S-a dus vara, gataaaaa cu activităţile de vară pentru copii! Acum, dacă ne uităm pe geam, o vedem pe doamna toamă, cu rochia ei arămie. Vai, ce dor mi-era de ea! Şi odată cu instalarea noului anotimp, m-am gândit la câteva sugestii de activităţi de toamnă pentru copii pe care le putem face împreună. Ştiţi cât de mult ţin eu la timpul petrecut cu Fundiţa! Vă îndemn din suflet să lăsaţi pe cât posibil treburile casnice şi grijile şi să îi dedicaţi celui mic cât mai mult din timpul vostru. Asta îl va face să se simtă iubit şi vă va apropia.
29 de activităţi pe care trebuie să le faci cu copilul toamna aceasta
1. Să faceţi cât mai multe plimbări cu bicicleta. Să vă opriţi din loc în loc şi să admiraţi ce e în jur. Să observaţi schimbările prin care trece natura în acest anotimp. Plimbările în natură ne sunt recomandate cu mare drag de către Elena.
2. Să culegeţi mere sau struguri. Am văzut că în apropiere de Bucureşti există livezi la care poţi merge pentru această activitate.
3. Să adunaţi nuci, ghinde, alune, castane şi tot felul de comori.
4. Să gătiţi împreună ceva cu dovleac. Poate fi o tartă, pot fi felii de dovleac curăţate şi băgate la cuptor (copilaşul pune mirodenii peste ele!), poate fi o supă cremă. Sau chiar sărăţele cu dovleac copt!
5. Desfaceţi porumb (găsiţi în piaţă) şi povestiţi despre el şi utilitatea sa.
6. Să vă costumaţi în ceva haios şi să faceţi fotografii.
7. Mergeţi la o plimbare cu căruţa sau cu tractoraşul, undeva la ţară.
8. Să vă jucaţi cu frunze multe, multe. Să le aruncaţi în sus, să vă tăvăliţi în ele. (amintiţi-vă că hainele se spală şi că oricând puteţi lua pantalonaşi de ploaie, de exemplu, pentru a le proteja). Cosmina, mamă de năzdrăvan, ne recomandă rostogoliri în mormane de frunze, iar Valentina ne spune de plimbări prin covor gros de frunze. Sună tare bine, nu?
9. Să săriţi în toaaaaaaaaate bălţile de pe planetă, de această dată având cizmuliţe de ploaie în picioare. Smaranda, Super-Mami de doi copilaşi, ne spune: „-Dacă plouă şi copilul tot vrea afară: cizme de ploaie şi el, şi părintele şi afarăăă la băltoace! Care baltă e cea mai mare? Dar cea mai mică mică? Câte bălţi sunt pe drumul către parc? Peste care poti să sari? etc. Copiii adoră apa, chiar şi aşa ceva e o mare distracţie pentru ei. La noi, lucrurile s-au relaxat mult de cand avem cizmele din cauciuc”.
10. Să beţi must proaspăt. Bineînţeles, nu se aplică celor mici!
11. Să cumpăraţi o păturică pufoasă, pufoasă, şi şosete groase. Să vă minunaţi de pufoşeniile voastre, eventual asortate în set.
12. Să vă plimbaţi printr-o piaţă în aer liber pentru a analiza şi povesti despre legumele de pe tarabe.
13. Să strângeţi frunze şi să le puneţi la presat – o să vă scriu câteva idei de activităţi pe care le veţi putea face la iarnă cu ele. Una dintre ele, foarte faină, propusă de către Selma: frunzele pot deveni şi o fustă pentru prinţesa toamnei.
14. Dacă aveţi copilaşi mai mari, puteţi încerca să faceţi un fular împreună. Sunt multe tutoriale pe Youtube şi nu e greu deloc!
15. Să faceţi slime în culorile toamnei (puteţi folosi sclipici galben, roşu, arămiu etc). Punem şi un pic de scorţişoară, ce spuneţi?
16. Să povestiţi despre schimbările care intervin în natură. Dacă aveţi colecţia Hoinari prin anotimpuri, probabil aţi vorbit deja despre asta. Însă ce ar fi dacă aţi şi observa cum cad frunzele? Ooo, dar de ce cad frunzele acestea? Se supără sau ce se întâmplă cu ele?
17. Să ţopăiţi cât de mult puteţi. Lăsaţi copilul să fie copil! Dacă vrea să urce de 100 de ori scările, lăsaţi-l să facă asta. Dacă vrea să arunce frunzele de 100 de ori, să o facă! Vă afectează cu ceva? Nu cred! Dacă e îndeajuns de mare, lăsaţi copilul să îşi facă joculeţele!
18. Staţi cât mai mult în aer liber. O să vină gerul, iar orele petrecute afară vor fi cu siguranţă mai puţine. Profitaţi cât mai puteţi!
19. Beţi un ceai fierbinte afară, ca să vă încălziţi. Puteţi cumpăra de undeva sau puteţi să îl luaţi într-un termos de acasă.
20. Jucaţi-vă de-a v-aţi ascunselea!
21. Hrăniţi raţele din parc. Acum că a venit toamna,… continuaţi voi explicaţia.
22. Sortaţi împreună hainele şi pregătiţi garderoba de iarnă. Explicaţi-i copilului că unele hăinuţe vor ajunge la alţi copii, pentru că…
23. Să desenaţi un dovleac şi să îi daţi o formă.
24. Dacă aveţi copii mai mari, pregătiţi o masă cu aranjamente de toamnă. Funze, ghinde, nuci… ce aţi cules în timpul plimbărilor în parc.
25. Gătiţi gogoşele la cuptor sau biscuiţi cu scorţişoară. E vedeta toamnei, nu e aşa?
26. Faceţi un foc la care să vă încălziţi într-o zi de drumeţie. Luaţi o pătură cu voi, ceva cald… Atenţie la ce lăsaţi în urmă! Gunoaiele, ambalajele – toate ajung la coşul de gunoi!
27. Să vă pregătiţi de Halloween. Ştiu că multora dintre voi Halloween-ul acesta vi se pare o prostie, un americănism ieftin. Da, nu e tradiţie de-a noastră, însă este un motiv frumos ca să petreceţi timp cu copilaşul. Să vă prostiţi. Să râdeţi până nu mai puteţi.
28. Învăţaţi jucându-vă! Câte nuci am cules? Oh, şi acestea sunt castane? (Oana ne spune că am putea să le pictăm, iar Adriana ne sugerează să le transformăm în… melci! Dada, în melci drăgălaşi!)
Dar ghindele cum sunt faţă de nuci? Mai mici? Mai mari?
Cine mănâncă alune? Şi cum arată animăluţul ăsta? (vezi următorul punct)
Sunt atât de multe lucruri pe care le puteţi face!
29. Căutaţi veveriţe în parc! În Bucureşti sunt multe în Herăstrău, cu siguranţă le veţi zări!
Ei bine, acestea sunt cele 29 de activităţi pe care trebuie să le faci cu copilul toamna aceasta. Le mulţumesc mult mămicilor pentru ajutor şi dacă aveţi şi alte idei, vă aştept în comentarii pentru a completa lista!
Cu zâmbet să vă fie ziua!