Cum e la voi când mergeţi cu maşina? E cu cântec, cu plânsete, cu discuţii despre planete, cu mai aveeeeeem muuuuuuuult până ajungem, spus din două în două secunde?
La noi, distanţa pare mai mică atunci când avem jocuri în maşină. Pur şi simplu, timpul pare că trece mai repede atunci când ne distrăm, vorbim, povestim şi râdem. Ba mai jucăm ceva, ba mai cântăm un cântecel, ba mai oprim ca să ne întindem un pic… De obicei, drumurile noastre cele mai lungi (nu vorbim aici despre plecatul în vacanţă) au cam patru ore jumătate. Suficient pentru câteva jocuri în maşină!
Jocuri în maşină: 34 de idei pentru un drum lung
1. Ce vezi pe geam?
Priveşte pe geam şi numeşte elementele pe care le vezi. Alege un alt anotimp decât cel în care sunteţi şi descrieţi cum ar arăta ce vedeţi în jur în anotimpul ales.
De exemplu: este vară şi copacii sunt verzi. Iarna (noul anotimp ales), au crengile plini de zăpadă. Iar păsărelele nu mai ciripesc, ci stau zgribulite.
Ajută copilul cu întrebări suplimentare!
Dacă sunteţi într-un oraş, priviţi trecătorii, identificaţi cu ce sunt îmbrăcaţi şi ghiciţi unde merg. Cu ocazia asta repetaţi meseriile!
2. Marea transformare!
Transformaţi-vă într-o prinţesă sau într-un pirat şi povestiţi unde mergeţi. Ce ar face o prinţesă în oraşul bunicii? Dar un pirat, dacă el este un om al mării?
Dar oare prinţesa ce rochie ar purta în acest moment? Şi cum ar chema-o? Şi ce cântecele ar şti? Oare ar avea şi un animal preferat?
3. Antonime.
Cald-rece, sus-jos, tânăr-bătrân. Profită de timpul petrecut în maşină pentru a dezvolta vocabularul celui mic!
4. Din aproape în aproape.
Propune un cuvânt. Spre exemplu, soare. La ce te gândeşti când spui soare? La galben. La ce te gândeşti când spui galben? La mango. La ce te gândeşti când spui mango? La vacanţa din Mauritius. La ce te gândeşti când spui Mauritius? La ananas. Şi tot aşa…
5. Schimbă versurile!
Cum ar suna o poezie sau un cântec dacă i-ai schimba versurile? Săniuţa fuge, nimeni n-o ajunge… cu cetina tooooot verde… Cuuum, stai? Cum să aibă săniuţa o cetină?
Şi cum să fure furnica un ou fierbinte, când ea duce în spate un grăunte-jumătate?…
6. Îngheaţă!
Dacă stai lângă scaunul copilului, încearcă să îl atingi astfel încât să râdă. Cât timp se poate abţine? În cazul în care stai în faţă, poţi face diferite feţe amuzante, poţi cânta pe diferite tonuri, spune glume etc
7. Pălărie într-un picior, Ghici ciupercă, ce-i?
Eeeexact! Pregăteşte câteva ghicitori de acasă sau pur şi simplu caută online. Cine ghiceşte cele mai multe câştigă!
8. Să ne jucăm de-a emoţiile!
Cum arată făţuca ta atunci când eşti trist? Dar supărat? Roagă copilul să ilustreze o emoţie şi încearcă să o ghiceşti. Schimbaţi rolurile!
9. Ia-i un interviu copilului tău.
Fetiţa mea este foarte încântată când îi iau interviu. De la cum te cheamă, câţi ani ai, unde locuieşti (care trebuie repetate des) şi până la care este cel mai delicios desert din univers – fă pe reporterul cu cel mic!
10. Numiţi cuvinte care încep cu o literă aleasă.
B. Banană, barcă, bilă, b…
11. Cuvintele alfabetului
Spuneţi alfabetul, alăturând fiecărei litere şi un cuvânt.
A – alună, b – bursuc, c – cireaşă.
12. Mima.
Probabil unul dintre cele mai iubite jocuri în maşină. Gândeşte-te la un cuvânt şi mimează-l astfel încât cel mic să îl poată ghici.
13. Da sau nu.
Rugaţi-vă copilul să se gândească la un fruct/articol de îmbrăcăminte/jucărie. Puneţi întrebări la care el să răspundă doar cu da sau nu, pentru a aflat obiectul.
Este galbenă? Da. Are sâmburi? Nu. Creşte în România? Nu. Facem banana-cake cu ea? Da. Este banana oare?
14. Ghici ce fredonez!
Roagă copilaşul să se gândească la un cântec preferat şi să îl fredoneze sau fă tu asta. Ajută-l cu detalii de genul: este dintr-un film de desene animate, dintr-i piesă de teatru etc. Cine ghiceşte ce cântec ai în gând?
15. Văd în ochii tăi…
Nouă ne place foarte mult să jucăm acest joc în maşină. Şi spunem aşa: văd în ochii tăi… marea. Eu văd în ochii tăi… soarele. Eu văd în ochii tăi o clătită cu dulceaţă de brânză cu mucegai. Cuuuuum? Ce fel de dulceaţă?! Fetiţa mea se prăpădeşte de râs făcând astfel de combinaţii.
