În ultima perioadă am întâlnit multe mămici care au renunțat la alăptat. Din diverse motive, medicale sau nu – treaba lor. Și tot dintre aceste mămici, unele decid să înceapă pe la 3-4 luni introducerea alimentelor solide în alimentația copiilor. Că e diversificare sau autodiversificare, nu asta vreau să dezbatem azi, ci pur și simplu vreau să vorbim despre când începem diversificarea bebelușului. În ce moment? La câte luni de viață?
În primul rând, Organizația Mondială a Sănătății (nu vecina, mamaia, cumnata etc) spune că bebelușul trebuie alăptat exclusiv sau hrănit cu lapte praf până la șase luni. Fără apă, ceai sau sucuri de morcov, mere, portocale. Doar lapte matern sau formulă în primele luni de viață.
De ce șase luni și nu patru sau opt? Ei bine, până în jurul vârstei de șase luni, bebelușul are un stomac mic, care ar trebui să digere ușor nutrienții. Alimentele solide nu conțin concentrațiile suficient de mari precum laptele matern sau formula.
Sistemul digestiv al bebelușilor nu este suficient de dezvoltat pentru a extrage nutrienții necesari din alimentele solide, deci ele vor fi hrănitoare sau valorificate la adevărata valoare.
sursa foto: infernosites.com
Solidele scad apetitul pentru lapte, deci aportul de nutrienți va scădea (ați observat că odată cu introducerea lor, bebe nu mai ia în greutate ca în primele luni?).
Încă un motiv pentru care (auto)diversificarea nu ar trebui să înceapă înainte de șase luni este acela că bebelușii în a căror dietă au fost introduse solidele prea devreme au un risc mai mare de a contacta infecții și de a dezvolta alergii, pentru că sistemul lor imunitar este imatur.
Când începem diversificarea bebelușului? Cum ne dăm seama că el este pregătit pentru asta?
Cel mic poate face față alimentelor solide atunci când sistemul imunitar și digestiv sunt dezvoltate. Acest lucru trebuie legat și de dezvoltatea motorie. Dacă bebelușul stă în fund singur, fără perne sau alt tip de susținere, dacă apucă lucruri și le duce la gură sigur, dacă roade jucăriile și pare să mestece (face mișcările de mestecare), e foarte posibil ca el să fie pregătit pentru această nouă etapă. Urmărește-ți cu atenție copilul și nu îl grăbi, indiferent dacă bebelușul prietenei(, cumnatei sau mai știu eu cui) de aceeași vârstă a început deja diversificarea. Nu grăbi copilul, respectă-i ritmul de dezvoltare! Fiecare este unic, nu uita acest lucru!
Semnale false din partea bebelușului
Este foarte posibil ca bebelușul să facă unele lucruri care te vor duce cu gândul că e pregătit pentru diversificare. Însă e posibil să fie doar o alarmă falsă. De pildă:
– dacă bebelușul te privește atent, uimit, când mănânci, nu înseamnă că vrea și el sau că îi este poftă. Te privește pentru că are ochi! Iar acțiunea este interesantă, poate amuzantă pentru el. De multe ori am citit replicile unor mămici care au început diversificarea din acest motiv. Dacă bei un pahar de vin, e foarte posibil ca bebe sa te privească. Și atunci ce faci, îi dai și lui să bea o dușcă?
– bebe se trezește noaptea. „Cunoscătorii” traduc asta prin faptul că îi este foame, că laptele tău nu e suficient, că e prea slab, că e prea puțin. Din punctul meu de vedere, asta e o aberație. Corpul nostru știe cel mai bine ce îi trebuie bebelușului nostru și asta va produce. Ai încredere în el! Bebelușii se trezesc din diferite motive – pur și simplu fii alături de ei pentru a-i liniști. Dacă le e foame, oferă-le lapte (matern sau formulă).
– vorbeam mai sus de greutate. Eu nu mi-am mai bătut capul cu asta. Fără comparații cu x, y, tabele și grafice. Copilul e vioi? Umple scutece? Nu are febră? E alăptat la cerere? Atunci e perfect! Greutatea nu e un indicator al necesității începerii diversificării.
– bebelușul e prea mic sau prea mare. Poate că e o trăsătură genetică. Dacă are părinții micuți de statură de exemplu și mai atletici, probabil că și bebe va fi așa. De ce să îl îndopăm?
E drept că acum 20-30 de ani, mulți dintre noi (eu, de pildă), am fost alăptați două-trei luni. Însă altele erau vremurile, mamele noastre se întorceau la muncă la câteva luni de la naștere. Mai mult, nu se cunoșteau beneficiile alăptării sau hrănirii exclusive cu lapte.
Analizând toate acestea, eu am decis ca diversificarea (auto diversificarea în cazul lui Ikki, dar vorbim altă dată despre asta) să înceapă după șase luni. Laptele matern va rămâne baza, însă din ianuarie (când va avea șase luni și un pic) facem cunoștință cu mâncarea solidă. Ușor-ușor, că nu ne grăbește nimeni. Va avea toată viața înainte pentru a mânca! Sper să reușesc alăptarea până la un an (măcar) – mai departe mai vedem.
Vă recomand să vă documentați pe această temă foarte importantă și să urmați sfaturile OMS, nu pe cele ale bunicii, matușii, vecinii.
Voi ce părere aveți despre introducerea solidelor în alimentația bebelușului?
Pingback: Diversificare sau autodiversificare? - Super-Mami.Ro
[…] în care începem să introducem alimente solide (începem diversificarea bebeluşului) este foarte important, atât în viaţa noastră, cât şi a bebeluşului. Este un hotar şi […]
Pingback: Cu ce mâncăruri ne otrăvim copiii? - Super-Mami.Ro
[…] de mămici sunt suficiente ca să îţi crească tensiunea. Deşi există zeci de articole despre diversificarea bebeluşului, azi am avut ocazia să citesc nişte lucruri care m-au speriat. Şi o să vi le scriu […]
Pingback: Diversificarea bebeluşului - experienţa noastră - Super-Mami.Ro
[…] voi cum anume am început diversificarea domnişoarei Fundiţă. Ce e drept, am scris un pic despre când începem diversificarea bebeluşului, despre diversificare sau autodiversificare, ba chiar am scris şi o reţetă de brioşe cu afine, […]