Dragi, vă mai amintiţi voi când vă povesteam despre cât doarme un bebeluş la patru luni (al meu, evident, pentru că fiecare are tiparul său)? Dar de somnul bebeluşului la şapte luni jumătate? Ehe, între timp am decis să schimb un pic orarul de somn al domnişoarei Fundiţă. Nu de alta, dar parcă nu prea era în regulă să adoarmă la miezul nopţii. Aşa că în acest articol vă voi povesti un pic despre cum să faci bebeluşul să adoarmă mai devreme.
Este ora 22:25 când scriu acest articol şi bebelina doarme. Nici nu visam la aşa ceva acum o lună, aşadar, metoda mea a dat roade. Nu e mare filosofie, să ştiţi, dar îmi place mie să o numesc pompos „metoda mea”. Şi poate că faptul că a început să meargă de-a buşilea e de fapt responsabil (e mai obosită probabil), însă asta s-a întâmplat cam în acelaşi timp, aşa că nu pot decide clar ce a determinat schimbarea aceasta în tiparul ei de somn. Oricum, eu zic că merită să încercaţi şi voi!
Aşadar: nu am mutat bebeluşul în camera ei şi am închis uşa (nu am fost şi nici nu voi fi de acord cu metoda Cry it Out, CIO) şi nici nu am aplicat metoda Ferber (nu mă complic să vă spun despre ce e vorba, pentru că nu sunt de acord nici cu aceea. Ca idee, laşi bebeluşul să plângă). Ci am făcut altceva.
Poziţie de somn a la domnişoara Fundiţă
Am luat masa de seară împreună, apoi în jurul orei 20.30 am spălat-o (duşat, baie nu facem în fiecare seară), apoi schimbat scutec şi pus în pijămăluţă în pat. Am pornit steluţa care proiectează desene pe perete şi cântă şi am stins lumina. Apoi ne-am uitat împreună la desene până când, după 10 minute, steluţa s-a stins. Bebe a venit la sân, s-a foit, s-a învârtit… şi a adormit. La 21 era însă trează! (pentru că aşa doarme ea, în 30 de minute are bateriile încărcate). Ei şi aici intervine a doua schimbare: în loc să o iau şi să aprind becul, am lăsat-o în pace. Am supravegheat-o, însă nu am vorbit deloc cu ea. Dacă a vrut în braţe am acceptat să vină, dar nu am încurajat-o cu nimic să fie activă. Spre exemplu, dacă o ating în zona urechii se trezeşte – nu am mai făcut asta (de când era bebe găsisem punctul acesta sensibil şi aşa nu adormea când sugea). În prima seară s-a foit cam o oră pe lângă mine. Ba a încercat să se dea jos din pat, ba m-a escaladat, ba a gângurit, ba a ţocăit, ba a văzut pisica… eu nimic, nu am spus nici pâs. Jucăriile le luasem de lângă ea, deci nu avea activitate. I-am oferit sânul când a vrut, am mângâiat-o când a supt (dacă o mângâi pe sprâncene circular către năsuc îi fac somn, ia să încercaţi!), însă în continuare nu am spus nimic. Văzând asta, a început să se frece la ochi, s-a liniştit la sân şi a adormit. Nu mi-a venit să cred! La ora 22.30 dormea dusă! Sfat: dacă plecaţi din pat, lăsaţi lângă bebe o haină de-a voastră, pentru ca el să vă simtă mirosul în continuare.
Am repetat în serile următoare cu acelaşi program de ignorat şi primul somn a rămas la fel, de jumătate de oră. Însă durata în care e trează s-a micşorat, iar acum adoarme la loc în aproximativ 30 de minute. Şi doaaaarme până pe la 1, când vrea să sugă.
Ce e drept, nu se mai trezeşte la 10-11 a doua zi, ba chiar are zile în care face ochişori verzi la 7, însă eu una prefer să începem dimineaţa mai devreme, decât să adoarmă atât de târziu. Altfel se odihneşte dacă e pusă din timp la somnic!
Vă sfătuiesc să încercaţi şi voi să faceţi bebeluşul să adoarmă mai devreme folosind aceeaşi metodă. Dar din start vă spun: înarmaţi-vă cu răbdare! La noi a ţinut vreo săptămână foiala de o oră, pentru ca mai apoi să se micşoreze treptat.
Vă ţin pumnii să dea rezultate!
Ma bucur ca ai reușit, bravo! :*
In privința somnului, noi am cam dus-o bine. Inainte de ora deviarna, F se culca la 10,acum la 8 30, 9. Cand se foieste incerc si eu pe cat posibil sa nu il stimulez. Avem seri cu treziri la 2 ore,din ora in ora sau la 4 ore.trezirea e intre 7 si 7 30.
Stam bine, zic! Sa vedem cum o sa fie a doua regresie a somnului
Uhu, da’ dimineata va mai treziti! Si la noi incepe foiala pe la 7, dar o mai pacalesc un pic, macar 8 sa fie :). Pentru mine e vis sa doarma de la 21-22, inainte nu era chip de asa ceva.
Pupam nazdravanul si pe mamica lui!
Și noi avem rutină de seara încă de când era foarte mica. La noi e băița, masajul, povestea (mereu aceeași carticica) si lapte. Se trezește de câteva ori pe noapte sa suga dar nu ma deranjează pentru ca adoarme repede la loc. Drept sa zic nu am avut niciodată probleme cu adormitul seara la noi durerea mare e trezitul la 5!! Parca are ceas deșteptător…mereu la 5! Eu fac același lucru pe care îl faci tu seara ..nu interactionez deloc cu ea si o las sa gangureasca singura pe întuneric pana pe la 6 când se luminează și trag cortinele. Apoi o ridic in fundulet si ii aduc cutia cu jucarii si o pun langa ea si incepe sa-si aleaga jucarii. Le analizeaza, le sorteaza, „le vorbeste” și asa mai trece o ora. Și asta se întâmplă cam de vreo doua luni. Am început sa ma obișnuiesc cu ideea ca suntem foarte matinale!!
Olivia, cat are bebelusa ta? La cat adoarme seara? Daca nu ii tragi cortinele doua ore, trei, ce face? Cat poate povesti? 🙂
Tocmai a făcut 7 luni. De obicei adoarme pe la 7:30; cam asta a fost ora ei de culcare de la inceput. Dar cand am vazut ca incepe sa se trezeasca la 5am am încercat sa o culcam mai tarziu dar devine atât de obosită si morocanoasa ca nu ne mai tihneste nimic seara pana nu o băgăm la somn si devine agitata și adoarme mai greu!
Iar dimineața dacă nu o bag în seama mult timp începe sa țipe. A perfecționat de ceva vreme un țipăt teribil când vrea sa fie băgată în seama!!
În orice caz, nu astept sa se intample o minune. Stiu ca in primul an de viata bebelușii trec prin mai multe perioade de dezvoltare care le pot afecta printre altele si somnul. Ba sunt colici, ba regresia somnului de la 4 luni, apoi aia de la 8 luni, ba dinții, ba o răceală sau chiar un coșmar. Azi învață să stea în fundulet mâine sa meargă de-a bușilea…totul vine în etape..când te-ai obișnuit cu ei într-un fel deja vezi ca încep sa se schimbe. Poate e la fel și cu somnul.
Oliv, ce ce imi place de tine ca esti deschisa :). Cel putin, pari foarte relaxata si chill. Intr-adevar, fiecare luna poate aduce altceva. Numai bine ca ne obisnuim ca adoarme la o ora, ca mai apoi sa se schimbe deodata. Sunt incredibili, astia mici…
Va pup, ma bucur sa te vad aici 🙂