o auzi strigand „mami!”. 🙂
Da, Amy, chiar sunt noi. De cateva saptamani pe piata :). Numele a venit din faptul ca mai mereu ii pun fundite :)), chiar si in casa. Din pacate insa, de acum incepe sa le traga de pe capusor… off :).
Sa stii ca deja spune „mama” 😀
Te pup si multumesc pentru vizita aici 🙂
Foarte bine ai descris, eu sunt mamica unui baietel de 2 luni si cateodata simy ca nu mai pot,in special cand plange si nu l pot linisti deloc, nu stiu ce sa ii mai fac! La alaptatul la cerere putea fii si din ora in ora? Ii dadeai asa? Mie medicul de familie mi a spus sa ii mai dau ceai intre mese, ca trebuie sa las timp intre mese de 2 ore si 3o min! Ar fii super daca mi ai raspunde!
Buna, Camelia, si bine ai venit la noi 🙂 Te felicit pentru minunea care a aparut in viata ta! Stiu ca este greu, te inteleg perfect, insa o sa vezi ca pe masura ce creste veti putea face si lucruri impreuna, se va ridica, va incepe sa explorati.
Alaptatul la cerere inseamna sa ii dai cat de des vrea el. Daca vrea din 5 in 5 minute, asa ii dai. De aceea se numeste la cerere :). Daca nu vrea, se va foi, nu va accepta sanul – un copil alaptat nu poate fi obligat sa manance, stie el cand se opreste. Sanul nu este doar pentru hranire, ci este si alinare, comfort, liniste. Mai ales acum cat e mic!
Te inteleg perfect, este obositor, insa perioadele in care va vrea la san se vor micsora usor usor. Uite, fetita mea la un an suge cam de 3 ori pe zi (daca o doare ceva, sanul o alina si mai vrea mai des, dar in mod normal, nici nu se mai compara cu cat sugea cand era mica). Organizatia Mondiala de Sanatate recomanda alaptarea (deci lapte matern) exclusiva pana la 6 luni, fara apa si ceai. In lapticul tau gaseste tot ce ii trebuie. Ceaiul se ofera in scop terapeutic, daca este cazul. La fel mi-a spus si pediatrul meu, insa am considerat ca este un sfat cam invechit, asa ca m-am ghidat dupa ce zic cei de la OMS.
Daca ai timp, ia articolele mele la rand, am scris despre alaptare (chiar acum cateva zile), despre cum s-a dezvoltat bebelusul (la patru luni, la sapte, la zece, vezi tu) – cu siguranta te vor ajuta. Eu sunt aici, raspund comentariilor.
Multa rabdare, esti o mamica minunata, sunt sigura de asta!
Si eu am facut prostia in primele 10 saptamani sa ma iau dupa mama/soacra/ dr de familie si sa ii dau ceai… 10-20 ml pe zi. Pana am constatat ca nu o ajuta la colici ori constipatie niciun ceai, indiferent ca il beam eu sau il ofeream micutei. In plus, am citit un articol in care scria ca se pot produce mari dezechilibre hidroelectrolitice de la alte lichide decat laptele matern dat mai ales bebelusilor sub 6 luni.
Pingback: 14 lucruri pe care trebuie să le ignori dacă vrei să alăptezi - Super-Mami.Ro
[…] Nu vă scriu asta ca să mă dau lovită în aripă că vaaai, ce eroină sunt eu, dimpotrivă: din când în când chiar îţi vine să pleci de acasă, am recunoscut-o. Numai că trebuie să te controlezi şi să găseşti puteri pentru a merge mai […]
Perfect adevarat!! Am citit prima data articolul cand l-ai publicat, insarcinata fiind. Acum l-am recitit cu mamaruta in brate si… m-a bufnit rasul. Chiar asa e… si la noi e doar inceputul. As putea chiar sa mai adaug legat de ce ziceam alaltaieri cu somnul… sau cand nici la toaleta nu poti sa mergi linistita.
Pingback: Şi sărbătorita primeşte... o palmă peste ochi - Super-Mami.Ro
[…] mele, ştiu că uneori copiii noştri ne pun în situaţii în care ne ieşim din fire. Din când în când, ne vine să plecăm de acasă şi mai rău, uneori, oricât de mult calm am avea, urletele lor ne seacă de puteri, ne bubuie în […]