Igiena nu se comentează, se face! Probabil că aceste vorbe o vor urmări pe fetița mea toată viața, pentru că nu este zi în care să nu i le spun. Consider că igiena – în speță, igiena dentară a copiilor – este un lucru de care trebuie să ne îngrijim îndeaproape. În afară de faptul că micuțul nostru va avea dinți sănătoși, îl vom ajuta să își dezvolte un obicei corect, de care va beneficia mai apoi toată viața.
Din aceste motive, am invitat-o pe dr. Monica Teodorescu, medic stomatolog la Institutul Național Pentru Sănătatea Mamei Și Copilului “Alessandrescu Rusescu” din București să ne ofere sfaturi pentru îngrijirea dinților copiilor.
1. Cum ar trebui să le explicăm copiilor de 4-5 ani despre importanța îngrijirii dinților? Care sunt cele mai importante aspecte de menționat?
Despre importanța îngrijirii dinților am putea să le vorbim celor mici chiar de mai devreme de această vârstă, deoarece ei rețin toate informațiile pe care noi le povestim. Ar trebui să le explicăm de ce este important să avem dinți sănătoși și frumoși și că așa cum avem grijă de igiena generală și ne spălăm pe mâini, pe față sau facem baiță în fiecare zi, la fel trebuie să avem grijă și de dințișori pentru ca ei să fie curați.
2. Cum alegem pasta de dinți și periuța de dinți?
În general periuțele de dinți se găsesc în magazine și farmacii clasificate pe grupe de vârstă. Pentru bebelușii de 6-7 luni recomand utilizarea degetarelor speciale, încă de la apariția primilor dințișori de lapte. Pe măsură ce copilul crește, putem utiliza și periuțe de dinți foarte moi, de tipul soft sau extrasoft, așa cum sunt ele clasificate, iar după vârsta de 2 ani se recomandă și periuțele electrice, mult mai eficiente pentru cei mici.
În ceea ce privește pastele de dinți pentru grupa de vârstă 0-2 ani recomand paste de dinți fără fluor sau cu fluor sub 500 ppm, între 2-6 ani deja este obligatorie utilizarea pastei de dinți cu fluor între 500-1000 ppm, iar după 6 ani se poate folosi o concentrație de peste 1000 ppm fluor.
3. Periuță de dinți electrică sau clasică?
Periuțele de dinți electrice, prevăzute cu capete speciale în funcție de nevoile fiecăruia, sunt cele pe care eu prefer să le recomand atât celor mici, cât și părinților sau bunicilor.
Găsește aici zeci de modele și alege-l pe cel potrivit copilului tău!
Pastă de dinți cu fluor sau fără?
Fluorul ne ajută la dezvoltarea unui smalț mult mai rezistent la atacul cariogen, deci la scăderea riscului de carie, astfel că în situația în care nu există o contraindicație generală la fluor, recomand întotdeauna pastele de dinți fluorurate.
4. Acum că avem pasta și periuța potrivite cumpărate, cum împrietenim copiii cu periuța de dinți și cu pasta de dinți?
Încă de dinainte să erupă primii dințișori de lapte, cei mici trebuie obișnuiți cu obiceiurile de igienă orală, ștergerea gingiilor cu comprese și apă, dimineața și seara, pentru ca mai apoi, după erupție, să facem mai ușor trecerea la degetar și periuță de dinți.
Pentru copii, curățarea dinților trebuie văzută ca o joacă, cel puțin la început, pentru ca mai apoi aceasta să devină un ritual obișnuit de două ori pe zi. În ajutorul părinților sunt și numeroasele filmulețe, cărticele sau jucării care tratează acest subiect al igienei orale la copii, și pe care eu le recomand tuturor.
5. Apa de gură este recomandată?
Apa de gură pentru copii reprezintă un mijloc suplimentar de igienizare, care nu înlocuiește periajul, dar care are un rol important în prevenția afecțiunilor dentare, dar și un rol didactic. Unele ape de gură conțin inclusiv revelatori de placă care colorează în roșu, albastru sau verde suprafețele dentare care nu sunt periate suficient sau corect, astfel că părinții, dar și cei mici, pot constata dacă tehnica lor de periaj este una eficientă sau dacă trebuie insistat mai mult.
6. Sfaturi pentru îngrijirea dinților copiilor – alimentația
Trei factori importanți contribuie la evoluția unei carii dentare, respectiv igiena dentară, alimentația și terenul personal.
Alimentația copilului trebuie să fie cât mai diversificată, atât din punct de vedere al compoziției, cât și al formei de preparare. Rolul alimentației este binecunoscut în prevenirea afecțiunilor orale, simplul obicei al ronțăitului de legume sau fructe proaspete, în forma lor crudă, deci mai crocante și mai puțin procesate, stimulează masticația, deglutiția și autocurățirea suprafețelor dinților.
Dulciurile gătite în casă, preparate cu o cantitate limitată de zahăr, sunt o alternativă mai bună față de gustările cumpărate, iar cantitatea de lapte pe care le-o oferim celor mici trebuie să fie adecvată vârstei, pentru o dezvoltare armonioasă din punct de vedere al statusului dentar și general.
Citește și… Prima vizită a copilului la dentist – când și cum decurge
7. Alte sfaturi
Copiii trebuie să fie obișnuiți încă de mici cu vizita la cabinetul stomatologic cel puțin de 2 ori pe an. În primele ședințe, copilul se împrietenește cu personalul medical și atmosfera dintr-un astfel de cabinet, pentru a stabili o relație de încredere cu medicul dentist și a se evita anxietatea sau frica nejustificată.
De regulă, inițial se vor evalua corectitudinea igienei orale și obiceiurilor alimentare, dezvoltarea aparatului dento-maxilar din punct de vedere al masticației, fonației și aspectului estetic, respectiv cronologia erupției dinților și posibilele anomalii de poziție a acestora, cu necesitatea redresărilor ortodontice ulterioare, dar și eventualele carii de biberon ori pete pigmentare care necesită intervenții cât mai rapide.
Alte probleme frecvent întâlnite la cei mici sunt obiceiurile vicioase, respectiv suptul degetului, respirația orală, deglutiția infantilă sau utilizarea suzetei pentru o perioada mult prea îndelungată, cu consecințe orale dar și generale importante, precum și aftele sau gingivitele care necesită tratament stomatologic de specialitate.
Photos by Diana Polekhina & Superkitina on Unsplash
Pingback: Pastă de dinți pentru copii - 3 recomandări - Super-Mami.Ro
[…] Citește și… Cum îngrijim dinții copiilor – șapte sfaturi de la dr. Monica Teodorescu […]