Despre mine | Contact

Super-Mami.Ro
  • Călătorim împreună!
  • Educaţie
    • Activităţi cu şi pentru copii
    • Cărți pe care le răsfoim
  • Parenting
  • La masă
    • Ce mâncăm?
    • Reţete
  • Sănătate
    • Sarcină/Naștere
    • Îngrijire bebe/mami
  • Diverse
    • Concursuri
  • Călătorim împreună!
  • Educaţie
    • Activităţi cu şi pentru copii
    • Cărți pe care le răsfoim
  • Parenting
  • La masă
    • Ce mâncăm?
    • Reţete
  • Sănătate
    • Sarcină/Naștere
    • Îngrijire bebe/mami
  • Diverse
    • Concursuri
ianuarie 2, 2024 In Călătorim împreună!

Vacanță în România cu un copil de 7 ani – 2023

Luna august este luna concediilor, așa se spune. Asta mai ales datorită zilei libere pe care o avem pe 15 august ( Adormirea Maicii Domnului, numită popular Sântămăria Mare) și pe care noi o legăm în fiecare an cu zilele de dinainte sau după pentru a avea un mini concediu.

Așa s-a întâmplat și în acest an, când am hotărât să petrecem câteva zile într-o mini vacanță în România.

Dacă în 2021 am ales să călătorim împreună spre Sibiu, anul acesta am avut un alt traseu. Ca de obicei, am plecat spre București, iar prima oprire a fost la lacul de acumulare de pe râul Buzău: lacul Siriu. Este unul dintre cele mai frumoase din țară și merită văzut din diferitele puncte de observare de pe traseu.

Vacanță în România cu un copil de 7 ani – 2023

Ziua 1 – Vacanță în România cu un copil de 7 ani

După Lacul Siriu ne-am continuat drumul spre Covasna, pentru a vizita Lacul Sfânta Ana, singul lac vulcanic din România. Este situat în masivul Ciomatu din județul Harghita, în stânga râului Olt, în apropiere de stațiunea Tușnad. Lacul este așezat pe fundul craterului unui vulcan stins.

Vacanță în România cu un copil de 7 ani – 2023

Nu știu voi, dar eu mi-l amintesc dintr-o carte de geografie din gimnaziu – parcă văd în fața ochilor fotografia – și iată că am avut ocazia să îl vedem și live.

Putem ajunge la lac după un traseu prin pădure (urcuș, coborâre) de maximum 30 de minute. Vă recomad să lăsați mașina în parcarea amenajată, să vă luați apă, o gustare și o pătură și să porniți ușor spre lac.

Pentru parcare trebuie să achități 30 de lei/mașină (indiferent de numărul de persoane din ea) sau 40 de lei/persoană, dacă accesul se face pe jos.

Lacul Sfânta Ana

Am plecat mai departe spre Punctul de observare a urșilor, unde am zărit printre un urs somnoros. L-am urmărit un pic (din mașină), apoi ne-am continuat drumul spre Ski Gyimeș, în căutarea bobului.

Bobul nu era ceva nou pentru noi, ne-am mai dat de câteva ori în Maurițius în Casela Park, însă ni s-a părut un punct de interes musai de inclus în traseu. Ne-am dat de câteva ori, Ingrid a fost foarte încântată.

Pista de bob Ski Gyimeș - turist în România

Pista are 1200+600m, iar prețul a fost de 17 lei/copil și 20 lei/adult. Programul de funcționare a bobului Ski Gyimes este 9:00-21:00, iar noi am ajuns pe la 20. Peeeerfect, pentru că nu mai era nimeni la rând și am prins și apusul. Foarte mișto combinația, recomand!

După experiența cu bobul am oprit să mâncăm (nimic deosebit, din păcate, nu recomand), apoi ne-am cazat și… somn!

