Despre mine | Contact

Super-Mami.Ro
  • Călătorim împreună!
  • Educaţie
    • Activităţi cu şi pentru copii
    • Cărți pe care le răsfoim
  • Parenting
  • La masă
    • Ce mâncăm?
    • Reţete
  • Sănătate
    • Sarcină/Naștere
    • Îngrijire bebe/mami
  • Diverse
    • Concursuri
  • Călătorim împreună!
  • Educaţie
    • Activităţi cu şi pentru copii
    • Cărți pe care le răsfoim
  • Parenting
  • La masă
    • Ce mâncăm?
    • Reţete
  • Sănătate
    • Sarcină/Naștere
    • Îngrijire bebe/mami
  • Diverse
    • Concursuri
august 25, 2022 In Educaţie

Ce înseamnă clasa pregătitoare (clasa zero)?

Suntem pe ultima sută de metri din luna august și începând cu 5 septembrie 2022 vom avea și noi bobocel! Oare când o fi zburat timpul? Parcă mai ieri scriam despre nașterea la maternitatea Bucur și iată, azi, vă scriu despre clasa pregătitoare. Sau clasa zero, cum îi mai spunem.

Pentru că este important să vorbim cu copiii despre schimbările care vor avea loc în viața lor (și implicit a noastră), am citit un pic despre clasa pregătitoare și vreau să scriu aici cele mai importante lucruri pe care le-am reținut. Și pe care vă încurajez să le discutați și cu cei mici!

Ce înseamnă clasa zero sau clasa pregătitoare?

În primul rând, clasa pregătitoare sau clasa zero înseamnă un program clar. În funcție de școală, acesta începe la ora 8 dimineața și se termină în jurul prânzului. Odată cu noua unitate de învățământ, vor veni și alte reguli. De pildă, dacă la grădiniță mai puteam ține copilul o zi acasă pentru că lucram de acasă, să spunem, sau pentru că venea bunica în vizită, ei bine, la clasa pregătitoare asta va atrage după sine o absență.

Ce înseamnă clasa pregătitoare (clasa zero)?

Este important să punem la punct o rutină în ceea ce privește timpul. În primul rând, cel mai probabil, și voi va trebui să îi faceți copilului micul dejun. Cât durează asta? Copilul se trezește mai greu sau este mai receptiv dimineața?

La ora 8 fără 20 (să spunem, fiecare știe distanța pe care o va parcurge până la școală) ieșim pe ușă. Este important să nu întâzâiem. Eu am un exemplu personal, pe care i l-am spus fetiței mele. În generală am întârzâiat 5 minute și doamna nu mi-a mai dat voie să intru la ora respectivă. Am așteptat la ușă… în afară de faptul că am stat pe hol, am pierdut jocurile și informația pe care ceilalți copii au primit-o.

Nu uitați că pentru a se trezi la ora stabilită, copilul trebuie să meargă mai devreme la culcare.

Rolul clasei pregătitoare este de a-i ajuta pe elevi să se integreze cu ușurință la cerințe și la programul cel nou. Așa cum îi spun fetiței mele, este ca atunci când construim o casă. Acum vor învăța mai multe despre un program și despre importanța respectării lui.

Activitățile din clasa pregătitoare se bazează pe joc. Planul cadrul prevede un număr de 19 ore oblogatorii, iar disciplinele din cadrul programei sunt: CLR, limba engleză, MEM, AVAP, MM, Religie (dacă ați ales asta), Educație fizică și sport.

CLR – comunicare în limba română – copiii vor învăța literele mici și mari de tipar și vor fi încurajați să vorbească liber, să se exprime.

În clasa pregătitoare nu este necesar ca elevii să știe să citească!

MEM – matematică și explorarea mediului – copiii descoperă numerele de la 1 la 31 (scriere, ordonare, descompunere) și cele două operații de bază, adunare și scădere. Tot în cadrul acestei discipline li se va vorbi despre forme de relief, climă, plante și animale.

Limba engleză – copiii vor dobândi noțiuni elementare, cuvinte de bază.

