Am găsit o căpușă pe copil – CE fac??? Asta m-am întrebat duminică seara, la ora 22:10 mai exact, când am băgat-o pe fetița mea de aproape 6 ani în cadă. Era prima oară când descopeream o căpușă pe ea și când vedeam una atașată, de fapt. În copilărie am văzut zeci de căpușe, dar nu îmi amintesc să fi găsit una atașată de mine, deși ținem în brațe toți câinii și toate pisicile pământului.
Revenind în zilele noastre, într-adevăr, weekendul a fost plin. Plimbare prin pădure, stat la cort, jucat prin iarbă… așa că nu am putut stabili exact ora la care ar fi putut să se pricopsească fetița cu această căpușă. Căpușă care, între noi fie vorba, era destul de mare și părea bine înfiptă.
Ce faci dacă vezi o căpușă înfiptă în pielea copilului?
Pe net există tot felul de păreri. Ba să o dai cu spirt, ba să picuri diferite uleiuri esențiale împrejurul ei… ba chiar există kituri speciale, pe care le poți avea acasă, la îndemână. Fiind prima oară când am găsit o căpușă pe copil, nu am vrut să risc, așa că am hotărât să mergem la spital.
La ce spital din București mergi dacă găsești o căpușă pe copil?
Noi am mers la Matei Balș, unde a văzut-o un medic care i-a prescris antibiotic. Atât. Nu a încercat să o scoată, ci ne-a trimis mai departe, la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu. Altă coadă, altă distracție…
Am ajuns la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu în jurul orei 00. Spre stupoarea mea, o coadă cu vreo 10 persoane care așteptau triajul. Ca să nu mai spun de cei care erau deja după linia roșie și așteptau…
Am așteptat vreo 15 minute până a venit o asistentă care a completat fișe pentru fiecare copil. Aceleași întrebări, covid, simptome, adresă… câtă ineficiențăăăăă!
După aproximativ 40 de minute, am intrat la triaj, unde i s-a făcut o fișă. E, cu fișa aceea am ieșit în sala de așteptare și ne-am pus pe așteptat. Și-am așteptat… și-am așteptat… Am văzut copii de toate vârstele. Unii aduși de părinți, alții de ambulanță, unii cu febră 40, alții suspecți de Covid, alții cu frisoare, alții cu vomă… nu contează, am stat toți la grămadă înainte și după triaj.
A fost a doua oară când am mers la unitatea de primire urgențe a spitalului de copii Grigore Alexandrescu. Aceeași procedură depășită, aceleași cozi, același sentiment de neputință.
În jurul orei 3 și ceva dimineața i-a venit rândul lui Ingrid să intre la chirurgie. Am mers, au așezat-o pe un pat și au adus ustensilele necesare extracției căpușei.
Cum a extras medicul căpușa:
În primul rând, a îmbibat o compresă sterilă în spirt și a lăsat-o peste căpușă vreo 15 minute. Apoi, cu ajutorul acului, a început să tragă de ea. De căpușă. Ca să vă faceți o idee, fac o paralelă cu o lingură de înghețată de la gelaterie. Deci cumva de jos în sus, răsucind ușor.
Apoi a verificat să nu fi rămas niciun fragment din ea, a pus un pic de betadină, iar pansament și gata.
Cât am așteptat?
Citisem că această căpușă trebuie extrasă cât mai repede. Dar când am ajuns la urgență și-am văzut ce e acolo,… clar, așa ceva nu avea să se întâmple. Văzând că durează atât de mult, am vrut să mergem la alt spital, dar medicul de la triaj ni s-a spus că doar la Grigore Alexandrescu se extrag căpușe. În tot Bucureștiul, doar la Grigore Alexandrescu, a completat. Așa că m-am întors în sală, ce era să fac…
Am plecat de acasă pe la 22:30 și am ajuns la 4:30. Pe drum ne-am oprit să îi luăm antibioticul prescris de medic.
Antibioticul și căpușa…
Până la vârsta aceasta (aproape 6 ani), fetița mea nu a luat niciodată antibiotic. Așa că am fost sceptică în a i-l oferi. Am întrebat patru medici (trei de la Alexandrescu, unul de la Balș) dacă este neapărat necesară administrarea antibioticului. Fiecare mi-au spus că riscul este mic, dar că ei nu și l-ar asuma sub nicio formă. Borrelia burgdorferi transmisă de căpușă este motivul infecției care determină apariția bolii Lyme. Și dacă șansele sunt de 0.0001%, de ce să mi le asum?
Protocolul de profilaxie post mușcătură de căpușă (click pe el pentru a-l citi) este cel național și presupune administrarea a trei doze de doxicilină pe parcursul unei zile. Siropul se prepară adăugând apă peste publere (suspensia orală). Copilul l-a acceptat ușor, are un gust relativ ok. Prețul unui flacon a fost de 7 lei (iunie 2022).
Ce trebuie să mai știi despre căpușe:
Chiar dacă administrezi antibioticul, zona în care a fost căpușa trebuie urmărită timp de 3 săptămâni. Stările de greață, vomă, moleșeală trebuie raportate imediat la medic.
Vă recomand să citiți postările dr. Craiu – Spitalul Virtual pentru copii pe acest subiect: Abordarea cazului de copil cu muscatură de căpușă și Detalii despre strategia de a indeparta capusele.
Ce poți face pe viitor pentru a evita căpușelor – ce am învățat eu din această experiență:
- purtați pantaloni lungi cu șosete și pantofi sport închiși. Haine cu mânecă lungă.
- Aplicați repelent din belșug.
- Verificați temeinic copiii în fiecare seară, pentru a depista căpușele.
Ar fi trebuie să stăm acasă și să îi scotem noi căpușa? Nu știu. Inițial așa m-am gândit, că totuși nu e o urgență. Tot cântărind și analizâd, am preferat să mă gândesc că paza bună trece primejdia rea. Căpușa trebuie scoasă de o persoană pregătită în acest sens. Aceasta este părerea mea, pe care o susțin. Fiecare specialist își știe bucățica.
Voi ați găsit vreo căpușă pe copil sau pe pielea voastră? Ce ați făcut?