Despre mine | Contact

Super-Mami.Ro
  • Călătorim împreună!
  • Educaţie
    • Activităţi cu şi pentru copii
    • Cărți pe care le răsfoim
  • Parenting
  • La masă
    • Ce mâncăm?
    • Reţete
  • Sănătate
    • Sarcină/Naștere
    • Îngrijire bebe/mami
  • Diverse
    • Concursuri
  • Călătorim împreună!
  • Educaţie
    • Activităţi cu şi pentru copii
    • Cărți pe care le răsfoim
  • Parenting
  • La masă
    • Ce mâncăm?
    • Reţete
  • Sănătate
    • Sarcină/Naștere
    • Îngrijire bebe/mami
  • Diverse
    • Concursuri
octombrie 6, 2016 In Diverse, Îngrijire bebe/mami

Bebelușul la trei luni: comportament și dezvoltare

De curând am povestit despre 2 luni de bebelușeală și atunci am scris mai pe larg despre cum a fost pentru noi. În articolul de azi aș vrea să mă focusez pe bebeluș: ce știe să facă la trei luni, ce comportament are, cum s-a schimbat.
În primul rând, la 3 luni, bebelușul nu mai este considerat nou născut. Iar Evoluția sa… este fantastică. Dacă la început nu știa decât somn-pipi-kk-mâncare, eheee, acum întinde mâna după jucării, zâmbește mult și are un program cât de cât.
La trei luni, bebelușul are deja forță în mânuțe și a început explorarea celor care îl înconjoară. Deja a trecut peste al patrulea trimestru de sarcină și e acomodat cu viața extrauterină. Față de perioada de după naștere, bebelușul doarme și plânge mai puțin.
La această vârstă bebe gângurește, țipă, zâmbește mult mai des – acestea sunt bazele dezvoltării vorbirii. Sfat: vorbește-i bebelușului cât mai mult, vei obseva că uneori te fixează cu privirea, semn că este atent la ce spui! Spune-i că o îmbraci, cu ce anume, de ce, cântă-i, spune-i câte în lună și în stele. Noi povestim și când se trezește, și când o schimb, când facem baie sau masaj, și când o alăptez. Îi las și caruselul sau tv-ul pornit pentru zgomot, iar de la două luni deja începuse să urmărească albinuțele caruselului.
Acum scoate mai multe sunete (nu doar cele despre care v-am povestit in teoria Priscilla Dunstan). La 11 săptămâni bebe a noastră a imitat pentru prima oară un sunet scos de mine – și m-a uimit, pentru că nu mă așteptam. Este vorba despre brrrmmm-brmmm al unei mașinuțe.
De asemenea, aud des vocale.
 