AVAP – arte vizuale și abilități practice – arte vizuale și abilități practice, formată din două discipline: educație tehnologică și arte plastice. Cei mici vor descoperi lumea culorilor, vor învăța să folosească paleta de culori și vor realiza lucrări pe teme propuse.

MM – muzică și mișcare – combinație între activitatea sportivă și cântat

Religie – se va discuta despre norme de comportament specifice moralei religioase în contexte diferite etc

Educație fizică și sport – jocuri sportive specifice vârstei

Ce se întâmplă la clasa pregătitoare (clasa zero)?

Cât durează ora la clasa pregătitoare?

Ora durează 45 de minute: 30 activitatea propriu zisă și 15 minute activități de relaxare

Copiii primesc note în clasa pregătitoare?

Nu. În catalog nu se pun calificative, ci se vor menționa doar absențele.

Copiii primesc teme pentru acasă în clasa pregătitoare?

Nu. La clasa pregătitoare copiii nu vor avea teme pentru acasă.

Ce fac copiii după încheierea zilei de curs?

Există unități de învățământ care oferă program de after school (Școală după școală). Vorbiți cu învățătorii pentru a afla mai multe detalii.

De ce au nevoie copiii pentru clasa pregătitoare?

Ei, aici e aici! Deși știu că există părinți care deja au cumpărat ghiozdan și rechizite copiilor, eu am preferat să aștept prima ședință cu părinții. Asta pentru că este posibil ca la nivel de clasă să fie hotărât ca elevii să aibă rechizite la fel, pentru a nu exista discuții între ei. Mai mult, neavând teme în primul an, cred că un rucsac va fi suficient.

Nu știu dacă vor avea uniformă, așa că am comandat deja haine uzuale, în genul: pantaloni de training, bluze albe, lenjerie intimă etc.

Și doamna învățătoare?

Vă recomand să mergeți la ședința organizată de învățător/învățătoare, să ascultați cu atenție ce are de spus și să puneți întrebări. Priviți cu încredere cadrul didactic, fiți deschise, receptive – veți fi în aceeași echipă, una care dorește binele copilului! Profitați de experiența didactică, cere sfaturi constructive.

Ce se întâmplă la clasa pregătitoare (clasa zero)?

Temerile copilului….

Schimbările aduc emoții noi pentru copii. Anxietate, teama de necunoscut… Tindem să ne focusăm pe lucrurile pozitive și să le spunem lucruri de genul „-Wow, acum ești mare, vei merge la școală!” sau „-O să ai prieteni noi, o să fie absolut minunat!”. Și oricât de frumos i-am zugrăvi noi ceea ce urmează să se întâmple, copilul să nu pară convins.

Ai putea să îi spui așa: -Într-adevăr, noul început poate fi copleșitor. Cu toții suntem speriați poate de un nou început și de schimările pe care le aduce. Însă e important să știi că unele lucruri vor rămâne la fel. De exemplu: eu o să te duc în fiecare dimineață, ca și până acum. Vei avea o clasă în care vei face activități, vei învăța, te vei juca. Într-adevăr, unele lucruri se vor schimba, însă nu toate.

Ajută-ți copilul să aibă o imagine de ansamblu și vorbiți despre zilele care urmează!

Și dacă… un copil nu mă place? Dacă mi-e dor de tine? Dacă nu mai vii să mă iei?

Primul lucru pe care îl facem este să îi asigurăm că totul va fi ok, minunat, mirobolant. Că temerile lor nu sunt fondate și că nu se vor întâmpla.

Ce ar fi dacă am explora împreună aceste situații pe care copilul le menționează, ajutându-ne de ceea ce copilul știe deja? Scopul: să îi învățam ce pot să facă în asemenea situații.

Așadar, primul pas este să le ascultăm temerile, oricât de nepotrivite ni se par. Noi suntem adulți, avem altă experiență de viață. Însă pentru ei, sunt lucruri importante, așa că nu le minimizați sau bagatelizați. Validați-le copiilor sentimentele, fiți empatice (-Da, este dificil să fii în situația x. Dacă aveți un exemplu personal, și mai bine). Întrebați-i: -Și tu ce ai putea face în această situație? Ce crezi că ar trebui să faci?

