Acum trei ani, pe vremea asta, tocmai aflasem că înăuntrul meu începuse să se formeze o nouă viaţă. Până pe 30 octombrie am avut nevoie de câteva zile ca să procesez asta. E adevărat? Mi se întâmplă mie asta? Voi avea un copilaş? Şi cum va fi? Cum va arăta? Va fi fetiţă, va fi băieţel? Va avea ochii mei? Nici nu ştiu câte zeci şi mii de întrebări mi-am pus. Probabil şi voi aţi trecut sau poate chiar treceţi acum prin asta.
Odată cu înaintarea în sarcină am început să citesc mai multe pe subiect şi totodată să fiu îndoctrinată de cei din jur. Trebuie să cumperi pătuţ, vei avea nevoie de biberoane, de suzete, de carusel, de scutece nu ştiu de care, trebuie să ai creme de cinci feluri şi arome în casă şi multe altele. Lucrurile însă nu au fost în totalitate aşa cum mi-au prezis cei apropiaţi sau cei mai puţin cunoscuţi. Pentru că vedeţi voi, dintr-odată, toată lumea devenise expertă. Toţi aveau câte o părere şi nu ezitau să şi-o exprime, deşi poate eu nu le cerusem asta.
Mi-am propus ca astăzi să scriu zece sfaturi pentru viitoarele mămici – nu de alta, dar într-o lume în care societatea pune din ce în ce mai mare presiune pe părinţi, cred că ar trebui să ne focusăm şi pe lucrurile cu adevărat reale, care contează. Pe oameni. Pe mămici.
Zece sfaturi pentru viitoarele mămici – în sarcină. Este vorba despre tine, despre corpul tău, despre sarcina ta.
- Nu te compara cu vecina, cu verişoara, cu prietena care sunt sau au fost deja însărcinate. Fiecare organism reacţionează diferit şi se comportă diferit. Mai bine descoperă ce îţi face ţie rău (dacă vorbim despre alimentaţie, de exemplu) şi nu înlătura lactatele doar pentru că prietena ta în ultimul trimestru de sarcină nu le tolerează. Fiecare aliment are rolul său în sarcină şi dacă nu ai un motiv medical, alege o dietă cât mai complexă!
- Fă mişcare pe cât posibil! Fie că mergi pe jos o staţie, fie că ieşi la plimbare în parc. Nu trebuie să mergi neapărat la yoga pentru gravide sau alte lucruri care mai de care mai costisitoare.
- Nu umple casa de tot felul de lucruri. Ia câteva hăinuţe, scutece – strictul necesar. Mai apoi poţi comanda online ceea ce crezi că te-ar ajuta. Spre exemplu, eu pot număra pe degete de câte ori a dormit fetiţa mea în pătuţ. Dar l-am cumpărat, pentru că… aşa trebuia!
- Eşti însărcinată, nu bolanvă – echilibrul este cheia!
- Gândeşte-te la naştere, discută cu medicul tău despre asta, însă mergi senină şi fără frică la spital. Axează-te pe ce va urma după momentul naşterii: îţi vei întâlni puiul! Fii cât mai optimistă şi pozitivă, ceea ce a fost înainte nu va mai conta deloc!
Zece sfaturi pentru viitoarele mămici – după naştere. Este vorba despre tine, despre copilul tău şi despre familia ta.
Ei, acum e acum! Ba că nu i-ai pus căciuliţă la 29 de grade, ba că îl trage curentul, ba că masajul trebuie făcut de jos în sus (nu cum îl faci tu! Ce masaj e ăla?!), ba că e prea gros îmbrăcat, ba că e prea mult zgomot în cameră, ba că trebuie să îi dai mâncare pasată nu bucăţi… şi nici nu îţi poţi imagina câte alte “greşeli” vei comite. De fapt, nici eu nu pot să ţi le scriu pe toate, pentru că fiecare are o părere, iar tu le vei descoperi odată cu trecerea timpului, în funcţie de persoanele cu care interacţionezi.
- Ascultă-ţi instinctul. Eşti mamă acum şi uşor-uşor vei învăţa să îţi citeşti puiul. Niciun om de pe planeta asta nu va reuşi să îl simtă mai bine decât tine.