sursa foto: bitsofsplendor.com

În ceea ce privește dezvoltarea fizică, bebe a mea își ține capul bine (a început devreme) și e maestră în întors pe burtică, deși arcuirea nu este înaltă și uneori nu poate scoate mânuța de sub ea. La 11 săptămâni a ținut pentru prima oară pisicuța de la Ikea în mână (și a urmărit-o cu privirea pe cea reală), iar la 13 săptămâni deja a început să descopere mânuțele (le studiază îndelung și le bagă în gură cât mai adânc). Tot în această săptămână am surprins-o urmărind codița pisicii și întinzând mâna după ea.
Așadar, coordonarea mână ochi este mult mai bună!
La trei luni, bebelușul își intoarce capul și privirea după tine sau după o jucărie și tresare la auzul unor zgomote puternice. Zâmbetul este conștient de acum, deci poți aprecia starea lui.
Ce activități poți face cu un copil de trei luni, cu ce îl poți distra? Păi, nu sunt multe variante. În afară de jucării zornăitoare, lucruri care foșnesc, care îi atrag atenția, jucăriile colorate îl mai captivează. Eu i-am arătat și mărgelele de alăptat, le-a pipăit, le-a privit în reprize. Oricum, acum bebe vede mult mai bine decât la naștere! Așa cum spuneam mai sus, vorbește cât mai mult cu bebe și arată-i cât mai multe expresii faciale. Sfat: zâmbește cât de mult poți! Pe mine mă dor uneori obrajii :). Îti recomand ca atunci când îi întâlnești ochișorii să zâmbești (de exemplu când se trezește).
În ceea ce privește orarul de somn, bebelușa noastră doarme noaptea bine. Se trezește la 3-4 ore să mănânce (doarme în pat, deci e ușor să o mufez rapid), iar ziua doarme câte o oră, două, dar numai la sân. Rar adoarme lângă mine ziua, iar dacă o pun eu jos, se trezește imediat. Nu e problemă, eu îmi fac munca și cu ea în brațe! Dacă ea simte nevoia să stea la sân, o țin (vom povesti și despre părerea mea în ceea ce privește ținutul ăsta în brațe).
Care sunt greutatea și lungimea unui bebeluș de trei luni?
Graficele medicilor spun că greutatea ar trebui să fie în jur de 6 kg, iar lungimea de aproximativ 61 cm. Fetița noastră (alăptată exclusiv)! are 7 kg și 63 cm – foarte bine! Vă reamintesc că aceste valori sunt adaptate fiecărui copilaș, sunt unii care poate nu iau în greutate într-o lună, dar recuperează în următoarea. Lăsați copilul să se dezvolte în ritmul său, dar nu ezitați să contactați pediatrul dacă aveți întrebări.
Sfat: nu vă luați cântar acasă, veți fi tentate să cântăriți copilul și vă veți stresa inutil. E suficient să cântăriți bebele o dată pe lună, la pediatru. Apropo de pediatru: vizitele obligatorii sunt la naștere, la o lună, la două, la patru, la șase (mai departe mai vedem), dar eu am mers lunar. Din păcate, vaccinul de două luni nu a sosit încă, îl mai așteptăm.
În continuare administrăm vigantol.
Voi ce schimbări ați observat la bebelușul de trei luni?
Share
0 Shares
Featured

Related Articles

  • Şi sărbătorita primeşte... o palmă peste ochi
  • Amintiri din epoca de aur: cuvintele "caca" şi "câh"

6 replies added

  1. Mami octombrie 8, 2016 Răspunde

    🙂 super! Sa creasca tot asa frumos si in continuare!

    • Super-Mami octombrie 8, 2016 Răspunde

      :**** multumim la fel!

  2. Ana mai 28, 2017 Răspunde

    Buna! Am mai citit articolul asta cu ceva timp in urma, dar am revenit la el acum, ca este fix pentru categoria noastra de varsta 🙂
    Nu pot decat sa te felicit pentru cate reusesti tu sa faci, atat in jobul de mama, cat si in activitatile tale extra 🙂 (ca tot ce faceam in mod normal inainte, acum e extra, nu-i asa :p?).
    Sa-ti povestesc cum e la noi la 3 luni jumate. De pe la 2 luni deja doarme noaptea foarte bine, de pe la 22 pana pe la 6-8. Uneori se scoala o data pentru o masa de noapte, alteori nu. Ca sa nu umblu prin casa cu ea in brate de la orele astea, o mai iau cu noi in pat si asa o mai pacalesc pana pe la 9 sa mai dormim. Si pe urma ne incepem programul de zi, cand ea isi ia revansa cu varf si indesat pentru orele dormite noaptea. Nu se dezlipeste de mine o clipa, chiar si in leagan sau pe salteluta daca o las, trebuie sa fiu langa ea, altfel se lasa cu urlete. Somn de zi nu exista, doar in brate dupa supt, dar scurt. Evident, nu pot sa o pun jos cand adoarme, caci din nou urlete. Mananca inca foarte des, ca sa isi ia nutrientii si caloriile necesare si pentru noapte. E foarte jucausa, dar nu se rostogoleste inca singura. De-a busilea merge usor, dar doar ajutata (tinut mana la picioare, ca sa impinga in ea), capul si-l tine bine de mica in pozitie verticala, dar cand o pun pe burta ii e greu sa si-l ridice, e super comica.
    Concluzia: in afara de un aspirator rapid si un spalat haine, eu am renuntat sa mai fac altceva in timpul zilei. Mi-am mutat activitatile, atat cat se poate, seara tarziu, dupa ce o culc pe ea. Astept cu nerabdare ziua in care o sa stea si ea sa se joace singura mai mult de 10 minute sau o sa doarma peste zi singura, ca sa mai apuc si eu sa gatesc ceva :))
    Tot romanul asta, ca sa intelegi de ce te admir! 🙂 O sa revin si la celelalte articole, pe masura ce crestem, sperand sa largim si noi gama de activitati intre timp 🙂