Dacă îi este dor de voi, vă mai amintiți de brățara plină de pupici pe care i-am pus-o eu în prima zi de gradiniță? Încă o poartă :). Se poate uita la ea, e încărcată cu mulți pupici și iubire…

Specialiștii recomandă să ne ajutăm, să ne ghidăm copiii, pentru ca ei să știe să depășească aceste anxietăți.

Emoții pentru părinți?

Cu siguranță, da! Însă sunt convinsă că totul va fi bine, mai ales cu răbdare și multă înțelegere pentru copil! La fel ca la grădiniță, vă recomand să mergeți de două-trei ori până la școală până pe 5 septembrie pentru a familiariza copilul cu unitarea școlară. Observați clădirea și vorbiți despre lucrurile pe care le va învăța, pe faptul că va avea noi prieteni, noi activități. Și, așa cum am spus și mai sus, ascultați-i temerile, validați-le și discutați-le.

Voi cum stați la acest capitol? Sunteți gata de clasa pregătitoare sau nu?

Fotografii: Element5 Digital, Nguyen Khanh Ly & Green Chameleon

Share
0 Shares

Related Articles

  • carti benzi desenate josh-applegate-p_KJvKVsH14-unsplash
    8 cărți cu benzi desenate - recomandările fetiței mele (partea a 2-a)
  • carti benzi desenate josh-applegate-p_KJvKVsH14-unsplash
    10 cărți cu benzi desenate - recomandările fetiței mele (partea 1)

3 replies added

  1. Pingback: Cum a fost în clasa pregătitoare - experiența noastră - Super-Mami.Ro

    […] Pentru informații referitoare la programă și structură, citește… Ce înseamnă clasa pregătitoare (clasa zero) […]

    Răspunde
  2. roset ianuarie 26, 2024 Răspunde

    Există doar clasa pregătitoare (clasa care pregătește trecerea de la grădiniță la școală) și nu există nicio clasă 0 (zero)!

    • Adina Aruștei februarie 14, 2024 Răspunde

      Buna ziua, multumesc pentru comentariu! Uzual se foloseste si „clasa zero”, asa ca din motive de SEO am ales sa folosesc si aceasta sintagma. Zi frumoasa,

Leave your comment Cancel Reply

(will not be shared)

Despre Mine

Adina Aruştei

Eu sunt Adina şi împreună cu domnişoara Fundiţă, fetiţa mea, îţi urăm "Bun venit!" pe Super-Mami.Ro! 
Citeşte mai mult ➤

Scriu și pe

Adina Aruştei
Facebook

Arhive

Comentarii recente

  • Pachetul pentru școală - idei pentru o lună #6 - Super-Mami.Ro la Idei de pachet pentru școală – inspirație pentru o lună #5
  • Adina Aruștei la Cum a fost în clasa pregătitoare – experiența noastră
  • Cum e să fii însărcinată - aşteptări VS realitate (experienţa mea) - Super-Mami.Ro la Nașterea la maternitatea Bucur – experiența mea
  • Nicole la Cum a fost în clasa pregătitoare – experiența noastră
  • Paraziți intestinali la copii - tenia, limbricii și oxiurii - Super-Mami.Ro la De ce își rod copiii unghiile? Experiența mea cu fetița de 5 ani

Categorii

  • Activităţi cu şi pentru copii
  • Călătorim împreună!
  • Cărți pe care le răsfoim
  • Ce mâncăm?
  • Concursuri
  • Crăciun
  • Despre mine
  • Diverse
  • Educaţie
  • Îngrijire bebe/mami
  • La masă
  • Parenting
  • Reţete
  • Sănătate
  • Sarcină

Hai și pe Instagram!


Nu aș fi putut număra vreodată câte zeci, sute Nu aș fi putut număra vreodată câte zeci, sute, mii, milioane (poate?) de petale erau aici 🙏
La fel cum nu pot cuantifica iubirea pentru copilul meu cu păr de soare. ☀️ 
Nu există cifre de astea SF - și am studiat câte ceva legat de numere în politehnică 🤪
La mulți ani, Ingriduț! Te iubesc atât de tare, că vor să sune la salvare... ❤️
---
#happybirthday #happiness #happy #happy8 #motheranddaughter #straziledinbucuresti #bucharest #play #playing #me #motherdaughter #freedom #free #wild #petals #playtime
Așa cum există albastrul de Voroneț, așa exist Așa cum există albastrul de Voroneț, așa există roșul de Nescafé pentru mine 🤭
Cana roșie, emblemă, îmi amintește de studenție, de nopțile lungi în care învățăm chimie, RM 1, RM 2, TM, fizici... Nu pot să nu zâmbesc atunci când văd brandul.
Așa că am mers cu mare bucurie într-un #presstrip la malul mării, în care am vorbit cu oameni faini despre cafea. 
Mi-am încărcat bateriile, am învățat să prepar un frappe  Kit Kat și am plecat cu Nescafé curgând pe vene, cum bine zice @irina_siminenco 🤭🤭
Voi aveți vreo amintire legată de Nescafé?
---
#racorestetecuNescafe
#goodfoodgoodlife
#NestleProfessional
#presstrip #romanianblogger #nescafe #kitkat #kitkatromania #bloggerstyle #bloggerevent
Continuăm să pregătim împreună pachete pentru Continuăm să pregătim împreună pachete pentru școală sau pentru grădiniță cât mai colorate, cât mai atractive și, pe cât posibil, cât mai sănătoase! 🌱 
Seria reel-urilor inspirație săptămânale - asta înseamnă că fiecare reel va conține câte 5 idei de #pachetelpentruscoala pe care le puteți adapta după preferințe 💫 
Pe toate le veți găsi în feed-ul meu de aici (@adina.arustei ) și pe www.Super-Mami.ro 🙋🏼‍♀️ 
#pachetulluiIngrid - săptămâna 33:
Ziua 1:
💫 Roșii cherry, conopidă 
💫 Sandwich cremă de brânză + omletă 
💫 Măr golden
Ziua 2:
💫 Castravete 
💫 Căpșune 
💫 Lipie cu cașcaval 
Ziua 3:
💫 Sandwich pâine cu măsline + cașcaval+ carne de pui
💫 Cereale 
💫 Struguri hamburg
Ziua 4:
💫 Măr 
💫 Wrap 
💫 Castravete și roșii cherry 
Ziua 5:
💫 Arahide 
💫 Struguri 
💫 Sandwich cremă de brânză și miere
💗 Dacă îți place acest reel, salvează-l pentru inspirație și dă-l mai departe printr-un share 💗
-----
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #pachetulluiIngrid #pachetel #pachetpentruscoala #pachetscoala 
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #lunchideas #lunch #kidsmeal #inspiration #romanianblogger #culinaria #cookingidea #cookinginspiration #kidsfood #kidsfoodideas #supermami #creativefood #creative #foodblogger #food #bites #eating #kids #lunchtime #lunchbreak #lunchprep
Și persoana care vindecă are nevoie de vindecare Și persoana care vindecă are nevoie de vindecare 🙏
Și persoana care planifică mereu totul are nevoie de surprize 🥳
Și persoana care dăruiește are nevoie să primească 🎁
Și persoana care se gândește la toți are nevoie să fie în gândurile celorlalți 💌
Și persoana care surprinde are nevoie să fie surprinsă ❤️‍🩹
... și ce altceva mai adăugăm pe listă?
---
#adiza #ganduri #ganduribune #intrebari #whatif #tbt #oops #error #shortcircuit #selflove #love
Vine o vârstă la care subiectul #bullying devine Vine o vârstă la care subiectul #bullying devine din ce în ce mai important 😵‍💫
Deși uneori am impresia că vorbesc ca o moară stricată (iar și iar și iar și iar), sunt convinsă că în căpuțul ei se activează totuși ceva.
Cred cu tărie că ar trebui să fim mai blânzi, mai pacifiști, mai orientați pe soluții. Comunicarea și înțelegerea, acceptarea faptului că avem păreri diferite și că suntem diferiți - iată câteva lucruri pe care le consider importate.
În feed-ul meu de aici, dar și pe www.Super-Mami.ro, veți găsi tratat acest subiect. Și încă mai sunt multe de spus.
Vouă cum vi se pare fenomenul acesta? Doar mie, îngrijorător? 🤔
---
#parenting #parentinginromania #sfaturi #sfaturiutile #sfaturipentruparinti #idei #copii #parinti
Continuăm să pregătim împreună pachete pentru Continuăm să pregătim împreună pachete pentru școală sau pentru grădiniță cât mai colorate, cât mai atractive și, pe cât posibil, cât mai sănătoase! 🌱
Seria reel-urilor inspirație săptămânale - asta înseamnă că fiecare reel va conține câte 5 idei de #pachetelpentruscoala pe care le puteți adapta după preferințe 💫
Pe toate le veți găsi în feed-ul meu de aici (@adina.arustei) dar și pe www.Super-Mami.ro 🙋🏼‍♀️ 
#pachetulluiIngrid - săptămâna 32:
Ziua 1:
💫 Căpșune 
💫 Biscuiți cu pudră de roșcove 
💫 Sandwich cremă de brânză 
Ziua 2:
💫 Castravete 
💫 Biscuiți cu banane și muesli
💫 Roșii cherry + cașcaval 
Ziua 3:
💫 Arahide 
💫 Mini pancakes
💫 Struguri fără zahăr 
Ziua 4:
💫 Chipsuri de cocos și cereale crunchy
💫 Căpșune 
💫 Sandwich 
Ziua 5:
💫 Mini burger 
💫 Struguri fără sâmburi 
💫 Migdale, fistic, fulgi de porumb fără zahăr 
💗 Dacă îți place acest reel, salvează-l pentru inspirație și dă-l mai departe printr-un share 💗
-----
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #pachetulluiIngrid #pachetel #pachetpentruscoala #pachetscoala 
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #lunchideas #lunch #kidsmeal #inspiration #romanianblogger #culinaria #cookingidea #cookinginspiration #kidsfood #kidsfoodideas #supermami #creativefood #creative #foodblogger #food #bites #eating #kids #lunchtime #lunchbreak #lunchprep
Voi cum traversați strada, mai ales dacă aveți Voi cum traversați strada, mai ales dacă aveți copilul de mână? 👭
Hai să vă zic cum facem noi:
1️⃣ Ne uităm la semafor. Așteptam să se facă verde pentru pietoni și roșu pentru mașini.
2️⃣ Ne uităm în stânga noastră. Dacă vedem mașini, ne asigurăm că sunt oprite și că șoferul ne-a văzut.
3️⃣ Pășim pe trecere. Ne uităm stânga-dreapta, față, stânga-dreapta-față.
4️⃣ Dacă strada are mai multe benzi, ne oprim după ce am traversat prima bandă. Nu de alta, dar poate vine o mașină cu viteză, șoferul nu ne-a văzut pe trecere din cauza celorlalți participanți în trafic și... 😵‍💫
5️⃣ Ajungem la refugiu, dacă este cazul. Ne uităm din nou la semafor - dacă s-a făcut roșu între timp?
6️⃣ Dacă este verde și mai avem timp, continuăm să traversăm.
7️⃣ Ați ghicit, asigurându-ne că mașinile sunt oprite și șoferii ne văd.
8️⃣ Mai aruncăm un ochi stânga-dreapta.
Și gataaaa!
Vi se pare complicat? Mult? Exagerat? 
Poate că da, dar nu uitați: Siguranța pe primul loc! ✅
Indiferent de ceea ce facem, trebuie să ne asigurăm că suntem în siguranță 🙏
Am susținut mereu respectarea regulilor, mai ales de când am copil. Cred că lucrurile pe care îi învățăm acum le vor fi de folos toată viața, deci este important să pornească la drum cu niște reguli clar conturate. 
✅ Fac parte din campania Primul pas contează, o campanie Kilometrul Bine , și mă bucur grozav că sunt implicată în astfel de acțiuni, atât de necesare!
-----
#kilometrulbine #primulpasconteaza #sigurantapietonala #parebting #sfaturi
Mai mult.... @Adina.Arustei

  • Confidențialitate
  • Termeni & Condiții

Copyright ©2018 Adina Aruștei. Toate drepturile rezervate.

Fii şi tu Super-Mami! Urmăreşte-mă pe Facebook:

Super-Mami.Ro