Citește și… Vacanță în România cu un copil de 5 ani – 2021

Ziua 2 – Vacanță în România cu un copil de 7 ani

După micul dejun de la cazare, am mers spre cascada Cascada Jávárdi Zúgó din Lunca de Jos. Aceasta are o cădere de 8 m și drept să vă spun, nu am văzut-o menționată pe nicăieri.

Drumul este pietruit, accesibil cu mașina (vă reamintesc că noi avem o mașină de teren pentru astfel de plimbări), dar trebuie să fiți cu ochii în patru pentru a nu vă abate de la el. Indicatoarele sunt rara avis.

Noi am avut un neopren pentru Ingrid, așa că a făcut duș și s-a bălăcit în voie.

Cascada Jávárdi Zúgó - Lunca de Jos

Buuun, dacă tot ne-am bălăcit, hai să facem să trecem și în extrema cealaltă! Pornim spre Via Ferrata Astragalus – Cheile Șugăului.

Echipamentul se închiriază contra cost de la cabana Ecolog din rezervație, iar accesul se face după ce semnezi un contract. Primești cască și carabine. Există patru trasee pe care le puteți face. Având doi copii de 7 ani cu noi, am ales traseul cel mai simplu, cel roz-verde. Totuși, din cauză că nu există indicatoare clare, am ajuns pe traseul roșu, de unde ne-am întors la un moment dat, pentru că devenise prea obositor pentru copii.

Eu nu am avut probleme, aș fi mers până la final pe roșu, dar am hotărât să ne întoarcem împreună. Sunt absolut impresionată de copil, de curajul ei și de hotărâre! Eu știu ce pot, nu m-am surprins, dar ea… wow, ea!

Sfat: luați apă multă și ceva batoane proteice sau ciocolată. Ar prinde bine și niște mănuși (n-am avut), pantaloni lungi și bluză ușoară, cu mânecă lungă. Și mult SPF! (după cum vedeți, noi nu am avut haine lungi, deci învățați din greșelile noastre!)

Vacanță în România cu un copil de 7 ani – 2023

După efortul pe care l-am depus, am mers vreo două ore pe un drum horror către Vârful Făget – Bilbor,  unde am campat. Impresionantă zona, vibe-ul, liniștea. Am făcut un foc de tabără superb, am pregătit cina, am privit stelele.. și s-au stins și felinarele.

Traseu în România

Ziua 3 – Vacanță în România cu un copil de 7 ani

Luăm micul dejun și mergem mai departe spre Borsec, pentru că avem și alte planuri… De data aceasta, coborârea de pe Făget a fost mai lină, cu un drum cât de cât mai bun.

În Borsec am parcat, am luat apă, ceva dulce și lanterne și am plecat spre câteva obiective pe care doream să le descoperim.

Peștera de Gheață – încă din fața ei simți curentul rece din interior, lucru absolut minunat într-o zi toridă de vară. Peștera nu depășește 60 de m lungime, însă doar prima porțiune este accesibilă vizitatorilor.

Peștera de Gheață - Vacanță în România

Grota Urșilor este o formațiune carstică reprezentată de un ansamblu de coridoare adânci, formate prin fenomenul de eroziune naturală a calcarelor sub acțiunea apelor de infiltrație. Este impresionant locul, fetița mea spunea că pare că ne strecurăm de pe un tărâm pe altul.

Traseul de aici este practic o plimbare prin pădure, dificultate mică.

Grota Urșilor - Vacanță în România

În zonă mai erau și Cetatea Bufnițelor și Valea Zânelor, dar după traseul de aproximativ două ore făcut am hotărât să ne continuăm drumul spre o altă pistă de bob, Alpine Coaster, din Toplița.

Am citit că aceasta ar fi mai mare și mai faină decât cea de la Ski Gyimeș, dar odată ajunși acolo, am dat peste o coadă groaznică. Zeci de oameni așteptau în soare. Dacă ar fi fost după mine, plecam în secunda doi, însă… am luat cartelă și am stat la coadă, dacă tot am ajuns. Între timp, Ingrid s-a dat în colac, unde nu erau decât vreo 3-4 copii la rând.

Cei de la pista de bob din Toplița păreau depășiți de situație, era multă înghesuială, toaletele execrabile, big no no no.

Clar, Ski Gyimeș a fost mult mai mișto.

Kurtos - Descoperă România

De la pista de bob Alpine Coaster am mers către cascada mezotermală Toplița. Cascada cu apă termală de la Toplița a fost declarată monument al naturii, arie protejată de interes național și rezervație naturală de tip biologic și peisagistic. Personal, mi s-a părut mult mai frumoasă decât cascada Bigăr.

Este foarte aproape de bob și merită văzută. Din păcate, din stradă, pentru că nu e nimic amenajat. Eu aș muta cumva strada, aș amenaja cumva, mai ales că mașinile trec în viteză pe acolo. La fiecare minut mă auzeai: -Ingriddddddddd, mașinaaaaaaaa, stai pe dreaptaaaaaaa!

Vezi pe contul meu de instagram, @Adina.Arustei, un reel cu cele trei cascade menționate mai sus!

View this post on Instagram

A post shared by Adina Aruștei (@adina.arustei)

Gata, hai să mergem spre camping, e suficient pentru azi!

Camping… deci tot cu cortul, pentru că nu mai erau căsuțe libere în camping Ursuleț, la care am dorit să ajungem. Nu face nimic, copiilor le place la cort și aici am găsit băi curate, o mică bucătărie, mese, grătar, un mic bar/resto… cât am pregătit noi cina, ei au alergat și s-au jucat în râul de la marginea campingului. La cină am avut pește proaspăt, pe care l-am cumpărat din apropiere, de la păstrăvăria Pustnicului. Recomand peștele – iar Ingrid ar recomanda mai ales trambulina pe care a țopăit acolo.

Sfat: musai de avut bocanci impermeabili, polar și căciulă, mai ales pentru copil. S-a lăsat bine de tot frigul!

Ziua 4 – Vacanță în România cu un copil de 7 ani

După micul dejun servit pe îndelete, cu cafea din care ieșeau aburi pentru că afară erau vreo 10 grade dimineață, am mers spre Durău, de unde am pornit în următoarea și ultima aventură din acest mic concediu. Ne-am propus să facem traseul spre cascada Duruitoarea din parcul național Ceahlău. Teoretic, 1h30 – practic, vreo 2h30 ne-a luat, având și copiii.

Turist în România - Ce să vizitezi în România

Am urcat până la un anumit punct cu mașina, am parcat pe margine (nu există nimic amenajat) și am pornit! Din câte am înțeles, traseul începe de fapt din Durău, dar noi am furat un pic din el. Accesul se face pe baza unui bilet pe care îl luați din stațiune. Pe noi ne-a văzut un domn când parcam, altfel nu cred că ar fi întrebat nimeni de bilet.

Traseul este de dificultate medie, trebuie urmărit marcajul cu roșu. Aveți destul de mult de urcat, dar merită.

Cascada Duruitoarea se află la 1247 de metri altitudine și are o înălțime totală de 25 de metri. Este una dintre cele mai cunoscute cascade de la noi și deși nu este cea mai înaltă sau cea cu debitul cel mai mare, este recunoscută pentru sunetul pe care apa îl face în căderea ei – de aici și numele.

Cascada Duruitoarea - Descoperă România

Sfat: Foarte important mi se pare să aveți măcar minimum de echipament – bocanci impermeabili, un polar, apă și ceva dulce, pentru energie. Sub nicio formă nu porniți pe traseu în sandale, așa cum am văzut… să nu mai zic de șlapi. Pe traseu vă veți încălzi, dar spre exemplu la cascadă era chiar răcoare. Cât ne-am odihnit am avut nevoie de haine.

