Vechea poveste: colicii

Nu sunt eu expertă în domeniu, însă aş vrea să vorbim azi despre vechea poveste: colicii prin prisma experienţei căpătate cu fetiţa mea. Societatea ne ameninţă încă din timpul sarcinii că “O să vezi tu ce greu e când apar colicii”, “Nu o să dormi deloc când o să aibă colici”, “Colicii sunt cel mai rău lucru care se poate întâmpla, poate bebeluşul tău nu face” şi multe alte poveşti din acestea. Astfel încât mămica aşteaptă spăşită să se dezlănţuie colicii.

La orice grimasă, cât de mică, se strânge de burtică, plânge, se înroşeşte, toată lumea spune că bebeluşul are colici, hai repede cu picăturile salvatoare. Dar poate nu îi convine lumina, îi este body-ul prea strâmt – de ce colicii sunt veşnicii vinovaţi?

Drept urmare, bebeluşii sunt bombardaţi cu tot felul de picături, uneori 3-4 produse diferite (administrate zilnic, după cum îmi povestea o mămică). Eu nu văd rolul acestor picături, dar… haideţi să le luam pe rând.

Din punctul meu de vedere, colicii sunt dureri de burtă date de maturizarea (dacă îi pot spune aşa) sistemului digestiv a bebeluşului. În burtică sistemul nu era solicitat în acest fel, aşa că el trebuie să se adapteze. La unii bebeluşi procesul este mai uşor, la alţii mai greu şi mai dureros. Ia timp, e nevoie de răbdare şi înţelegere, însă nu este un capăt de ţară.

sursa: whattoexpect.com

Pediatrul mi-a prescris încă de la prima vizită Sab Simplex sau Protectis. Am ales să luam Sab şi i-am dat cu sfinţenie vreo săptămână, amăgindu-mă că îi face bine. Voi v-aţi uitat pe lista ingredientelor?! Eu da, după ce am îmbuibat copilul cu produsul ăsta. Aşa că am decis să i-l dau doar în cazuri extreme, pentru că vorba unei prietene, se chinuie prea rău…

Şi totuşi, dacă nu îi dai picăturile magice, cum ameliorezi durerea de burtică provocată de colici?

 • poţi pune comprese cu apă călduţă/ceai de muşeţel pe burtica bebeluşului. Eu îi pun timp de vreo 10 minute, schimbate cât de des;
 • poţi face băiţă, punându-i un prosop cu apă caldă pe burtică;
 • poţi face bicicleta;
 • pune bebele direct pe pielea ta cu burtica goală (îveliţi-vă cu ceva dacă e răcoare). Şi tati poate face acelaşi lucru. Este important şi liniştitor contactul piele-pe-piele (skin to skin)!
 • poţi face exerciţii cu genunchii la piept;
 • pune muzică relaxantă (zgomote albe – găseşti pe Youtube);
 • poţi băga aspiratorul în priză sau porni foehn-ul, sunetul îl calmează;
 • poţi pune bebeluşul pe burtică – numai cu supraveghere!!
 • poţi pune bebeluşul pe o parte (a mea elimină gaze mai uşor aşa);
 • poţi face masaj în sensul acelor de ceasornic;
 • poţi ţine bebeluşul ca în fotografia de mai sus, îl va linişti.

Uneori fac lucrurile acestea şi de câteva ori pe zi (nu băiţa, dar masaj şi bicicleta mereu). De cele mai multe ori, bebe elimină gaze! După cum puteţi vedea şi veţi vedea, eu nu sunt fană a medicamentelor (nici ceai nu îi dau, nu are niciun aport caloric şi aşa cum spun mereu, alăptarea exclusivă nu include ceaiul sau apa).

Ajută şi ca bebele să stea cât mai mult la verticală sau să îi ridicaţi uşor salteluţa.

 Voi ce părere aveţi despre colici? Cum îi trataţi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments