Ştiţi, e mare lucru să te simţi iubit şi apreciat. E mare lucru ca ai tăi să aibă timp de tine. E mare lucru să simţi şi să vezi că se implică total în ceea ce fac cu tine şi că nu stau de fapt cu un ochi la făină (la telefon, laptop, TV) şi cu unul la slănină (la tine). E mare lucru să simţi că tu chiar contezi, iar asta se va vedea în timp, transpus în copilul care va deveni adult. Scopul nostru este să creştem un copil cât mai sănătos din toate punctele de vedere, aşa că astăzi vreau să vă scriu 14 lucruri pe care trebuie să le faci pentru ca bebeluşul tău să se simta iubit.
1. Închide telefonul! Da, închide-l. Pune-l pe silent. Ştiu că suntem în era în care e necesar să fim conectaţi, însă stabileşte şi impune-ţi ca după ce ai ajuns acasă să foloseşti cât mai puţin telefonul. Alege să petreci timp cu copilul tău şi bucură-te sincer de asta, implică-te cât mai mult în ceea ce face sau ce faci cu el.
2. Luaţi masa împreună. Măcar seara. Măcar o dată pe săptămână, în weekend.
Eu nu îmi amintesc să fi luat masa toţi foarte des. Însă îmi amintesc că îmi doream tare mult asta şi invidiam colegii care povesteau despre mese în familie.
V-am scris despre importanţa existenţei acestui timp împreună odată cu articolul 19 sfaturi pentru ca bebeluşul să mănânce mai bine.
3. Fă un moment special din momentul în care duci copilul la somn. Fie că răsfoiţi o carte, fie că aveţi un la revedere special, fie că vă daţi pupici fermecaţi. Nu puneţi copilul în pat cu gândul de a scăpa de el pentru că vaaai, ce zi plină am avut! Da, aşa e, avem atâtea pe cap… însă sunt sigură că şi voi ştiţi cu câtă energie vă încarcă o îmbrăţişare strânsă a copilului vostru.
4. Arată-i afecţiune fizică. Ia-l în braţe. Atinge-l. Mângâie-l. Nu te sfii să îi arăţi afecţiunea şi să îi spui copilului tău te iubesc, indiferent de locul în care vă aflaţi.
5. Fii un exemplu bun pentru copilul tău! Spune mulţumesc, bună ziua, la revedere. Fii blândă şi zâmbeşte cât mai mult. La piaţă, la pâine, la coadă la poştă, la volan. Încearcă să fii un exemplu pozitiv. Copilul tău te va imita şi va copia felul tău de a fi!
6. Ascultă-l fără a-l întrerupe. Da, e posibil să îţi spună un lucru de 100 de ori. Acelaşi lucru de 100 de ori. Sau poate îţi spune un lucru care te enervează. Sau e posibil să aibă chef de vorbă fix când tu eşti ocupată cu altceva. Ei bine, opreşte-te din tot şi explică-i că va avea toată atenţia ta de îndată ce vei încheia convorbirea telefonică, să spunem. Asigură-l că este important ceea ce spune şi ţine-ţi promisiunea! Ai închis telefonul, revii la copil.
Pe cealaltă parte, fă-l să simtă că lucrurile pe care le spune contează. Asta îl va încuraja şi va suda relaţia şi încrederea dintre voi.
Tu ai avea vreun chef să vorbeşti cu cineva care nu te bagă în seamă, care te goneşte şi te grăbeşte mereu? Ţi-ai deschide sufletul în faţa acelei persoane?
7. Oferă-i toată atenţia şi sprijinul tău atunci când e trist, nefericit. Validează-i sentimentele. Pune-te în pielea lui. Empatizează.
Cu toţii avem zile în care simţim că ni se îneacă toate corăbiile. Chiar şi ei, aşa mici cum sunt, au zile mai puţin bune, aşa cum au şi zile minunate. Reciteşte punctul şase şi fii o super mami pe care copilul se poate baza şi căreia îi poate spune orice, oricând! Deschide-ţi braţele şi lasă-l să se adăpostească acolo!
