Laptele matern este cel mai de preţ cadou pe care i-l poţi face bebeluşului tău. Indiferent că are o zi sau două luni, alăptarea este benefică pentru bebeluş şi după cum ştiţi, eu o susţin din tot sufletul. Noi deja avem un an şi două luni de alăptat şi ne e tare bine! Domnişoara Fundiţă încă ţocăie cu poftă, iar mai nou a început să mângâie sânul. Să vă spun cum mă topesc când văd atâta iubire din partea ei?
De fapt, nu, nu despre asta vreau să vă scriu astăzi, ci despre laptele matern: cum îl poţi extrage cât mai eficient, cât îl poţi păstra la frigider, la congelator etc. Pentru că au fost vremuri în care m-am lovit şi eu de aceste întrebări.
De ce să extragi şi să păstrezi lapte matern?
După ce am născut, eu m-am gândit aşa: nu ştii niciodată când trebuie musai să pleci la un medic, când nu te simţi bine, când iei un medicament, când, pe scurt, nu poţi alăpta, oricât ai vrea. Şi atunci ce faci? Apelezi la laptele praf? Nuuu, mai ales după cât am insistat eu să alăptez exclusiv măcar până la şase luni, când încep diversificarea! Varianta cea mai bună a fost să am mereu o rezervă de lapte matern la congelator sau în cazul în care am mers la dentist (am fost de câteva ori după ce am născut), am lăsat lapte matern proaspăt extras. Pentru mine faptul că lăsam lapte matern era un motiv de linişte şi puteam pleca fără să mă gândesc că suferă copilaşul de foame în lipsa mea. Evident că nu s-ar fi întâmplat nimic grav în două ore cât lipseam eu, dar pentru confortul meu psihic, am vrut mereu să las şi să am o rezervă cât de mică, care putea fi dezgheţată şi dată sugarului.
Cum poţi extrage laptele matern din sâni?
În cazul meu, după ce s-a instalat lactaţia, aveam lapte atât de mult în sâni, încât de la cupa B ajunsesem la cupa D. Ca să nu mai spun că pur şi simplu curgeau, ţâşnea laptele… Aşa am dus-o până pe la trei luni, când lactaţia s-a stabilizat. De aceea, în această perioadă a fost simplu: scoteam laptele manual, cu masaj uşor.
După această perioadă însă, de mare ajutor mi-a fost pompa dublă de la Spectra, drăguţa de ea (că mult m-a mai ajutat după ce am născut), pe care am tot menţionat-o când am povestit despre alăptare. Mi s-a părut genială prin faptul că este electrică. Pur şi simplu mă întindeam în pat lângă bebeluş şi o puneam la treabă. Nu trebuia să mă chinui să apăs cu aceeaşi intensitate şi cu un ritm anume aşa cum am văzut că trebuie să faci la pompa manuală. Nu: apăsam pe buton şi începea să tragă ea. La început o setam la treapta de intensitate 1, apoi măream peste câteva zeci de secunde. Pentru mine treapta 5 de extragere (din 10) a fost cea mai ok. Dacă treceam de 5 apărea un disconfort. Şi de ce aş fi făcut-o, de vreme ce vedeam cum curge lăptic în biberon? Vă sfătuiesc să extrageţi laptele fără a agresa sânul, fără grabă. Dacă nu iese nimic acum, încercaţi mai târziu un pic. Fără supărare şi frustrări!
Pompa de sân electrică dublă Spectra 9+ are şi opţiune de masaj a sânului (stimulează lactaţia), care mi s-a părut mai delicată. Numai că uneori scoteam lăptic şi aşa, lucru care mi s-a părut genial. Era aşa delicată şi totodată eficientă!
Cred că am fost foarte inspirată atunci când am luat-o. A fost o decizie de moment, pentru că am achiziţionat-o la un târg cu produse pentru bebeluşi. Am văzut atunci cam toate modelele existente pe piaţă (acesta e avantajul târgurilor şi vă recomand să mergeţi măcar la unul), însă la modelul acesta mi-a rămas gândul. Mi s-a părut uşor de utilizat şi micuţă cum e, arăta aşa, plăcut, curat. Nu ştiu cum să vă spun, dar pompele manuale mi s-au părut şi mi se par instrumente de tortură. Ei, nu am avut acest sentiment când am văzut-o pe Spectra mea. Am luat şi componentele la inspectat, asamblarea era rapidă, uşoară, ce mai: ea trebuia să fie aleasa! M-am foit un pic până am decis dacă să fie dublă sau nu, însă m-am gândit că poate o cupă şi un biberon vor fi la sterilizat, iar eu va trebui să extrag fix atunci lapte. Şi atunci ce fac? Nu mai bine mai am o rezervă?
Un sfat: extrageţi lapte lângă bebeluş! Văzându-l şi simţindu-i mirosul, laptele vine mai uşor. Habar nu am să vă explic de ce, însă eu am observat că dacă stau în sufragerie de exemplu iar ea în dormitor, parcă scoteam lapte mai greu… aşa că ajunsesem să scot lapte lângă bebeluşul care doarmea, pentru că Spectra mea e foarte silenţioasă şi nu deranjează. Seara pregăteam pentru sterilizat biberoanele şi cupa/cupele punându-le la spălătorul de vase şi gata! Pompa mea era pregătită pentru următoarea ocazie.
