În mica noastră vacanţă am pus ca punct de oprire zona Sovata-Praid, pentru că am vrut să mergem cu copilul la Salina din Praid. După cum ştiţi dacă mă urmăriţi, fetiţa mea are 2 ani şi un pic, aşa că ne-am încumetat să mergem prin ţară cu ea. Şi bine am făcut! A fost tare cuminţică şi încântată de ce a văzut, iar eu am decretat încă un concediu mişto petrecut în trei. Daaaar până să tragem linia, haideţi să vă povestesc experienţa noastră din salina Praid. Încep prin a vă spune că nu sunt medic, de aceea nu pot emite o vârstă sau situaţie în care copilul vostru poate să intre sau nu în salină. Mergeţi la pediatru, sfătuiţi-vă cu el şi decideţi în funcţie de copilul propriu şi personal. Scopul meu nu e să vă transmit informaţii medicale, ci pur şi simplu să vă scriu experienţa noastră, în speranţa că vă va fi utilă.
Cum a fost cu copilul la Salina din Praid – experienţa noastră:
În primul rând, am decis să mergem dimineaţa în salină. Aşa că am parcat maşina (în zonă există parcări amenajate, 10 lei) şi am mers către locul din care se luau autobuzele. Când colo, surpriză: fix atunci soseau două autobuze în care se urca lumea. Eu am urcat cu fetiţa, iar tatăl ei a mers să ia bilete. Şi stăm noi şi stăm… autobuzul deja se pregătea să plece. Coborâm (uitasem telefonul), pentru că el nu mai venea cu biletele. Mă duc spre casa de bilete şi când colo… pe bună dreptate că nu mai venea! Era o coadă lungă de câţiva metri. Şi lată de vreun metru. Pfuiii… hai să stăm cu toţii la coadă! Spre surprinderea mea, deşi erau doar două case deschise, s-au mişcat foarte repede, aşa că în 20 de minute eram din nou în staţie, ca să aşteptăm autobuzul. Preţul unui bilet pentru adult este de 20-35 de lei, în funcţie de perioadă şi zi a săptămânii. Se pot face şi abonamente dacă staţi mai mult.
Accesul în salina din Praid se face cu autobuzul. Am urcat, iar după un drum de 10 minute, autobuzul a oprit şi am coborât cu toţii. Am traversat, am intrat şi am început să coborâm muuulte trepte, până la intrarea propriu-zisă.
Cum să te îmbraci dacă mergi la salina din Praid:
Ei, uite, nu am găsit nicio informaţie în acest sens. Găsisem pe un site că ar fi 16 grade înăuntru (cam rece!), dar am decis să luăm haine în rucsac. La coada de la bilete am văzut persoane şi copii mai ales înfofoliţi, de mă treceau pe mine apele uitându-mă la ei. Erau 30 de grade afară şi sărmanii copii aveau căciulă…
După ce am coborât treptele, ne-am retras în partea dreaptă, am îmbrăcat fetiţa şi asta a fost! I-am dat un pantalonaş lung din lână, adidaşi cu şosete, un body cu mânecă lungă şi un hanorac uşurel pe deasupra. Eu mi-am luat un pantalon lung şi hanorac, însă spre final m-a cam luat frigul.
Cum a fost la salina din Praid: experienţa noastră
După ce am ajuns în salină… ei bine, am cam simţit cum mi se înmoaie picioarele. Să fi fost de la diferenţa de presiune, de temperatură,… habar nu am, însă am avut nevoie să mă aşez. M-am repus pe picioare cu un ceai cald şi mai apoi m-am simţit bine pe parcursul celor două-trei ore cât am mai stat acolo. Dacă vă simţiţi rău, nu ezitaţi să mergeţi spre ieşire – de la sosire şi până la următorul rând de trepte către autobuzul care vă va duce înapoi la suprafaţă veţi mai parcurge vreo 15-20 de minute, aşa că dacă nu vă reveniţi, nu mai staţi pe gânduri. Oricum, ideea e ca în salină să intri treptat, nu să stai 10 ore din prima zi.
Apropo de starea mea, şi fetiţa parcă a fost un pic mai nesigură în primele 10 minute, însă mai apoi am văzut-o din noi vioaie. Din păcate, nu am văzut pe nicăieri punct de prim ajutor, dar nici toalete. Cu siguranţă cele din urmă erau, însă dacă am avut oliţa portabilă pentru ea, noi nu am avut nevoie… nici nu le-am căutat.
Ce poate face un copil în salină?
Salina din Praid este situată la o adâncime de 120 m de suprafaţă şi este imensă. Cred că am mai fost o dată acum vreo 15 ani, însă vă daţi seama că nu îmi mai aminteam mare lucru. Şi oricum, s-ar fi schimbat multe în perioada asta.
În funcţie de vârstă, copiii pot face diferite activităţi. Spre exemplu, există tobogane, leagăne, balansoare, tobogane gonflabile, mese de joc. Cei mai mari se pot căţăra sau face trasee. Teoretic, aveţi semnal la telefon, dar şi 3G. De asemenea, aveţi de unde cumpăra un ceai cald, o cafea, crănţănele. Spre ieşirea din salină există şi restaurant, însă ce am văzut nu mi s-a părut foarte atractiv.
În salină se mai găseşte şi o biserică, un muzeu şi o farmacie cu produse naturiste.
Ce să iei cu tine dacă mergi la salina din Praid:
De la ronţăieli, mâncare, apă, palete de badminton, remi, minge, trotinetă şi până la căruţ şi bicicletă. Asta pe lângă haine călduroase, bineînţeles. Am văzut persoane în mânecă scurtă, dar mie mi-a fost frig.
M-a surprins foarte plăcut interiorul, nu mă aşteptam să fie atât de frumos şi civilizat. Puteţi vedea câteva cadre filmate în salina din Praid în clipul de mai jos, precum şi alte locaţii în care am fost în acestă vacanţă: Sibiu, Hoghilag, Castelul de lut din Valea Zânelor.
Voi aţi fost la salina din Praid? Cum vi s-a părut? Aţi recomanda-o?
Cu zâmbet să vă fie ziua!