Alte lucruri pe care trebuie să le faci pentru ca bebelușul tău să se simtă iubit:
8. Implică-l în luarea deciziilor. Nu, copilul nu e un sac de cartofi pe care îl muţi de colo-colo, fără a-i da dreptul la replică sau la o părere. Acum nu zic să îl consulţi în legătură cu bugetul şi achitarea ratelor la casă, însă poţi să îl implici în procese decizionale în funcţie de vârstă. De la ce vrea să mănânce la restaurant şi până la ce muzeu ar vrea să vizitaţi în weekend.
Noi suntem la stadiul de ales cărţile pe care le răsfoim înainte de culcare şi hăinuţe (aici îi ofer două variante, nu 100, însă o las totuşi să aleagă).
9. Priveşte-ţi copilul în ochi. Când îi vorbeşti, priveşte-l sincer în ochi. Citeşte ce vezi acolo. Ochii nu mint niciodată!
10. Nu îl limita la nevoile, preferinţele şi obişnuinţele tale. Nu îţi plac lactatele? Nu mânca – însă nu priva copilul de ele! Lasă-l să aleagă singur. Oferă-i de toate pentru ca el să îşi formeze propriile preferinţe.
Nu îţi place să dormi la cort (asta e special pentru mine!)? Ghinion – mergeţi măcar o dată pentru a-i oferi experienţa copilului tău. Nu o să mori o seară, două, promit.
11. Păstrează cadourile pe care ţi le aduce. Primele desene de la creşă, primele lucruşoare făcute de el, primele felicitări… Peste timp, vor fi comori nepreţuite. Dacă sunt prea multe, fotografiază-le!
12. Disciplinează-ţi copilul cu calm şi blândeţe. Nu răcni sau cel puţin încearcă să respiri de câteva ori înainte de a lua o măsură drastică. Nu lovi copilul, orice ar face! Nu nu nu – nici acasă, dar nici în public! V-am povestit eu despre sărbătoritele disciplinate de către părinţi în faţa invitaţilor, nu?
13. Dacă ai mai mulţi copii, petrece timp de calitate cu fiecare dintre ei.
Da, e minunat să vă jucaţi cu toţii, însă din când în când, fă câte ceva cu fiecare. Fie că ieşiţi la o îngheţată, mergeţi la un muzeu (decizi tu în funcţie de vârstă). Poţi lăsa copiii alternativ la grădiniţă. O zi cu unul, o zi cu celălalt.
Asta e auzită de la o mămică – eu am doar un copil şi mi-e foarte bine aşa.
14.Cum poţi să îi mai arăţi copilului tău că îl iubeşti? Te-ai prins că nu are nevoie de palate şi telefoane ultimul răcnet. Cel puţin, la vârsta asta, lucrurile materiale nu au prea mare importanţă. Pur şi simplu joacă-te cu bebeluşul tău, cu copilaşul tău. Uite şi inspiraţie: 50 de lucruri pe care le poţi face cu copilul. Nu trebuie să fie o activitate scumpă, obositoare sau extrem de elaborată. Nu; scoate-ţi papucii şi faceţi tumbe pe iarbă. Adunaţi pietre. Jucaţi şotron.
Voi ce aţi adăuga acestei liste cu 14 lucruri pe care trebuie să le faci pentru ca bebeluşul tău să se simtă iubit?
Cu zâmbet să vă fie ziua!
Inspirație/sursă: Parents.com
Pingback: Timp de calitate cu copilul si validarea sentimentelor in vacanta! – Piciorușe Călătoare
[…] cateva zile, am citit un articol tare dragut (link aici) pe https://www.super-mami.ro (Adina are talentul cuvintelor asternute pe hartie, iar Domnisoara Fundita, o […]