Nu cred că există printre noi părinți care să nu (vrea să) facă „economie”. Sau măcar să se gândească la asta – chit că sting lumina când ies din cameră, opresc aerul condiționat când pleacă de acasă și așa mai departe. E și normal, mai ales că nu știm ce ne aduce ziua de mâine. Așa că având gândul că economisesc bani însăăăăăă venind în contact cu drăguțul de marketing, bată-l vina, mamele încep, totuși, să cumpere.
Dacă luam 5 pachete, primim unul cadou! Dacă luăm 10 cutii, mai primim două cadou! Cu siguranță vă sunt cunoscute și vă gândiți la ele ca fiind niște super oferte. Numai că în cazul unor produse, timpul și experiența ne arată că aceste economii nu sunt, de fapt, economii.
Haideți să vorbim, așadar, despre 5 lucruri pe care le cumpără mamele și care nu înseamnă, de fapt, că economisesc bani.
1. Scutece.
Mai ales la primul copil, părinții cumpără scutece. Muuuulte scutece, ca să fie acolo. Că doar nu vrei să umbli în miezul nopții pe la supermarket sau farmacii, nu?
Se pare că un nou născut folosește între 8 și 12 scutece zilnic, ceea ce înseamnă aproximativ 3000 de scutece în primul an de viață. Având în vedere acest număr, nu pare a fi o idee rea să faci stocuri de scutece. Dacă iau un pachet la ofertă, cu 20-30 de lei mai ieftin, și cumperi câteva baxuri, parinții economisesc bani – o sumă destul de bună. Numai că s-ar putea să nu te bucuri pe deplin de această economie. În cazul în care copilul trece printr-un puseu, s-ar putea să schimbe și mărimea scutecelor. Ceea ce înseamnă că vei rămâne cu ele nefolosite – probabil le vei dona, pentru că retururile se fac de obicei în 30 de zile de la achiziționare.
Sfat: Cumpără un bax, maxim două odată. Încearcă mai multe branduri disponibile, pentru a vedea care i se potrivește cel mai bine copilului tău. Și bineînțeles, urmărește promoțiile și rezervele – eu eram mereu cu ochii această categorie de scutece. Vei vedea că există multe campanii, așa că ai de unde alege.
2. Haine și încălțăminte.
Aceeași poveste se aplică și aici. Copilașul crește – hainele și încălțămintea sunt o investiție de cel mult șase luni. Așa că nu lua zeci de seturi. Mai bine comanzi în funcție de anotimp, de etapa în care se află copilul. De exemplu, în timpul autodiversificării, s-ar putea să speli mai des. Hainele de iarnă pot fi mai mari, ca să îi fie bune din toamnă până în primăvară, însă nu comanda cu două numere mai mari. Și nici două combinezoane la fel, mai ales cât copilașul e mic. Știuuuu că au un imprimeu adorabil, dar serios, nu risipi banii.
3. Detergent
A spus cineva… spălat? Cu siguranță vei spăla mai des când cel mic va fi mic, așa că poate ți se pare ideal să cumperi câteva sticle de detergent, că tot e ofertă. Ei bine, se prea poate să nu fie o idee prea bună, pentru că substanțele active din detergenți își pierd din putere după aproximativ 1 an – în funcție de producător. Așadar, a patra sticlă, cumpărată acum un an, să zicem, s-ar putea să nu fie la fel de eficientă. Și va trebui să cumperi din nou… ceea ce mă duce la întrebarea: cum mai economisesc bani, dacă va trebui să cumpăr același produs iar?
4. Lapte praf.
Am o prietenă care a comandat șase cutii de lapte praf (la oferă!) pe când își făcea bagajul de mers la spital. Așadar, ea nu născuse, voia să alăpteze, și cu toate astea… a luat formula ca să fie acolo. Îți sună cunoscut?
Nu lua formula deloc, aș îndrăzni să spun – după ce naști, vei vedea ce îți recomandă pediatrul. Ce i se potrivește copilului tău. Abia după ce observi că stomăcelul copilului îl tolerează și că totul e în regulă poți cumpăra mai multe cutii. Mai mult, poate că acasă vei reuși să alăptezi, așa cum mi s-a întâmplat mie.
Sfat: Poți da comandă de laptele praf pe care îl consumă copilul tău încă din maternitate – când ajungi acasă, ajunge și comanda. Vezi aici dacă găsești recomandarea de lapte praf a medicului!
5. Piure-uri, snack-uri și alte gustări pentru copil.
Nu cumpăra 24 de borcănele de piure – poate că micuțul tău va prefera altă combinație! Vor fi perioade în care vor adora banana în orice, pentru ca în altele să întoarcă efectiv capul când o vor vedea! Mai mult, eu îți recomand să te axezi pe fructe proaspete, pe care le găsești în piață. În primii doi ani de viață ai fetiței mele, cred că piața a fost destinația noastră numărul 1.
Totuși, nici din piață nu trebuie să faci stocuri. Nu de alta, dar fructele și legumele sunt perisabile. Mai bine mergeți mai des – vă și plimbați cu ocazia asta – decât să mergeți o dată și să luați multe.
În final, concluzia e simplă: s-ar putea ca economiile să ne coste, de fapt, mai mult.
Inspirație/sursă: Parents.com