Poate că o să vi se pară un pic ciudat, însă unele mămici se întreabă dacă bebeluşii beau apă. Dacă da, cum? Din ce? Câtă? Când să dăm apă bebeluşilor?
În primul rând, trebuie să stabilim clar ce înseamnă bebeluş. Bebeluş este copilul care are o vârstă cuprinsă între 0 luni (nou-născut) şi 1 an. În termen medical, el se numeşte sugar, însă larg cunoscut (şi acceptat) este termenul de bebeluş.
Când beau bebeluşii apă?
Ne referim la bebeluşii sănătoşi, care se dezvoltă normal, ai căror medici pediatri nu au recomandat lucruri specifice cazului.
De la naştere şi până la şase luni, bebeluşii au nevoie doar de lapte matern sau formulă. Apa, ceaiul, compotul sau alte lichide nu au ce căuta în dieta lor zilnică.
De ce nu e bine să dăm bebeluşilor mici, de până în şase luni, apă?
- apa umple stomăcelul bebeluşului, iar acesta poate să nu mai fie intersat de mâncare. Acest lucru poate duce la pierderea în greutate şi la creşterea nivelului de rubină
- apa oferită sugarilor poate dilua nutrienţii din organismul lor
- prea multă apă va face ca rinichii să evacueze electroliţii, inclusiv potasiul, declanşând dezechilibre.
Laptele matern este format din aproximativ 85% apă, iar el ţine şi de foame, şi de sete.
În ceea ce priveşte laptele praf, şi acesta asigură aportul necesar de lichid pentru copil. Sfat: preparaţi laptele praf conform instrucţiunilor, nu puneţi mai multă apă în ideea de a hidrata mai bine copilul.
Când introducem apa în alimentaţia unui bebeluş:
Mai apoi, odată cu începerea autodoversificării, putem introduce apa în alimentaţia copiilor. Aceasta se oferă la cerere copilului.
Sfat: dacă nu foloseşti biberoane (fetiţa mea nu le-a acceptat sub nicio formă), oferă apă din pahare mici, de shot. Poţi încerca pahare de plastic, dacă cele din sticlă nu ţi se par sigure.
Cana 360 este minunată pentru mânuţele celor mici – află mai multe detalii despre ea de aici!
Câtă apă trebuie să bea un copil?
Odată cu începerea (auto)diversificării, bebeluşului îi pot fi oferite câteva înghiţituri de apă. Trebuie să ţii cont în continuare de modul în care hrăneşti copilul – chiar şi acum, laptele matern sau formula este baza. Aşa că apa nu este necesară. Este bine însă să familiarizezi copilul cu ea, aşa că 10 – 20 de ml pe zi este suficient.
Ce fel de apă să îi dau bebeluşului?
Oferă copilului apa pe care o bei şi tu. Important este ca ea să fie proaspătă, la temperatură potrivită.
Apa plată nu se fierbe!
Ce faci dacă bebeluşul sau copilul nu acceptă apa?
Foloseşte pahare şi căni cât mai colorate – copiii sunt atraşi de ele!
Dă-i voie copilului să se joace cu paharele, să le întoarcă, să şi le pună în cap ca să se familiarizeze cu ele!
Încurajează-l să bea apă înainte şi după ce depune efort!
Luaţi mereu recipient de apă cu voi, pentru a avea la îndemână!
Nu îi oferi băuturi dulci din comerţ ca să îl păcăleşti să bea ceva – hidratarea se face cu apă simplă, pură. Sucurile aduc un plus de calorii care nu este necesar şi dăunător pe termen lung.
Nu uita de importanţa exemplului – bea apă în faţa copilului cât mai des şi exprimă-ţi bucuria că poţi face acest lucru. Explică-i de ce este bună apa!
Introdu în alimentaţie fructe şi legume cu nivel mare de apă în structură. Pepenele roşu, castravetele, strugurii – iată câteva dintre exemple.
Ce faci dacă bebeluşul sau copilul bea prea multă apă?
Există şi mămici care se plâng de acest aspect. Există un risc pentru copiii care beau multă apă şi cel mai bine este să măsori cantitatea şi să discuţi cu medicul pediatru despre acest aspect.
În final, nu uita: chiar dacă fiecare corp e diferit, are nevoie de o hidratare cât mai corectă! Apa înseamnă sănătate!