    • Super-Mami mai 29, 2017 Răspunde

      Ana, ce simpatica imi esti! Sa stii ca eu am inceput sa imi beau cafeaua uitandu+ma la ea, deci speranta exista! 🙂 Pe masura ce va capata independenta, vei vedea ca o sa poti sa te misti. Noi avem un hol luung, cu oglinzi, si o las pe acolo cu masinuta si o pandesc din oglinda. Asa o supraveghez, dar o si invat cumva sa stea singura, sa isi faca ea de treaba. Cat am mai sprijinit coltul… pfaaa! 🙂
      Revenind la buburuza ta, cred ca acum e tare simpatica :). De acum va incepe sa vada ca are manute, sa se joace, sa prinda… Alapteaz-o in continuare la cerere, o sa ti se regleze de acum lactatia si va fi super. Sa mai citesti si articole scrise mai acum (nu stiu daca o faci, dar am scris chiar despre alaptare acum vreo saptamana-doua). E foarte foarte bine ca o alaptezi, pui masa cand vrei, strangi masa… :))
      Iti multumesc pentru complimente, sunt sigura ca si tu te descurci de minune! Va imbratisez!

      • Ana mai 29, 2017 Răspunde

        Citesc multe despre tot ce inseamna bebe, si la tine pe blog, si pe alte site-uri, blog-uri 🙂 Am vazut articolul cu alaptarea. Iti dai seama, daca stau mereu cu ea in brate, singurul lucru pe care il mai pot face in timpul asta e sa citesc (dar, slava Domnului, nu numai internet, mai citesc si carti, ultima mea speranta sa nu-mi moara neuronii de la atata izolare :D). Treaba cu reglarea lactatiei abia o astept, daca asta inseamna sa scap de pad-urile alea insuportabile pe care le tot port, o sa fie un moment de mare bucurie 🙂 Sa aveti o saptamana frumoasa!

        • Super-Mami mai 29, 2017 Răspunde

          Ana, cum sa iti spun eu… off… tocmai ce mi-am luat inca doua cutii de tampoane absorbante = paduri – pentru sani :). La mine inca mai curg… Nu spune hop pana nu sari groapa, vorba aia 🙂
          Pupam fetele!

Leave your comment Cancel Reply

(will not be shared)

Despre Mine

Adina Aruştei

Eu sunt Adina şi împreună cu domnişoara Fundiţă, fetiţa mea, îţi urăm "Bun venit!" pe Super-Mami.Ro! 
Citeşte mai mult ➤

Scriu și pe

Adina Aruştei
Facebook

Arhive

Comentarii recente

  • Pachetul pentru școală - idei pentru o lună #6 - Super-Mami.Ro la Idei de pachet pentru școală – inspirație pentru o lună #5
  • Adina Aruștei la Cum a fost în clasa pregătitoare – experiența noastră
  • Cum e să fii însărcinată - aşteptări VS realitate (experienţa mea) - Super-Mami.Ro la Nașterea la maternitatea Bucur – experiența mea
  • Nicole la Cum a fost în clasa pregătitoare – experiența noastră
  • Paraziți intestinali la copii - tenia, limbricii și oxiurii - Super-Mami.Ro la De ce își rod copiii unghiile? Experiența mea cu fetița de 5 ani

Categorii

  • Activităţi cu şi pentru copii
  • Călătorim împreună!
  • Cărți pe care le răsfoim
  • Ce mâncăm?
  • Concursuri
  • Crăciun
  • Despre mine
  • Diverse
  • Educaţie
  • Îngrijire bebe/mami
  • La masă
  • Parenting
  • Reţete
  • Sănătate
  • Sarcină

Hai și pe Instagram!