Am revenit la mașini și am mers către casă. Cu o oprire pentru un prânz târziu. Am nimerit la Terasa Mega din Bicaz, care mi s-a părut o magherniță de cum am intrat. Mult fum de țigară și gălăgie. Nu mai știu de câți ani nu am mai fost în locuri în care se fumează acolo unde se mănâncă, însă ne era foame și am rămas. Și bine am făcut! Mâncarea a fost extraordinară.

Și pentru că fiecărui călător îi șade bine cu drumul, am continuat… și-am ajuns acasă. Obosiți, dar încântați de acest concediu în România de care am avut parte.

Nu a fost ușor pe Via Ferrata Astragalus, nu a fost ușor pe traseul spre Duruitoarea… dar au meritat cu vârf și îndesat.

Dacă vă încumetați să mergeți pe urmele noastre, aștept impresii!

Citește și alte articole din categoria Călătorim împreună! (cu copilul)

Share
0 Shares

Related Articles

  • sinaia cu copilul
    O zi la Sinaia cu copilul pentru a vedea Castelul Peleș
  • cu copilul in istanbul (20)
    Ce să faci cu copilul în Istanbul - mini vacanța noastră de 1 iunie

Leave your comment Cancel Reply

(will not be shared)

Despre Mine

Adina Aruştei

Eu sunt Adina şi împreună cu domnişoara Fundiţă, fetiţa mea, îţi urăm "Bun venit!" pe Super-Mami.Ro! 
Citeşte mai mult ➤

Scriu și pe

Adina Aruştei
Facebook

Arhive

Comentarii recente

  • Pachetul pentru școală - idei pentru o lună #6 - Super-Mami.Ro la Idei de pachet pentru școală – inspirație pentru o lună #5
  • Adina Aruștei la Cum a fost în clasa pregătitoare – experiența noastră
  • Cum e să fii însărcinată - aşteptări VS realitate (experienţa mea) - Super-Mami.Ro la Nașterea la maternitatea Bucur – experiența mea
  • Nicole la Cum a fost în clasa pregătitoare – experiența noastră
  • Paraziți intestinali la copii - tenia, limbricii și oxiurii - Super-Mami.Ro la De ce își rod copiii unghiile? Experiența mea cu fetița de 5 ani

Categorii

  • Activităţi cu şi pentru copii
  • Călătorim împreună!
  • Cărți pe care le răsfoim
  • Ce mâncăm?
  • Concursuri
  • Crăciun
  • Despre mine
  • Diverse
  • Educaţie
  • Îngrijire bebe/mami
  • La masă
  • Parenting
  • Reţete
  • Sănătate
  • Sarcină

Hai și pe Instagram!


