Chifteluţele de dovlecei îmi amintesc de copilărie. Numai că atunci erau dulci, aveau zahăr vanilat, erau prăjite în ulei şi mâncate pe îndelete, în zi de sărbătoare. La asta m-am gândit când am fost ultima oară în piaţă şi am văzut dovlecei pe tarabe. Aşa că am luat şi eu, cu gândul să fac ceva bun pentru domnişoara Fundiţă.
Fiind încă bebeluş, nu se punea problema de zahăr sau de prăjit. Aşa că am inventat o reţetă atât de gustoasă, încât după ce s-au răcit un pic, chifteluţele de dovlecei au dispărut cât ai spune… dovlecel!
Ingrediente necesare pentru aceste chifteluţe de dovlecei la cuptor:
- doi dovlecei româneşti;
- două ouă;
- patru linguri pesmet în compoziţie + încă patru pentru a tăvăli chifteluţele înainte de a le băga la cuptor;
- două linguriţe de seminţe de chia;
- un morcov;
- jumătate de linguriţă de usturoi granulat;
- un sfert de linguriţă de nucşoară;
- patru linguri brânză de vaci proaspătă (eu tocmai făcusem) – se poate omite, însă dă un gust tare bun şi e posibil ca bebe să o accepte aşa, dacă altfel nu vrea;
- un praf de sare (dacă bebeluşul e mai mare) şi un pic de piper.
Cum faci chifteluţe de dovlecei la cuptor:
- Daţi prin răzătoare dovleceii şi îi lăsaţi 10 minute la odihnit.
- Stoarceţi bine-bine dovlecelul în mâini sau într-un tifon şi adăugaţi peste el morcovul, ouăle, sarea, usturoiul, nucşoara, seminţele de chia, pesmetul. La final puneţi brânza.
Chia va da o textură uşor crănţănicioasă chifteluţelor – eu îl folosesc şi în brioşele cu legume din acest motiv.
Compoziţia trebuie să fie uşor de modelat, aşa că puteţi adăuga în plus o lingură-două de pesmet. Poate ouăle sunt mai mari, nu aţi stors dovlecelul bine, brânza e mai umedă – important e să ştiţi cum să jonglaţi cu ingrediente ca să iasă treaba bună. - Tăvălim prin pesmet chifteluţele şi punem în tava acoperită cu foaie de copt.
- Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru 15 minute, apoi întoarcem şi lăsam alte 15 minute. Verificaţi din când în când, intensitatea flăcării poate fi diferită.
Se pot servi ca atare sau cu iaurt. Chifteluţele au crustă crocantă şi interior moale, yummy!
Ca de obicei, aştept impresii dacă le faceţi! La chifteluţe înainte, Super-Mami dragi!
Mmmm ce bine suna! Abia astept sa le fac si eu in weekend – am 2 dovlecei prin frigider care abia asteapta sa fie gatiti. Daca mananca bebelusul, sigur sunt bune si pentru mine 🙂
Mie imi plac mult 🙂 Chiar ma uitam azi cu jale ca am pus ultimul dovlecel in bors. Nu-i nimic, maine mergem iar in piata si luam 😀