Nu aș fi putut număra vreodată câte zeci, sute Nu aș fi putut număra vreodată câte zeci, sute, mii, milioane (poate?) de petale erau aici 🙏
La fel cum nu pot cuantifica iubirea pentru copilul meu cu păr de soare. ☀️ 
Nu există cifre de astea SF - și am studiat câte ceva legat de numere în politehnică 🤪
La mulți ani, Ingriduț! Te iubesc atât de tare, că vor să sune la salvare... ❤️
---
#happybirthday #happiness #happy #happy8 #motheranddaughter #straziledinbucuresti #bucharest #play #playing #me #motherdaughter #freedom #free #wild #petals #playtime
Așa cum există albastrul de Voroneț, așa exist Așa cum există albastrul de Voroneț, așa există roșul de Nescafé pentru mine 🤭
Cana roșie, emblemă, îmi amintește de studenție, de nopțile lungi în care învățăm chimie, RM 1, RM 2, TM, fizici... Nu pot să nu zâmbesc atunci când văd brandul.
Așa că am mers cu mare bucurie într-un #presstrip la malul mării, în care am vorbit cu oameni faini despre cafea. 
Mi-am încărcat bateriile, am învățat să prepar un frappe  Kit Kat și am plecat cu Nescafé curgând pe vene, cum bine zice @irina_siminenco 🤭🤭
Voi aveți vreo amintire legată de Nescafé?
---
#racorestetecuNescafe
#goodfoodgoodlife
#NestleProfessional
#presstrip #romanianblogger #nescafe #kitkat #kitkatromania #bloggerstyle #bloggerevent
Continuăm să pregătim împreună pachete pentru Continuăm să pregătim împreună pachete pentru școală sau pentru grădiniță cât mai colorate, cât mai atractive și, pe cât posibil, cât mai sănătoase! 🌱 
Seria reel-urilor inspirație săptămânale - asta înseamnă că fiecare reel va conține câte 5 idei de #pachetelpentruscoala pe care le puteți adapta după preferințe 💫 
Pe toate le veți găsi în feed-ul meu de aici (@adina.arustei ) și pe www.Super-Mami.ro 🙋🏼‍♀️ 
#pachetulluiIngrid - săptămâna 33:
Ziua 1:
💫 Roșii cherry, conopidă 
💫 Sandwich cremă de brânză + omletă 
💫 Măr golden
Ziua 2:
💫 Castravete 
💫 Căpșune 
💫 Lipie cu cașcaval 
Ziua 3:
💫 Sandwich pâine cu măsline + cașcaval+ carne de pui
💫 Cereale 
💫 Struguri hamburg
Ziua 4:
💫 Măr 
💫 Wrap 
💫 Castravete și roșii cherry 
Ziua 5:
💫 Arahide 
💫 Struguri 
💫 Sandwich cremă de brânză și miere
💗 Dacă îți place acest reel, salvează-l pentru inspirație și dă-l mai departe printr-un share 💗
-----
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #pachetulluiIngrid #pachetel #pachetpentruscoala #pachetscoala 
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #lunchideas #lunch #kidsmeal #inspiration #romanianblogger #culinaria #cookingidea #cookinginspiration #kidsfood #kidsfoodideas #supermami #creativefood #creative #foodblogger #food #bites #eating #kids #lunchtime #lunchbreak #lunchprep
Și persoana care vindecă are nevoie de vindecare Și persoana care vindecă are nevoie de vindecare 🙏
Și persoana care planifică mereu totul are nevoie de surprize 🥳
Și persoana care dăruiește are nevoie să primească 🎁
Și persoana care se gândește la toți are nevoie să fie în gândurile celorlalți 💌
Și persoana care surprinde are nevoie să fie surprinsă ❤️‍🩹
... și ce altceva mai adăugăm pe listă?
---
#adiza #ganduri #ganduribune #intrebari #whatif #tbt #oops #error #shortcircuit #selflove #love
Vine o vârstă la care subiectul #bullying devine Vine o vârstă la care subiectul #bullying devine din ce în ce mai important 😵‍💫
Deși uneori am impresia că vorbesc ca o moară stricată (iar și iar și iar și iar), sunt convinsă că în căpuțul ei se activează totuși ceva.
