Pentru că am intrat în luna martie, considerată şi luna cadourilor, mi-a venit în gând să scriu un articol cu câteva idei de cadouri de 8 martie pe care să le faci cu copilul acasă. Vă voi vorbi despre cadouri altfel, simbolice, pe care mie mi-ar plăcea mult mai mult să le primesc, în defavoarea clasicelor parfumuri, eşarfe şi tot felul de bibelouri inutile. Aşadar, vă propun ca în acest an să puneţi accent pe cadoul simbolic, care transmite emoţii – fie că îl oferiţi educatoarei, învăţătoarei, naşei copilului şi aşa mai departe.
Idei de cadouri de 8 martie pe care să le faci cu copilul acasă
1. Realizează un aranjament floral cu ajutorul copilului tău. Fă din asta o activitate distractivă pentru amândoi, lasă-i putere de decizie şi permite-i să combine flori şi diverse accesorii.
De ce ai nevoie? Te duci frumos şi cumperi câteva flori în ghiveci din acela de plastic. Zambile, narcise, lalele, primule, brânduşe etc, vase mai mari în care veţi face aranjamentul final, pământ şi accesorii. Pot fi ciupercuţe, floricele, buburuze – caută în zona de produse de grădinărit!
Cum faceţi: pui o muşama sau un celofan mai mare sub masă şi îi explici copilului ce aveţi de făcut. Pune pământ în vasul pe care îl veţi decora, apoi transferaţi florile. Puneţi pământ pe lângă, presaţi uşor şi apoi adăugaţi şi accesoriile. La final, puteţi înfinge într-o parte şi o tăbliţă pe care aţi scris că acest aranjament e handmade with love / cu drag / te iubesc, /…
Mi se pare o activitate genială, eu asta mi-am propus să fac pentru 8 martie pentru câteva dintre doamnele din viaţa noastră. Noi am făcut asta şi anul trecut, cred că v-am arătat atunci.
2. Faceţi împreună o felicitare de 8 martie. În funcţie de vârsta copilului, poţi alege materialele.
De ce ai nevoie? Te duci frumos şi cumperi de la librărie coli colorate, fluturaşi şi tot felul de accesorii (nasturi, steluţe, inimioare, petale de flori, grăunţe, flori nemuritoare, crenguţe de lavandă etc). Poţi merge şi la raionele cu papetarie din supermarket pentru a găsi mai multe variante, poţi decupa cu perforatoare speciale sau cu foarfeca etc. Sau poate ai tu flori presate pe undeva?
În funcţie de vârsta copilului, alege ceea ce veţi face. Ia nasturi mai mari sau bandă dublu adezivă dacă este mai mic!
Cum faceţi: Îi explici copilului activitatea pe care vreţi să o faceţi şi finalitatea. Îi povesteşti despre 8 martie, despre însemnătatea lui, despre a dărui. Îl supraveghezi şi ajuţi la nevoie, cât el lipeşte şi creează felicitarea. Nu îl corecta prea des – lasă-l să fie creativ!
3. Pictaţi un tablou pe pânză.
De ce ai nevoie? Ohh, păi aici ai multe, multe variante. Spre exemplu, foarte populară pentru copiii mai mici este pictura cu sticla, cu beţişoare, cu buretele, cu folia de bule sau chiar cu degetul.
Cum faceţi: Cumperi culori non-toxice, îmbraci copilul cu haine de scandal şi hai la treabă! Ţine alături multe şerveţele şi toate cele necesare, ca să nu laşi copilaşul nesupravegheat cât mergi tu până la bucătărie după şerveţele. Nu de alta, dar s-ar putea să îl găseşti cu vreo vopsea pună fix în cap.
4. Faceţi mâţişori coloraţi. Bucurie, culoare şi voie bună – asta îmi inspiră mie crenguţele acestea.
De ce ai nevoie? De biluţe colorate (poţi face din vată şi colora, dacă nu găseşti gata făcute), crengi de copac şi adeziv.
Cum faceţi: Lipiţi din loc în loc câte o biluţă pufoasă colorată, apoi lăsaţi să se usuce bine.
Puteţi folosi şi sclipici sau „pudră” de polistiren. Vă mai amintiţi cum ne jucam noi cu „scârţâitoarea” când eram mici? Ei, lăsaţi-i şi pe ei să facă acelaşi lucru!
5. Realizaţi o coroniţă pentru uşă. La români nu prea găsim moda coroniţelor atârnate de uşă, însă să ştiţi că mie îmi plac super mult şi avem pusă una la intrare. Iar de Crăciun punem mereu pe uşă, chit că stăm la bloc.