Nu aș fi putut număra vreodată câte zeci, sute Nu aș fi putut număra vreodată câte zeci, sute, mii, milioane (poate?) de petale erau aici 🙏
La fel cum nu pot cuantifica iubirea pentru copilul meu cu păr de soare. ☀️ 
Nu există cifre de astea SF - și am studiat câte ceva legat de numere în politehnică 🤪
La mulți ani, Ingriduț! Te iubesc atât de tare, că vor să sune la salvare... ❤️
---
#happybirthday #happiness #happy #happy8 #motheranddaughter #straziledinbucuresti #bucharest #play #playing #me #motherdaughter #freedom #free #wild #petals #playtime
Așa cum există albastrul de Voroneț, așa exist Așa cum există albastrul de Voroneț, așa există roșul de Nescafé pentru mine 🤭
Cana roșie, emblemă, îmi amintește de studenție, de nopțile lungi în care învățăm chimie, RM 1, RM 2, TM, fizici... Nu pot să nu zâmbesc atunci când văd brandul.
Așa că am mers cu mare bucurie într-un #presstrip la malul mării, în care am vorbit cu oameni faini despre cafea. 
Mi-am încărcat bateriile, am învățat să prepar un frappe  Kit Kat și am plecat cu Nescafé curgând pe vene, cum bine zice @irina_siminenco 🤭🤭
Voi aveți vreo amintire legată de Nescafé?
---
#racorestetecuNescafe
#goodfoodgoodlife
#NestleProfessional
#presstrip #romanianblogger #nescafe #kitkat #kitkatromania #bloggerstyle #bloggerevent
Continuăm să pregătim împreună pachete pentru Continuăm să pregătim împreună pachete pentru școală sau pentru grădiniță cât mai colorate, cât mai atractive și, pe cât posibil, cât mai sănătoase! 🌱 
Seria reel-urilor inspirație săptămânale - asta înseamnă că fiecare reel va conține câte 5 idei de #pachetelpentruscoala pe care le puteți adapta după preferințe 💫 
Pe toate le veți găsi în feed-ul meu de aici (@adina.arustei ) și pe www.Super-Mami.ro 🙋🏼‍♀️ 
#pachetulluiIngrid - săptămâna 33:
Ziua 1:
💫 Roșii cherry, conopidă 
💫 Sandwich cremă de brânză + omletă 
💫 Măr golden
Ziua 2:
💫 Castravete 
💫 Căpșune 
💫 Lipie cu cașcaval 
Ziua 3:
💫 Sandwich pâine cu măsline + cașcaval+ carne de pui
💫 Cereale 
💫 Struguri hamburg
Ziua 4:
💫 Măr 
💫 Wrap 
💫 Castravete și roșii cherry 
Ziua 5:
💫 Arahide 
💫 Struguri 
💫 Sandwich cremă de brânză și miere
💗 Dacă îți place acest reel, salvează-l pentru inspirație și dă-l mai departe printr-un share 💗
-----
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #pachetulluiIngrid #pachetel #pachetpentruscoala #pachetscoala 
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #lunchideas #lunch #kidsmeal #inspiration #romanianblogger #culinaria #cookingidea #cookinginspiration #kidsfood #kidsfoodideas #supermami #creativefood #creative #foodblogger #food #bites #eating #kids #lunchtime #lunchbreak #lunchprep
Și persoana care vindecă are nevoie de vindecare Și persoana care vindecă are nevoie de vindecare 🙏
Și persoana care planifică mereu totul are nevoie de surprize 🥳
Și persoana care dăruiește are nevoie să primească 🎁
Și persoana care se gândește la toți are nevoie să fie în gândurile celorlalți 💌
Și persoana care surprinde are nevoie să fie surprinsă ❤️‍🩹
... și ce altceva mai adăugăm pe listă?
---
#adiza #ganduri #ganduribune #intrebari #whatif #tbt #oops #error #shortcircuit #selflove #love
Vine o vârstă la care subiectul #bullying devine Vine o vârstă la care subiectul #bullying devine din ce în ce mai important 😵‍💫
Deși uneori am impresia că vorbesc ca o moară stricată (iar și iar și iar și iar), sunt convinsă că în căpuțul ei se activează totuși ceva.
