Câte kilograme iei în sarcină?

De fiecare dată când mă gândeam la sarcină, îmi imaginam că o să devin un elefant. Cred că îmi este mai frică de kilogramele pe care le voi lua decât de naşterea propriu-zisă – şi vă spun cu toată sinceritatea acest lucru.

Nu am fost niciodată o femeie slabă; mereu m-am învârtit pe la 54-55 de kg la o înălţime de 1.67cm. Am ajuns şi la 51 de kg la un moment dat, însă eram prea trasă la faţă. Aşadar, în jur de 55 e greutatea la care mă simt eu bine şi arăt bine (modesta de mine 🙂 ).

Şi iată că am rămas însărcinată şi… mi-a revenit în gând întrebarea: Câte kilograme iei în sarcină? Am citit poveşti cu 20-30 de kg, precum şi poveşti cu 5-8 kg. Este clar că numărul kilogramelor pe care le luăm în sarcină depinde de persoană la persoană, însă idealul ar fi de 12 plus sau minus 3 kg. Aşadar, o femeie însărcinată, care are o sarcină normală, fără probleme, ar trebui să ia maximum 15 kg în cele nouă luni de sarcină.

Dacă te întrebi câte kilograme iei în primul trimestru de sarcină, îţi pot spune că eu, dimpotrivă, am slăbit vreo 2-3 (poţi citi experienţa mea, articol în care am scris pe larg despre asta). Dar dacă te simţi bine, e puţin probabil ca în primul trimestru de sarcină să te îngraşi.

Abia în al doilea trimestru de sarcină începi să aduni sute de grame şi kilograme. Pentru că de la 20 de săptămâni, bebeluşul începe să adune grăsime :). Eu am trecut de cifra apocaliptică (pentru mine) de 60 de kg, şi acum, la 23 de săptămâni, am 62,7 kg (aşadar, am pus aproape 7 kg, pornind de la 56). Sper ca până la finalul sarcinii să ajung la maximum 15 kilograme permise.

Am o oarecare grijă la alimentaţia mea (vom povesti în curând şi despre asta), însă nu pot să spun că mă abţin de la a mânca sau că mănânc cât pentru doi. Nici poftele nu sunt prezente în viaţa mea de femeie însărcinată.

Am citit că o mămică speriată de câte kilograme va lua în sarcină a decis să mănânce o singură dată pe zi, pentru că bebeluşul are de unde să ia nutrienţi. Nu sunt de acord cu această dietă din timpul sarcinii. Dacă ar fi aşa, am mânca toate o dată pe zi, iar după naştere am fi supermodele (mai ales dacă am avea câteva kilograme în plus), pentru că bebeluşul ar absorbi oricum surplusul de grăsime, nu? Nu este logic!

Sfat: Dacă vi se pare totuşi că luaţi prea multe kilograme, sfătuiţi-vă cu medicul vostru ginecolog. În niciun caz nu vă apucaţi de ceaiuri, pastile sau înfometare (am auzit cazuri!) – bebeluşul e pe primul loc!

Aşa că îndemnul meu, dragi viitoare mămici, este să mâncăm ca şi până acum, axându-ne pe fructe, legume, iaurturi şi în niciun caz să ne privăm bebeluşul de mese. Avem timp după aceea să slăbim, nu e aşa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

4 thoughts on “Câte kilograme iei în sarcină?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *