Fierul este un mineral care se găsește în organismul animalelor și al oamenilor. Importanța lui este foarte mare, fierul fiind unul dintre constituienții hemoglobinei, un compus al sângelui care permite transportul oxigenului către plămâni și în final, în întreg organismul.
Astăzi vom vorbi despre 10 alimente bogate in fier – care sunt și ce rol au, însă înainte de a le menționa, să aflăm mai multe despre fier și importanța sa în organism.
Ce se întâmplă dacă nu avem fier suficient în organism?
În lipsa aport adecvat de fier, principala consecință fiind imposibilitatea corpului de a sintetiza hemoglobina. Reacția este în lanț – acest lucru duce la anemie. Cu siguranță ați auzit de anemie.
Aceasta se manifestă și poate fi recunoscută din cauza amețelilor, oboselii cronice, durerilor de cap, senzației de frig – toate resimțite de către pacient.
Ce rol are fierul în organism?
Pe lângă faptul că face parte din structura hemoglobinei, care este implicată în transportul oxigenului către țesuturi, la copii, fierul are rol important în creștere.
Care este necesarul zilnic de fier, în funcție de vârstă?
- la nou-născuți și la bebelușii care au mai puțin de 6 luni: 0.27 mg;
- la bebelușii 7 – 12 luni: 11 mg;
- la copiii cu vârste curpinse între 1 – 3 ani: 7 mg;
- la copiii cu vârste curpinse între 4 – 8 ani: 10 mg;
- la copiii cu vârste curpinse între 9 – 13 ani: 8 mg;
- la băieții cu vârste cuprinse între14 – 18 ani: 11 mg. La bărbații cu vârste cuprinse între19 – 50 ani: 8 mg;
- la fetele cu vârste cuprinse între 14 – 18 ani: 15 mg. La femeile cu vârste cuprinse între 19 – 50 ani: 18 mg;
- la adulții care au peste 51 ani: 8 mg;
- la femeile însărcinate: 27 mg
- la femeile care alaptează: 9 mg [1].
Care sunt cele mai importante 10 surse de fier:
- carnea roșie – considerată cea mai benefică, prin aportul ridicat de fier.
- peștele gras este și el o sursă foarte bună de fier.
- ficatul ( în această ordine, în funcție de conținutul de fier: de gâscă, porc și vițel) și organele
- legume precum: broccoli, spanac, kale, fasolea, mazărea
- gălbenușul de ou
- lintea – am o rețetă de supă cremă de linte pe care trebuie să o încerci!
- năutul
- fructe uscate gen: smochine, stafide, caise uscate
- pepenele verde
- nucile și semințele: caju, migdale, nuci, semințe de dovleac și de floarea soarelui
Cum să îmbunătățești absorbția de fier în organism:
În primul rând, oferă-i copilului tău un meniu cât mai variat! Pune-i în pachetul pentru școală legume, nuci, semințe, fructe uscate. Te poți înspira din pachetele de școală pe care i le pregătesc eu zilnic fetiței mele!
Citește… Peste 100 de idei de pachet pentru grădiniță sau pentru școală
Servește-i la masă meniuri care includ alimente bogate în fier! În acest sens, eu îți recomand un aparat de gătit la aburi. La noi în casă este foarte utilizat și iubit.
Descoperă aici modele de aparate de gătit la aburi și alege-l pe cel care vi se potrivește!
În al doilea rând, evită să îi oferi copilului bături acidulate. Acestea reduc absorbția fierului în organism.
Poți asocia alimentelele cu un conținut crescut de fier cu alimente și băuturi bogate în vitamina C.
Evită cerealele care au conținut foarte mare de fibre, deoarece ele îngreunează absorbția fierului.
Tu ce alimente bogate în fier îi oferi celui mic? Sub ce formă?
Photos by: Rusty Watson and Anju Ravindranath on Unsplash