Nu mai este mult până începe – să sperăm – grădinița, așa că mămicile au început să se gândească la bagajul pentru grădiniță. Oare ce trebuie să pui în rucsacul puiului? Mai ales dacă va merge la creșă sau dacă va intra la grupa mică sau dacă – prima oară în colectivitate.
Sfaturi pentru ca bagajul pentru grădiniță să fie gata în ziua cea mare:
Începe să pregătești acest bagaj cu două, maximum trei săptămâni înainte. Odată cu instalarea vremii mai reci, vei face și inventarul hainelor copilului și așa vei observa care îi mai vine/ce poți folosi în anotimpul care urmează.
Totodată, vei avea timp suficient să comanzi/cumperi ceea ce îi lipsește. Personal, prefer să comand lucruri, inclusiv încălțăminte (citește câteva sfaturi despre cum alegi mărimea corectă și încălțămintea copilului), pentru că evit să merg cu fetița în mall-uri. Mi se pare obositor și ne facem nervi inutil dacă mergem împreună. Ea nu are răbdare, eu nu pot să aleg în liniște, trebuie să mă uit mereu după ea etc, asta exceptând aglomerația deloc dezirabilă în plină pandemie.
În funcție de unitatea de învățământ, există liste pe care educatoarea le trimite copiilor. Acestea pot conține rechizite necesare (creioane colorate, acuarele, lipici, hârtie creponată etc), dar și necesarul de haine. Însă indiferent de locul sau grupa în care va merge copilul tău, în rucsacul sau în ghiodzanul său trebuie să se afle următoarele:
- un set de haine de schimb complet. Adică: un tricou (bluză cu mânecă lungă), o pereche de pantaloni scurți (lungi), o pereche de chiloți/boxeri și o pereche de șosete. Opțional bavețică, maiou.
În cazul în care copilul este mai mic, poți personaliza hăinuțele. Eu te sfătuiesc să nu cheltui bani prea mulți pentru asta – găsești la raioanele de mercerie etichete pe care le poți coase/lipi cu ajutorul fierului de călcat pe haine. Sau mai simplu, scrii cu un marker permanent numele copilului (pe fiecare etichetă). Copiii cresc repede, nu investi prea mult în haine și personalizări cu viață scurtă. - papuci cu care poate sta în sala de clasă. Există diferite variante de încălțăminte pe piață, care mai de care mai scumpă și mai ergonomică.
Din punctul meu de vedere, cei mai practici mi se par papucii tip Crocs – da, da, aceștia, pentru că lasă piciorul să respire și sunt foarte ușor de încălțat/descălțat, permițând copilului să fie cât mai independent. Mai mult, la baie pot fi stropi de apa, iar aceștia nu alunecă precum încălțămintea cu talpă din piele întoarsă să zicem. - pijama – alege o pijama confortabilă și nu prea groasă. În sălile în care dorm copiii este cald de obicei.
- lenjerie de pat – în cazul fetiței mele, este necesară o astfel de lenjerie. Întrebă educatoarea!
- sticlă de apă – fetița mea are un recipient Klean Kanteen de când merge la creșă.
Eu calc mereu hainele și lenjeria și le pun separat în pungi pe care scriu numele lui Ingrid, pentru ca educatoarelor să le fie mai ușor. Ea este deja grupa mare și își recunoaște hainele, însă la grupele mai mici este un pic haos.
Toate cele de mai sus trebuie puse într-un rucsac care poate fi luat zilnic acasă sau doar la finalul săptămânii, în funcție de politica fiecărei unități.
Mai adaug direct în rucsac și un pachet de șervețele, iar în punguța cu haine de schimb un săculeț cu două clame și cu un elastic de prins părul, în cazul în care îl pierde.
Oferta de ghiozdane, saci sau rucsacuri de grădiniță este foarte generoasă și poți ruga copilul să aleagă modelul preferat. În afară de faptul că are toate lucrurile puse în el, rucsacul de grădiniță are rolul de a responsabiliza copilul. Unde îl pune, faptul că îl duce/aduce dimineață este responsabilitatea lui.
În seara de dinaintea primei zile de grădi punem toate lucrurile în rucsac și mai facem un lucru important pentru noi: schimbăm brățara (brățările, acum a vrut două) de la mânuță. Acolo punem mulți pupici și îmbrățișări și îi reamintesc că dacă i se face dor de mine, poate privi brățara. Am inventat povestea cu brățara pentru că la grădiniță nu au voie să meargă cu plușuri sau jucării preferate care să le aducă aminte de acasă.
Citește și… Ce am învăţat eu după un an de creşă al ei
Având în vedere că rucsacul nu este folosit în cazul nostru, noi am ales să personalizăm unul pe care îl aveam. Am cusut literele cu Ingrid lângă mine, iar ea a ales pisicuțele – acum sunt trei pentru că, ați ghicit, este grupa mare.
În cazul în care nu ați pus ceva din prima zi, nu este nicio tragedie. Puteți completa bagajul pentru grădiniță – însă nu uitați să vă consultați înainte cu educatoarele, pentru ca lucrurile să fie permise și cu adevărat utile.
Bagajul de gradiniță al copiilor voștri cum arată?
Mult succes tuturor în noul an școlar!