Dragă Super-Mami, fiecare copil este unic. Creşterea în greutate şi în lungime este determinată de o serie de factori interni, dar şi externi. Genetica joacă şi ea un rol important, pentru că din doi părinţi înalţi este foarte probabil să iasă un bebeluş mai lung, nu e aşa? Cel mai probabil, la vârsta de 2-3 ani, acesta va fi mai înalt decât cei de aceeaşi vârstă din jurul său.
Însă chiar şi aşa, există valori general valabile, care ne pot da o idee despre cât ia bebeluşul în greutate şi cât se lungeşte în primele luni de viaţă.
Cât ia bebeluşul în greutate în primul an de viaţă?
Până la vârsta de 6 luni, este foarte probabil ca bebeluşul să crească în greutate cu 140-200 grame pe săptămână. În prima jumătate de an de viaţă, bebeluşul îşi va dubla greutatea avută la naştere.
De la 6 la 12 luni, bebeluşul va lua între 85 şi 140 de grame pe săptămână.
Cât creşte bebeluşul în lungime în primul an de viaţă?
Până la vârsta de 6 luni, este foarte probabil ca bebeluşul să crească în lungime cu câte 1,5 – 2,5 cm pe lună.
De la 6 la 12 luni, bebeluşul se va mai lungi lunar cu aproximativ 1 centimetru.
Se pare că bebeluşii hrăniţi cu lapte praf se dezvoltă mai rapid din punctul de vedere al greutăţii şi al lungimii decât cei alăptaţi, mai ales după primele şase luni de viaţă.
Circumferinţa craniană:
Până la vârsta de 6 luni: creşte cu 1.27 cm pe lună
De la 6 la 12 luni: creşte cu 0.6 cm pe lună.
Creşterea în greutate şi în lungime a fetiţei mele
Eu am născut la maternitatea Bucur prin cezariană (dacă mă urmăriţi probabil ştiţi asta deja), iar Ingrid a avut la naştere 3.850 kg. La externare a avut 3.650 kg, lucru perfect normal – în primele zile de viaţă, este posibil ca bebeluşii să mai piardă un pic din greutate. Nu am avut cântar acasă, mi s-a părut suficient să merg cu ea la pediatru, la vizitele lunare. Lua în greutate de la lună la lună, era vioaie, activă, uda scutece, nu am simţit nevoia să urmăresc curbe şi grafice.
Sfaturi pentru creşterea în greutate a copilului alăptat
Dacă ţi se pare că bebele alăptat nu ia în greutate aşa cum ar trebui, spune-i medicului pediatru! Consultă un consultant în alăptare, pentru că e posibil ca ataşamentul să nu fie corect.
Întreabă-te: are bebeluşul vreo problemă? Regurgitează prea des? Prea mult? Vreo alergie? Vreo infecţie?
- urmăreşte numărul de scutece pe care le umple
- alege să dormi lângă bebeluşul tău, pentru ca alăptarea să se facă ori de câte ori are el nevoie. Alăptează la cerere!
- fă masaj bebeluşului – acest lucru ajută la digestie
- fă compresii ale sânului în timpul alăptării
Deşi există grafice de creştere, este foarte important ca bebeluşul tău să fie monitorizat de un pediatru. Acesta te va ajuta cu informaţii despre diversificare sau autodiversificare, îţi va prescrie vitamina D şi/sau alte medicamente necesare.
Nu îţi compara bebeluşul cu un altul – fiecare copil este unic, iar ritmul său de creştere diferit! Urmăreşte-ţi copilul şi comunică mereu cu medicul pediatru!
Pingback: Cântare pentru bebeluşi - cum alegi şi ce să cumperi - Super-Mami.Ro
[…] când v-am povestit despre creşterea în greutate şi în lungime a bebeluşului, vă spuneam care sunt valorile regăsite în statistici. Teoretic, greutatea şi înălţimea […]