Pentru fiecare mamă, copilul ei este cel mai frumos, cel mai inteligent, cel mai cel. Şi cu siguranţă fiecare are un limbaj ştiut numai de cei doi. Un fel de a se privi, de a se atinge, de a-şi transmite afecţiunea.
Dar dacă azi ţi-aş scrie încă 20 de lucruri care te vor apropia mai mult de bebeluşul/copilul tău? Lucruri pe care poate le faci sau poate că nu ţi-au trecut încă prin gând. Dar care contează atât de mult!
20 de lucruri care te vor apropia mai mult de copilul tău
1. Alăptează-ţi copilul. În afară de faptul că îl hrăneşti, el îţi poate simţi mai bine mirosul, te poate auzi mai bine şi se simte mai în siguranţă.
2. Dacă îi dai formula, priveşte-l cât mai mult în ochi în timpul acestui proces. Zâmbeşte-i, cântă-i, vorbeşte cu el.
3. Masează copilaşul. Indiferent de vârstă.
4. Lasă telefonul deoparte. Aşează-te pe covor, lângă copil, şi jucaţi-vă. Nu trebuie să ai cele mai performante jucării, ci imaginaţie şi dispoziţie! E foarte posibil să fii uimită de faptul că un copil preferă o sticlă de plastic în care pune câteva pietricele, în locul unei alte jucării, poate mult mai costisitoare.
5. Priviţi-vă în oglindă, făcând feţe şi scoţând sunete amuzante. Explicaţi-i ce înseamnă fiecare, vorbiţi despre stările emoţionale. Exersaţi-le împreună.
6. Ascultă-i bătăile inimii şi lasă-l să le asculte şi el pe ale tale. Ăăă… chiar: de ce avem inimă? La ce e bună ea? Şi de aici începe povestea…
7. Dormi cât doarme şi el. O mămică odihnită este o mămică fericită! Şi asta îi trebuie copilului tău.
8. Pune copilul cât mai mult piele-pe-piele. Mai ales acum, vara. Culcă-l pe tine, pe pieptul tău.
Această practică este recomandată mai ales când copilul este bolnav sau are febră. Însă şi un copil sănătos se poate bucura de beneficii
9. Nu îi ignora plânsul. Bebeluşul poate plânge din varii motive. Fii lângă el, gata să îi oferi braţele tale, în care se simte în siguranţă! Chiar dacă un tantrum te poate istovi uneori, încearcă să îl vezi într-un mod mai optimist (uite aici câteva motive pentru a face asta)
10. Ştii mirosul specific de bebeluş şi mai apoi de copil în prima copilărie? Se pare că nimeni, niciodată, nu a putut să îl recreeze. Aşa că bucură-te cât poţi de el!
11. Mai stai un pic lângă el după ce adoarme. Cu siguranţă abia aştepţi să adoarmă ca să poţi face rapid un duş şi răsfoi o carte, însă… mai stai un pic. Mai priveşte-i faţa senină şi mai ascultă-i respiraţia liniştită. Îţi va fi dor de el aşa bebeluş!
12. Ţine un jurnal de bebeluşenie. Eu l-am avut pe acesta şi am scris zilnic în el până a împlinit Ingrid un an!
13. Petreceţi cât mai mult timp în aer liber. Dacă e cald, ia o pătură cu tine, ceva de ronţăit (dacă a început diversificarea, dacă nu, doar pentru tine) şi staţi pe iarbă pur şi simplu. Nu uita de un schimb de haine plus scutecel şi bucuraţi-vă de natură! Aventuraţi-vă mai departe de parcul din spatele blocului! Dacă bebe este agitat, te poţi întoarce oricând acasă – nu îţi seta aşteptări prea mari, ca să nu te frustrezi inutil.
Citeşte şi: 50 de lucruri pe care trebuie să le faci cu copilul vara aceasta
14. Caută fotografiile cu tine de când erai mică şi descoperiţi asemănările dintre voi!
15. Fii cât mai copilăroasă şi autentică! Scoate limba, sari coarda, joacă şotronul, poartă urechi de Minnie – habar nu am, ceva care să îţi aduca şi ţie zâmbetul pe chip. Bucură-te de copilărie împreună cu fetiţa sau cu băieţelul tău!
16. Schimbă-i scutecul fără să ţi se întoarcă stomacul pe dos, fără o grimasă de silă. Mai bine concentrează-te pe funduleţul acela adorabil, cântă ceva vesel, decât să te gândeşti că bleahhh, nu mai suporţi mirosul. Bebeluşul vine cu toate la pachet. În plus, gândeşte-te că ai noştri nu aveau scutece, şerveţele umelede… ehe, ce vremuri!
Pe cealaltă parte, nu îl grăbi să renunţe la scutec. Nu uita că nu suntem într-o competiţie! Fiecare copil se dezvoltă în mod diferit.
Citeşte şi: De la scutec la oliţă: cum înveţi copilul la oliţă – experienţa noastră
17. Dă-i cât de mulţi pupici poţi. Peste tot. Bine, peste tot în afară de gură. Când o să mai crească, nu o să îl mai prinzi…
18. Explică-i stările în care eşti. Vorbeşte-i despre ceea ce se întâmplă. Explică-i ceea ce vezi. Fii blândă şi curioasă, transmite-i bucuria de a descoperi şi de a trăi.
19. Tratează-ţi copilul ca pe un om, ca pe o fiinţă. Nu, nu este prea mic ca să îi explici ce faceţi, unde mergeţi, ce se întâmplă.
20. Din când în când, abate-te de la program. Nu vrea să doarmă? Nu îi poţi lipi ochii. Dar puteţi să mai faceţi de câteva ori cucu-bau, puteţi să vă mai plimbaţi un pic, puteţi să mai râdeţi un pic.
Cum vi se par aceste 20 de lucruri? Pe voi ce simţiţi că v-a apropiat cel mai mult de bebeluş sau de copil?
Inspirație/sursă: Parents.com