Dacă vă tentează (şi eu v-o recomand, v-am scris mai sus de ce şi serios, nu ştiu ce m-aş fi făcut fără ea), o găsiţi aici. Despre pompa manuală nu ştiu ce să vă spun, pentru că nu am folosit. Am văzut-o pe doamna cu care am stat în salon în maternitate folosind-o, dar deja aveam cumpărată pompa de sân electrică dublă Spectra.
Daaaar să revenim la laptele nostru 🙂
Cum îi dai bebeluşului laptele proaspăt muls?
Pompa mea (Spectra 9+) a venit cu două biberoane, câte unul pentru fiecare cupă. Eu însă am preferat ca persoana care rămânea cu domnişoara Fundiţă să îi ofere laptele cu seringa sau cu linguriţa. Dacă nu am învăţat-o cu biberon, nu avea să îmi mai bat capul cu dezvăţatul după. Şi bine am făcut!
Cum poţi depozita laptele matern?
Ei, aici e aici. Pe piaţă există pungi speciale, sterile, în care poţi păstra laptele matern. De asemenea, există şi borcănele (recipiente) cu capac. Eu am optat pentru pungi în care puneam cam 70-100 ml de lapte matern, în funcţie de cât mă gândeam că ar mânca la o masă. Nu de alta, dar nu voiam să irosesc bunătate de lăptic! Ţineţi minte şi că prin congelare pungile îşi măresc volumul, deci lăsaţi loc! Scriam data şi ora pe ele şi fuga la congelator, pe uşă. Astfel mă asiguram că nu umblu la ele prea des şi că nu le mut, evitând în acest mod şi ca ele să intre în contact cu ce mai era în congelator.
Este important să vă spălaţi bine pe mâini şi să încercaţi să atingeţi cât mai puţin pungile/recipientele/interiorul/componentele pompei, pentru a nu le contamina.
La ce temperaturi poţi stoca laptele matern? Cât timp este bun laptele matern?
După extragere, laptele matern poate fi ţinut la temperatura camerei şi administrat bebeluşului pentru maximum patru ore.
În frigider, laptele matern poate fi păstrat până la trei zile.
În congelator (minus 18 – minus 20 grade), laptele matern poate fi păstrat până la şase luni.
Cum dezgheţăm laptele matern pentru a-l da bebeluşului?
Cel mai bine este ca laptele matern să fie degheţat treptat, la temperatura din frigider. Eu îl scoteam de seara atunci când ştiam că urmează să plec. Decongelarea treptată păstrează proprietăţile laptelui matern. Dacă totuşi aveţi nevoie să îl decongelaţi mai repede, puneţi punguţa sub jet rece de apă, apoi creşteţi uşor uşor temperatura.
Bine de ştiut:
Laptele nu se dezgheaţă la microunde (ştiţi şi voi că dacă puneţi ceva la încălzit, o zonă va fi fierbinte, iar una rece. Lucru deloc benefic pentru laptele matern, care trebuie dezgheţat cât mai uniform). Laptele decongelat neconsumat nu se congelează din nou. Eu am aruncat mereu (cu părere de rău) ce nu a mâncat la masa respectivă.
Cum încălzim laptele matern?
Atunci când suge, laptele matern are temperatura perfectă pentru bebeluş. Însă dacă aceasta este modificată, o putem încălzi uşor punând recipientul într-un vas cu apă caldă. Laptele matern nu se reîncălzeşte.
În acest moment, eu mai am vreo două-trei punguţe de lapte matern la congelator. Însă lucrurile s-au schimbat, pentru că domnişoara Fundiţă nu mai este bebeluş ţocăitor (laptele matern nu mai este hrana ei de bază): a început să mănânce bine mâncare solidă şi mă gândesc ce fel de lapte să îi introduc în alimentaţie.
Voi aveţi lapte muls la congelator? Vi se pare utilă stocarea lui? Dar despre pompa de sân ce părere aveţi? Aţi avut, aţi folosit?
Da…pompa de san electrica este minunată…la maternitate am folosit pompa manuală si a fost un dezastru…e oribilă…dar am cumparat pentru acasa o pompa electrica de la Philips…eram cu sânii plini si tari iar pompa electrica mi-a fost si este de mare ajutor! Pana acum am pus laptele extras doar la frigider…nu am plecat prea multe ore de acasa( avem doar 3 saptamani si nu ma îndur sa il las prea mult fara mine) 🙂 Tu zici ca laptele extras poate sta pana la 4 ore afara? Eu stiam doar de o oră și apoi il aruncam daca nu mai papa bebe! Foarte bun si util articolul! 😙😙😙
Alexa, multumesc de comentariu! Da, eu zic (dupa ce am citit site-uri dedicate alaptarii, articolul a stat mult la „dospit” pentru documentare) ca e ok sa il pastram 4 ore la temperatura camerei.
Si la maternitatea unde am nascut eu era o pompa, insa nu am vazut-o. Era… o pompa pentru toate mamicile! Bine ca am avut-o pe a mea, ca nu cred ca as fi prins-o pe aceea.