16. Mi-ar plăcea să am…
Începeţi jocul cu Mi-ar plăcea să am, adaugând mereu câte un cuvânt sau două.
Mi-ar plăcea să am o pisică. Copilul: Mi-ar plăcea să am o pisică albă şi pufoasă. Tu: Mi-ar plăcea să am o pisică albă şi pufoasă, care să toarcă mereu. Copilul…
Vedeţi cine reţine cele mai multe cuvinte!
17. Lista cu lucruri de bifat
Înainte de a pleca la drum, fă-ţi o mică listă cu lucruri pe care să le bifaţi. Dacă ai un traseu cu multe obiective, stabileşte-le din timp, pentru a le identifica. Şi poate vă şi opriţi un pic la ele! De exemplu, la Băcăoani am văzut o statuie a lui Ştefan cel Mare. În tranzitul prin Timişoara am văzut o catedrală.
18. Culorile curcubeului
Care sunt culorile curcubeului? ROGVAIV, aşa e? Ei, poţi găsi obiecte de culoarea curcubeului în jurul tău? Uite, de exemplu, pălăriuţa ta e galbenă…
19. Dacă sunteţi în oraş şi mergeţi mai greu, priviţi pe geam
Roagă copilul să identifice o doamnă cu un căţel. Un copac cu flori albe. Un trandafir roşu. Un copil în cărucior.
20. Despărţiţi cuvinte în silabe şi număraţi-le
Roagă copilul să spună un cuvânt. Despărţiţi-l în silabe şi număraţi-le! Ia să vedem, ştie un cuvânt mai lung, cu mai multe silabe? Sau unul cu mai puţine?
21. Ce se aude? Cine face aşa?
Ai ghicit: puteţi imita diferite zgomote din natură, iar celălalt va trebui să ghicească la ce v-aţi gândit.
22. Hai să imităm pe cineva cunoscut!
Fie un actor, bunic sau bunică. Sau chiar pe tati. Cum şi ce spune tati când este supărat? Care este tonul vocii lui?
23. Executăm, nu comentăm!
Alegeţi pe cineva din maşină care să dea porunci. Acum căscăm cu toţii. Acum facem ca şoriceii. Acum ne gândim la un cuvânt care începe cu literea a şi îl spunem pe rând.
24. Citeşte-mi pe buze!
Jocul acesta de jucat în maşină la drum lung este destinat copiilor mai mari. Ai ghicit deja, sunt convinsă, mecanismul lui.
25. Micul inventator
Ce ţi-ar plăcea să inventezi? Fetiţa mea a spus că ei i-ar plăcea o pereche de chiloţi cu ventilator, pentru că îi este foarte cald vara.
Cu alte cuvinte, s-ar putea să fii surprinsă de inventivitatea celor mici. Încurajează-i să şi-o exprime!
26. Numără maşinile
…roşii. Albastre. Negre. Pe care le poţi vedea dacă te uiţi pe geam.
Acest joc funcţionează mai ales în oraş.
27. Da şi nu
O altă idee pentru jocuri în maşină ar fi aceasta cu da şi nu. Pune întrebări copilului, iar el trebuie să folosească orice alte cuvinte în afară de da şi de nu.
Te cheamă Ana? Sigur. Ai cinci ani? Aproape. Te duci la bunici? Da. Ups! A spus da!
Alte variante: desigur, categoric, cu siguranţă, negativ etc.
28. Jocul meseriilor
Roagă copilul să se gândească la o meserie şi să îţi descrie ce presupune asta. Schimbaţi rolurile.
29. Exersaţi dicţia
Şase saşi în şase saci… ia,cine poate să spună asta?
30. Ce preferi?
Gândeşte-te la un set de întrebări pe care să i le adresezi copilului. Marea sau muntele? Ciocolata sau vanilia?
31. Înşiruim obiectele
Alege un loc – spre exemplu o cameră, curtea, poşeta ta – şi întreabă copilul: Ce avem în dormitor? Invită-l să numească lucrurile de care îşi aminteşte.
32. Ultima literă
Roagă copilul să spună un cuvânt şi foloseşte ultima literă din el pentru a spune un altul. Continuaţi.
Spre exemplu el spune: curcubeu. Univers. Secret.
33. Ce punem într-o valiză sau ce luăm în bagajul de mână?
Dacă spun de valiza Trunki, preferata ei, înseamnă că e mică şi că încap doar câteva lucruri.
Dar în valiza cea mare a lui mami ce punem când plecăm în călătorie?
Puteţi alege o literă, iar toate lucrurile care intră în valiză vor începe doar cu acea literă.
34. Cine rezistă mai mult?
Priviţi copilul în ochi – cine clipeşte primul pierde!
Bineînţeles, aceste idei de jocuri în maşină pot fi folosite şi atunci când alegem trenul sau să călătorim cu avionul. Mai bine chiar, pentru că putem implica şi şoferul!
Vă recomand ca indiferent de distanţă, să puneţi copiii în scaun cu centură şi să faceţi măcar o oprire pentru a vă dezmorţi un pic.
Voi ce jocuri jucaţi cu cei mici în maşină, la drum lung? Ce alte idei de jocuri aveţi?
Pingback: Cărți pentru copii (4-5 ani) - tipuri și recomandări - Super-Mami.Ro
[…] Sunt un pic mai scumpe, însă își merită banii. Sunt geniale și pentru atunci când plecați la drum cu mașina sau cu […]