Cred cu tărie că ar trebui să fim mai blânzi, mai pacifiști, mai orientați pe soluții. Comunicarea și înțelegerea, acceptarea faptului că avem păreri diferite și că suntem diferiți - iată câteva lucruri pe care le consider importate.
În feed-ul meu de aici, dar și pe www.Super-Mami.ro, veți găsi tratat acest subiect. Și încă mai sunt multe de spus.
Vouă cum vi se pare fenomenul acesta? Doar mie, îngrijorător? 🤔
---
#parenting #parentinginromania #sfaturi #sfaturiutile #sfaturipentruparinti #idei #copii #parinti
Continuăm să pregătim împreună pachete pentru Continuăm să pregătim împreună pachete pentru școală sau pentru grădiniță cât mai colorate, cât mai atractive și, pe cât posibil, cât mai sănătoase! 🌱
Seria reel-urilor inspirație săptămânale - asta înseamnă că fiecare reel va conține câte 5 idei de #pachetelpentruscoala pe care le puteți adapta după preferințe 💫
Pe toate le veți găsi în feed-ul meu de aici (@adina.arustei) dar și pe www.Super-Mami.ro 🙋🏼‍♀️ 
#pachetulluiIngrid - săptămâna 32:
Ziua 1:
💫 Căpșune 
💫 Biscuiți cu pudră de roșcove 
💫 Sandwich cremă de brânză 
Ziua 2:
💫 Castravete 
💫 Biscuiți cu banane și muesli
💫 Roșii cherry + cașcaval 
Ziua 3:
💫 Arahide 
💫 Mini pancakes
💫 Struguri fără zahăr 
Ziua 4:
💫 Chipsuri de cocos și cereale crunchy
💫 Căpșune 
💫 Sandwich 
Ziua 5:
💫 Mini burger 
💫 Struguri fără sâmburi 
💫 Migdale, fistic, fulgi de porumb fără zahăr 
💗 Dacă îți place acest reel, salvează-l pentru inspirație și dă-l mai departe printr-un share 💗
-----
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #pachetulluiIngrid #pachetel #pachetpentruscoala #pachetscoala 
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #lunchideas #lunch #kidsmeal #inspiration #romanianblogger #culinaria #cookingidea #cookinginspiration #kidsfood #kidsfoodideas #supermami #creativefood #creative #foodblogger #food #bites #eating #kids #lunchtime #lunchbreak #lunchprep
Voi cum traversați strada, mai ales dacă aveți Voi cum traversați strada, mai ales dacă aveți copilul de mână? 👭
Hai să vă zic cum facem noi:
1️⃣ Ne uităm la semafor. Așteptam să se facă verde pentru pietoni și roșu pentru mașini.
2️⃣ Ne uităm în stânga noastră. Dacă vedem mașini, ne asigurăm că sunt oprite și că șoferul ne-a văzut.
3️⃣ Pășim pe trecere. Ne uităm stânga-dreapta, față, stânga-dreapta-față.
4️⃣ Dacă strada are mai multe benzi, ne oprim după ce am traversat prima bandă. Nu de alta, dar poate vine o mașină cu viteză, șoferul nu ne-a văzut pe trecere din cauza celorlalți participanți în trafic și... 😵‍💫
5️⃣ Ajungem la refugiu, dacă este cazul. Ne uităm din nou la semafor - dacă s-a făcut roșu între timp?
6️⃣ Dacă este verde și mai avem timp, continuăm să traversăm.
7️⃣ Ați ghicit, asigurându-ne că mașinile sunt oprite și șoferii ne văd.
8️⃣ Mai aruncăm un ochi stânga-dreapta.
Și gataaaa!
Vi se pare complicat? Mult? Exagerat? 
Poate că da, dar nu uitați: Siguranța pe primul loc! ✅
Indiferent de ceea ce facem, trebuie să ne asigurăm că suntem în siguranță 🙏
Am susținut mereu respectarea regulilor, mai ales de când am copil. Cred că lucrurile pe care îi învățăm acum le vor fi de folos toată viața, deci este important să pornească la drum cu niște reguli clar conturate. 
✅ Fac parte din campania Primul pas contează, o campanie Kilometrul Bine , și mă bucur grozav că sunt implicată în astfel de acțiuni, atât de necesare!
-----
#kilometrulbine #primulpasconteaza #sigurantapietonala #parebting #sfaturi
Mai mult.... @Adina.Arustei

  • Confidențialitate
  • Termeni & Condiții

Copyright ©2018 Adina Aruștei. Toate drepturile rezervate.

Fii şi tu Super-Mami! Urmăreşte-mă pe Facebook:

Super-Mami.Ro