Vremurile pe care le trăim sunt din ce în ce mai complicate. Deși ne zbatem, răzbim cu greu – însă eu una sunt convinsă că acest coșmar se va termina într-un an, maxim doi. Sper din tot sulfetul! Dar pânăt atunci, trebuie să avem grijă de noi cât de mult putem.
Azi vă invit să vorbim despre 7 moduri în care poți crește imunitatea copilului tău. Pentru că sunt convinsă că și voi sunteți preocupate de subiect!
7 moduri în care poți crește imunitatea copilului tău
1. Alimentația este una dintre cele mai puternice arme pe care le avem la dispoziție. Tocmai de aceea, fructele și legumele ar trebui să se găsească din belșug în dieta zilnică. Pe lângă aportul de minerale și vitamine, fitonutrienții sprijină imunitatea și întăresc corpul. Mai mult, pe termen lung, s-a dovedit că luptă împotriva bolilor cardiovasculare și a cancerului.
Faci un piure de cartofi la cină? Super – pune și un morcov ras alături. Îi servești copilului clătite? Superb – pune-le urechi, ochi și nas din fructe.
Una dintre bucuriile din casa noastră este platoul de fructe – mai sărac acum, comparativ cu cel din vară, pentru că nu avem atât de multe fructe la dispoziție. Dar chiar și așa, ne bucurăm zilnic de el.
Este important ca toți membrii familiei să mănânce la fel, deci începe prin a-ți pune ție salată în farfurie. Bucură-te și apreciază un măr, o gutuie – și încurajează și copilul să ronțăie. Faceți un concurs de ronțăit sau unul de băut compot!
Găsești și aici pe site idei de meniuri și gustări, dar mă poți urmări și pe instagram – @adina.arustei – acolo vei găsi 100 de idei de mese pe care i le-am servit fetiței mele, iar în story-uri pe care le pun vei găsi inspirație zilnic!
2. Odihniți-vă cât de mult puteți. Lipsa unui orar de somn și a numărului de ore minime de odihnă se poate traduce în slăbirea celulelor care apără corpul.
Un bebeluș ar trebui să doarmă până la 16 ore pe zi, un preșcolar între 11 și 14, iar un școlar 10-13 ore pe zi. Dacă nu mai doarme la prânz, nu e nimic – vă băgați în pat mai devreme, ca să recuperați.
3. Alăptează, alăptează și iar alăptează. Bineînțeles, dacă poți și cât poți. Despre beneficiile alăptării am scris mult în timpul în care am alăptat. Acum… e departe perioada aceea, însă culeg „roadele”. Și cred că a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat legate de fetița mea.
Când simți că e gata, că nu mai poți, înțarcă.
Citește și… 14 lucruri pe care trebuie să le ignori dacă vrei să alăptezi
3. Faceți exerciții împreună. Nu zic să vă apucați de abdomene, dar chiar dacă e călduț și bine în casă, vă recomand să ieșiți la aer. Fie la o plimbare prin pădure, fie în jurul blocului, fie până în intersecție. Mergeți pe jos, cu bicicleta, cu trotineta… cu ce vă face vouă plăcere. Dacă nu aveți deja trotinetă, puteți afla cum să o alegeți pe cea potrivită vouă de aici.
Rețineți: 10 minute de mișcare, fie ele doar 10, înseamnă mai mult decât 0!
4. Micșorați răspândirea germenilor. Sunt convinsă că ne gândim la același lucru: spălatul pe mâini cu apă și săpun sunt sfinte, mai ales înainte de masă, după ce își suflă nasul, după ce se joacă în curte/cu animalele! Lăsați-l să aleagă săpunul preferat, în culoarea favorită – uite, de exemplu de aici puteți alege. Noi avem acum un flacon cu Peppa.
Însă nu doar despre acestea este vorba. Dacă micuțul/a a fost bolnav/ă, aruncați periuța de dinți pe care a folosit-o și luați una nouă.
5. Deși îi ofer fetiței mele suplimente alimentare care ar stimula imunitatea, nu cred că ele fac foarte multe în acest sens. Cred că imunitatea ne-o construim cât organismul nostru se luptă cu microbii, când iese învingător… punem cărămidă peste cărămidă. Însă recunosc că ea este încântată de aceste produse, așa că îi mai cumpăr.
De asemenea, îi mai dau miere naturală cu propolis, facem ceai cu lămâie, ghimbir și miere, șodou la nevoie. Acestea da, cred că ajută cu adevărat.
6. Renunță la fumat.
-Cuuum, o să spui – ce treabă are fumatul meu cu copilul? Păi uite că are. Fumătorii pasivi, adică fix copiii tăi, respiră mai repede decât un adult, ceea ce înseamnă că sunt mai afectați de efecte. Organismul unui copil nu știe încă să scape de toxine precum cel al unui adult (care e mai descurcăreț un pic), așa că le acumulează. Pe termen lung, fumatul se poate traduce în astm, infecții ale urechii, bronșite.
Dacă vrei neapărat să fumezi, ieși pe balcon, închide bine ușa. Sau coboară la o plimbare și fumezi afară. Știuuuu, e frig, mai bine fumezi rapid în casă – dar cu ce cost? Tu alegi.
7. Nu oferi antibiotic copilului, chiar dacă medicul ți-a prescris. Antibioticul nu se oferă în caz de răceală, gripă sau durere în gât. Medicul a prescris și analize? Ce îți arată acele analize? Este neapărat nevoie de antibiotic? Nu zic să pui la îndoială sfatul medicului, ci să fii precaută și să nu administrezi imediat, fără a fi sigură de necesitatea lor.
După cum știi, în România, antibioticul este la mare modă și mult prea ușor recomandat. Dar pe această temă vă recomand să urmăriți și consultați medici – primul care îmi vine în gând este dr. Craiu. Bineînțeles, sunt mulți medici valoroși – alegeți-i cu grijă!
Tu cum ai grijă de imunitatea copilului tău?
Inspirație: Parents.com