Odată cu sosirea toamnei, hop şi răcelile. Virozele. Mucii. Febra. Şi bineîneles… nasul înfundat şi tusea.
Este de la sine înţeles că un copil trebuie să meargă la medic pentru un tratament personalizat, însă eu vă propun astăzi câteva remedii naturale pentru nas înfundat şi durere în gât la copii. Le-am încercat de-a lungul timpului pe toate şi cred că au ajutat, fiecare în felul ei. Aşa că nu le ţin doar pentru mine! Ştiu cum e să îţi vezi puiul bolnăvior şi cum ai vrea să faci orice ca să îi iei durerea cu mâna, dacă e posibil… Aşa că şi eu, ca şi voi, încerc diverse remedii naturale, ca să fac nesuferita de durere să plece mai repede!
1. Mierea de albine. Încă de dinainte de a avea copil, mierea nu mi-a lipsit din casă. Fie că o adaug în lapte sau în preparate (cel mai des în timpul micului dejun), fie că o ofer ca atare, este primul lucru la care mă gândesc.
Mierea de albine poate fi folosită atât pentru calmarea durerii de gât şi a tusei, un mare plus fiind dat de faptul că este uşor acceptată de copii. Doar este dulce, nu?
De ce miere? Datorită calităților sale antiseptice și antiinflamatoare!
Mie îmi place să prepar miere cu cătină sau cu ghimbir. Pur si simplu pun un strat de miere, unul de cătină (sau de ghimbir ras), apoi închei cu un strat de miere. Las la macerat două săptămâni, apoi adaug câte o linguriţă din acest amestec în ceai.
Vă sfătuiesc, aşadar, să oferiţi celor mici (cu vârstă de peste un an!) câte un pic de miere, mai ales atunci când au gâtul inflamat.
2. Supă de pui. Cât mai fierbinte, mmm! Era preferata mea în copilărie, mai ales când eram răcită. Parcă îi simt mirosul şi acum!
De ce supă de pui? Pentru că are proprietăţi anti-inflamatorii; fiind fierbinte, ajută la decongestionarea nazală.
3. Ceaiuri. Reci sau calde, ceaiuri să fie!
De ce ceaiuri? Ceaiurile ajută la subţierea mucusului, aşa că putem tuşi şi expectora mai uşor. Hidratarea este foarte importantă în timpul unei răceli, aşa că oferiţi celor mici cât mai multe ceaiuri. Şi nu uitaţi să adăugaţi în ceaşcă şi un pic de miere!
4. Umidificatorul. Nu susţin un brand anume deşi am scris despre aromaterapie, ci funcţia umidificatorului: aceea de a subţia mucusul din nas.
De ce umidificator? Un mediu mai umed va ajuta la un somn mai bun.
Dacă nu aveţi, nu e nicio problemă, improvizăm. Mai exact, putem da drumul la apă fierbinte în cadă pentru a face aburi în baie şi stăm cu copilaşul acolo. Pentru ca timpul să treacă mai uşor, luăm cu noi câteva jucării.
În caz de febră nu băgăm copilul în apă fierbinte, nu uitaţi!
4. Gargara cu apă sărată. În cazul unui copil mai mare, care ştie să scuipe, bineînţeles. Dizolvaţi o linguriţă de sare într-un pahar cu apă, mergeţi la baie şi arătaţi-i (încă o dată) copilului ce are de făcut.
De ce gargară cu apă sărată? Şi ea este unul dintre remedii naturale pentru nas înfundat şi durere în gât la copii! Ajută la reducerea iritaţiei din gât.
5. Aşezarea capului pe un plan uşor înclinat. Fie că puneţi o pernă din spumă sau un cearceaf, un lucru atât de simplu îl poate ajuta pe cel mic să aibă un somn odihnitor. Dacă doarme în pătuţ, puteţi pune sub saltea (în zona în care va sta cu căpuţul) un prosop.
De ce plan uşor înclinat? Căile aeriene vor putea fi drenate mai uşor, iar respiratul pe nas va fi mult mai uşor.
Citeşte şi… Cu şi despre muci. Ce facem cu mucii copiilor?
6. Lavaj nazal. Există diferite spray-uri pe piaţă (eu folosesc cu succes din gama aceasta, nu îmi lipseşte din casă). Pur şi simplu pun fetiţa cu capul uşor aplecat în jos deasupra chiuvetei, poziţionez spray-ul în prima nară şi apăs până când apa iese pe cealaltă. Rugaţi pediatrul să vă arăte această manevră!
De ce lavaj nazal? Pentru că pur şi simplu aşa curăţ cel mai bine nasul!
7. Gel mentolat. Există variante pentru bebeluşi, dar şi pentru copii mai mari (puteţi vedea variante aici). Sunt mentolate şi ajută la desfundarea căilor nazale. Se aplică pe pieptul copilului.
De ce gel mentolat? Conţine ulei aromatic decongestionant (menthol, eucalipt).
8. Mâncaţi usturoi. Probabil cel mic nu e cel mai mare fan, însă încearcă să faci un târg ca să îl accepte.
De ce usturoi? Pentru că are proprietăţi antivirale, antibacteriene şi antifungice. Ajută la desfundarea nasului.
9. Mâncare uşoară. Pe lângă hidratare, mâncarea are şi ea un rol important în recuperare.
De ce mâncare uşoară? Corpul are acum altă treabă, aceea de a scăpa de microbi. Nu băgaţi sarmale şi cotlete de porc în stomacul săracului copilaş, dându-i astfel „ordine” corpului să îşi canalizeze energia pe digerat. Alegeţi mâncăruri uşoare, pe care le cere şi le acceptă.
Voi ce alte remedii naturale pentru nas înfundat şi durere în gât la copii ştiţi? Cum îi ajutaţi pe cei mici să îşi revină mai uşor?
Disclaimer: citirea şi aplicarea unor remedii prezentate în articol nu înlocuiesc părerea unui medic specialist şi a unui tratament specializat, personalizat copilului dvs.