De ce ai nevoie? De crenguţe flexibile, sârmuliţe pentru fixare, lipici şi de tot felul de accesorii. Le poţi cumpăra (din plastic, hârtie, flori uscate, pene) sau le puteţi decupa împreună. Găseşti pe internet modele, apoi le decupezi.
Cum faceţi: Prinzi bine crenguţele sub formă de coroniţă cu sârmuliţe, apoi hotărâţi ce adăugaţi! Nu uitaţi de aţa de mărţişor, da?
6. Dăruiţi o carte pe care îndemnaţi copilaşul să pună o mânuţă colorată. Mereu am iubit lucrurile personalizate şi mi-ar plăcea tare mult să primesc aşa ceva. Cărţi? Ohooo, mai ales cărţi! Bineînţeles, urma mânuţei sau a piciorului poate fi pusă şi pe o coală de hârtie, pe o pânză etc. Bunicii puteţi să îi lipiţi şi o fotografie şi iată ce cadou minunat a ieşit! Realizat chiar de voi, da!
De ce ai nevoie? De copilaş, în primul rând. Apoi de culori non toxice şi carte.
Cum faceţi: Exersează de câteva ori, pentru ca micuţul sau micuţa ta să ştie că mânuţa nu trebuie mişcată.
7. Gătiţi ceva bun. Spre exemplu, aţi putea decupa nişte biscuiţi. Sau aţi putea face acadele colorate (aici găsiţi o reţetă testată de cake pops, pe care o puteţi simplifica). Folosindu-le puteţi crea un buchet dulce!
De ce ai nevoie? De o reţetă pentru biscuiţi (aici găsiţi una făcută de mine, însă poţi încerca turta dulce fără zahăr, ca să guste şi cel mic), de un pai, de punguţe individuale.
Cum faceţi: pregăteşte aluatul, decupaţi împreună, foloseşte paiul pentru a da o gaură fiecărui biscuiţel. Pe acolo vom strecura aţa de mărţişor sau dacă vrei, cu ea legi punguţele. Coace, decoraţi şi… ambalaţi!
8. Creaţi un copac cu „flori”, unde florile sunt fix amprentele copilului.
De ce ai nevoie? Cam aceleaşi lucruri ca la punctul şase, însă de data asta folosim degeţelele. Facem floricele colorate!
Cum faceţi: te-ai prins, pui fiecare degeţel pe ramurile copacului, din loc în loc. Îl puteţi desena împreună sau poţi imprima trunchiul de mai jos!
9. Desenaţi (pe) broşe, figurine din ipsos.
De ce ai nevoie? Caută şi găseşte materiale albe, pe care să lucraţi (găseşti tot la raioanele din hypermarketuri).
Cum faceţi: fie că folosiţi culori, creioane, carioci (în funcţie de material), puteţi ataşa ulterior ac de broşă (se găsesc la mercerii). Apoi ambalaţi în punguţe, puneţi fundiţă de mărţişor şi gataaa!
10. Faceţi un mărţişor. Că doar vorbim de 8 martie, nu? Poate ar fi o idee bună să faceţi chiar mărţişoare!
De ce ai nevoie? Lipici, hârtie, fetru sau alt tip de material (poate sac, ca să dea ideea de trustic?).
Cum faceţi: Poţi decupa cercuri din hârtie sau fetru pe care să lucraţi. Saaau poţi cumpăra cercuri din lemn. Lipiţi de la nasturi la flori presate, boabe de cafea, mărgeluţe, orez, până la paiete şi mărgeluţe!
11. Realizaţi semne de carte sau etichete pe care să le ataşaţi vaselor cu flori pe care vi le-am propus mai sus.
De ce ai nevoie? Hârtie colorată sau ziar, lipici şi tot felul de accesorii (am înşiruit mai sus idei).
Cum faceţi: Decupaţi, lipiţi, coloraţi, pictaţi!
Eu cred că aceste cadouri de 8 martie ar trebui să transmită iubire, emoţii, apreciere, implicare. Altfel, mi-e super uşor să mă duc să comand câteva aranjamente, două cutii de bomboane, trei de cafea şi gata. Însă nu despre asta e vorba! Haideţi să îi implicăm pe cei mici în activităţi, să îi facem să simtă bucuria dăruirii şi mai ales, mândria că vor fi creat ei ceva ce dăruiesc.
Voi ce credeţi? Cum vi se par ideile propuse de mine?
Cu zâmbet să vă fie ziua!
Inspirație/sursă: Pinterest.com
Pingback: 45 de lucruri pe care trebuie să le faci cu copilul primăvara aceasta - Super-Mami.Ro
[…] încă de pe 1 martie v-am pus la treabă alături de cei mici – sper că v-au plăcut acele idei de cadouri pentru 8 martie – ei bine, acum am alte 45 de lucruri pe care trebuie să le faci cu copilul primăvara […]