- Mergi la specialist atunci când există o problemă. Cere sfatul cuiva pregătit în acest sens, pentru că fiecare copil este unic şi are nevoie de tratament personalizat.
Este foarte bine că te documentezi şi tu, că îţi petreci timpul citind cărţi de specialitate şi bloguri, însă nimic nu înlocuieşte un sfat avizat al cuiva pregătit în domeniu. - Indiferent de cum ţi-a fost ziua, găseşte cinci minute numai ale tale. Fie că bei un ceai, răsfoieşti o carte, faci un duş fierbinte. Acest timp petrecut cu tine te va ajuta enorm. O mămică relaxată induce aceeaşi stare copilului şi toate lucrurile vor fi mai simple! Cere ajutor şi nu te sfii să îl accepţi atunci când îţi este oferit.
- Dă-ţi voie să greşeşti. Acceptă că lucrurile se pot întâmpla, oricât de atentă ai fi. Nu te învinovăţi peste măsură! Cu siguranţă fiecare copil a căzut măcar o dată din pat. Şi da, şi noi eram lângă el când… s-a întâmplat!
- Ignoră sfaturile celor din jur. Aşa cum spuneam, toţi vor deveni deodată cunoscători şi vor şti mai bine. Numai că vezi tu, vremurile s-au schimbat, bunica le ştie pe-ale ei, pe când noi trăim alte timpuri. Medicina a mai evoluat, ştiinţa a mai evoluat – ce noroc pe noi!
Nu îi lăsa pe cei din jur să pună presiune pe tine şi trece prin filtrul personal experienţele altora. Poate că ai ceva de învăţat, poate că nu. Refuză politicos persoanele care insistă şi eventual evită-le, dacă nu înţeleg mesajul tău. Cu siguranţă vei fi mai liniştită.
Este important să ştii că nu eşti singura mamă care trece prin situaţii limită, lucruri şi stări atât de complexe. Nu eşti singura care primeşte sfaturi gratuite, care uneori sunt nedrepte şi poate chiar dor. Nu eşti singura care are nevoie de o îmbrăţişare în loc de o critică.
De fapt, poţi citi multe poveşti şi experienţe ale mămicilor reale, ca tine, ca mine, pe site-ul www.intihna.ro/povestioare, care reprezintă un proiect iniţiat de către Napolact şi Ready Nation România. Acest proiect numit “Povestioare cu tihnă” are rolul de a ne încuraja să continuăm ceea ce facem: să fim cei mai buni părinţi pe care copiii noştri îi au şi i-ar putea avea. Nu există părinţi mai buni decât noi pentru copiii noştri – noi îi cunoaştem cel mai bine şi ajungem să îi simţim, pur şi simplu.
În afară de lansarea platformei online, începând cu luna octombrie, pe cutiile de Napolact BIO vom regăsi 12 poveşti, mici lecţii de viaţă, care au ca scop inspirarea altor părinţi. Fiecare dintre noi îşi poate scrie propria lecţie pe site-ul www.intihna.ro – şi chiar vă invit să vă implicaţi şi voi, mai ales că în etapa următoare va urma o nouă selecţie. Asta înseamnă că povestea voastră poate fi tipărită şi ea pe cutiile de lapte Napolact BIO (disponibile în variante de 3,8% şi 1,5% grasimi).
Lucrurile se învaţă pe parcurs şi veţi vedea că odată cu trecerea timpului, atât tu, cât şi tati, vă veţi obişnui cu noul rol, iar totul va veni mult mai natural.
Tu, Super-Mami, ce sfat i-ai da unei viitoare mămici? Cum ai încuraja-o?
Foarte faina campania de la Napolact! Abia astept sa citesc povestioarele de pe cutiile de lapte!
Da, si eu tocmai am dat refresh paginii 😀
Pingback: 10 produse cosmetice must have în orice geantă - Ceai cu Mamici
[…] face. Este vorba despre Adina Aruștei, mămica de Domnișoara Fundiță pe care o puteți citi pe Super-Mami.ro pe treburi părintești și pe AdinaAruștei.ro pentru sfaturi și informații din zona de […]