Cred cu tărie că ar trebui să fim mai blânzi, mai pacifiști, mai orientați pe soluții. Comunicarea și înțelegerea, acceptarea faptului că avem păreri diferite și că suntem diferiți - iată câteva lucruri pe care le consider importate.
În feed-ul meu de aici, dar și pe www.Super-Mami.ro, veți găsi tratat acest subiect. Și încă mai sunt multe de spus.
Vouă cum vi se pare fenomenul acesta? Doar mie, îngrijorător? 🤔
---
#parenting #parentinginromania #sfaturi #sfaturiutile #sfaturipentruparinti #idei #copii #parinti
Continuăm să pregătim împreună pachete pentru Continuăm să pregătim împreună pachete pentru școală sau pentru grădiniță cât mai colorate, cât mai atractive și, pe cât posibil, cât mai sănătoase! 🌱
Seria reel-urilor inspirație săptămânale - asta înseamnă că fiecare reel va conține câte 5 idei de #pachetelpentruscoala pe care le puteți adapta după preferințe 💫
Pe toate le veți găsi în feed-ul meu de aici (@adina.arustei) dar și pe www.Super-Mami.ro 🙋🏼‍♀️ 
#pachetulluiIngrid - săptămâna 32:
Ziua 1:
💫 Căpșune 
💫 Biscuiți cu pudră de roșcove 
💫 Sandwich cremă de brânză 
Ziua 2:
💫 Castravete 
💫 Biscuiți cu banane și muesli
💫 Roșii cherry + cașcaval 
Ziua 3:
💫 Arahide 
💫 Mini pancakes
💫 Struguri fără zahăr 
Ziua 4:
💫 Chipsuri de cocos și cereale crunchy
💫 Căpșune 
💫 Sandwich 
Ziua 5:
💫 Mini burger 
💫 Struguri fără sâmburi 
💫 Migdale, fistic, fulgi de porumb fără zahăr 
💗 Dacă îți place acest reel, salvează-l pentru inspirație și dă-l mai departe printr-un share 💗
-----
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #pachetulluiIngrid #pachetel #pachetpentruscoala #pachetscoala 
#lunchboxideas #lunchbox #kidsbentobox #bentobox #lunchideas #lunch #kidsmeal #inspiration #romanianblogger #culinaria #cookingidea #cookinginspiration #kidsfood #kidsfoodideas #supermami #creativefood #creative #foodblogger #food #bites #eating #kids #lunchtime #lunchbreak #lunchprep
Voi cum traversați strada, mai ales dacă aveți Voi cum traversați strada, mai ales dacă aveți copilul de mână? 👭
Hai să vă zic cum facem noi:
1️⃣ Ne uităm la semafor. Așteptam să se facă verde pentru pietoni și roșu pentru mașini.
2️⃣ Ne uităm în stânga noastră. Dacă vedem mașini, ne asigurăm că sunt oprite și că șoferul ne-a văzut.
3️⃣ Pășim pe trecere. Ne uităm stânga-dreapta, față, stânga-dreapta-față.
4️⃣ Dacă strada are mai multe benzi, ne oprim după ce am traversat prima bandă. Nu de alta, dar poate vine o mașină cu viteză, șoferul nu ne-a văzut pe trecere din cauza celorlalți participanți în trafic și... 😵‍💫
5️⃣ Ajungem la refugiu, dacă este cazul. Ne uităm din nou la semafor - dacă s-a făcut roșu între timp?
6️⃣ Dacă este verde și mai avem timp, continuăm să traversăm.
7️⃣ Ați ghicit, asigurându-ne că mașinile sunt oprite și șoferii ne văd.
8️⃣ Mai aruncăm un ochi stânga-dreapta.
Și gataaaa!
Vi se pare complicat? Mult? Exagerat? 
Poate că da, dar nu uitați: Siguranța pe primul loc! ✅
Indiferent de ceea ce facem, trebuie să ne asigurăm că suntem în siguranță 🙏
Am susținut mereu respectarea regulilor, mai ales de când am copil. Cred că lucrurile pe care îi învățăm acum le vor fi de folos toată viața, deci este important să pornească la drum cu niște reguli clar conturate. 
✅ Fac parte din campania Primul pas contează, o campanie Kilometrul Bine , și mă bucur grozav că sunt implicată în astfel de acțiuni, atât de necesare!
-----
#kilometrulbine #primulpasconteaza #sigurantapietonala #parebting #sfaturi
Mai mult.... @Adina.Arustei

  • Confidențialitate
  • Termeni & Condiții

Copyright ©2018 Adina Aruștei. Toate drepturile rezervate.

Fii şi tu Super-Mami! Urmăreşte-mă pe Facebook:

Super-Mami.Ro