Pentru mine, dantura este unul dintre cele mai importante lucruri. De aceea, de-a lungul timpului, am început să fiu foarte atentă la ce produse folosesc, la cum o îngrijesc şi la cum arată. La primul semn de carie sau durere, nu stau la discuţii: pun mâna pe telefon şi sun pentru a-mi face o programare, ca să vedem care şi dacă există într-adevăr o problemă.
În acest mediu şi cu aceste idei mi-am crescut fetiţa, aşa că nu e de mirare că nu există zi în care să nu ne spălăm pe dinţi. Oricât de obosite sau fără chef am fi, nu ne băgăm în pat fără a curăţa dinţişorii.
Mi-am propus ca astăzi să vă vorbesc despre prima vizită a copilului la dentist, mai ales că dr. Monica Teodorescu, medic stomatolog la Institutul National Pentru Sănătatea Mamei şi Copilului “Alessandrescu Rusescu” este tare drăguţă şi ne va răspunde unor întrebări pe care cu siguranţă fiecare mamă şi le pune atunci când vine vorba despre îngrijirea orală a copiilor.
1. Când duci copilul pentru prima oară la dentist? Când ar trebui să aibă loc prima vizită la dentist?
Dr. Monica Teodorescu: prima vizită a copilului la medicul stomatolog ar trebui să fie între 6 luni și 1 an. Cu ocazia primei consultații, părinții vor afla exact toate informațiile necesare legate de cum se face igiena bebelușului, de la momentul apariției primilor dințișori de lapte plus sfaturi legate de erupția dentară, alimentație, etc. Apoi ar fi bine să existe controale cam la 6 luni pentru a verifica situația dentară dar și pentru a obișnui copiii de mici cu controlul la medicul stomatolog și a percepe acest lucru ca pe un lucru pozitiv.
2. Cum alegi dentistul?
Dr. Monica Teodorescu: Medicul stomatolog trebuie să fie o persoană răbdătoare, calmă și cu mult chef de povestit atât cu părinții cât și cu cei mici. Trebuie să inspire încredere și să fie prietenos dar și foarte serios în ceea ce privește meseria.
3. Ce se întâmplă la control? Două trei probleme în funcţie de vârstă.
Dr. Monica Teodorescu: În cazul bebelușilor sau a copiilor sub 2-3 ani în general avem o primă consultație în care verificăm etapele erupției dentare, numărul dințișorilor, starea parodonțiului și alte aspecte. Este o etapă de control și împrietenire cu medicul stomatolog. De asemenea părinții află detalii despre igienă și alimentația corecte la aceasta grupă de vârstă. În cazul copiilor mai mari pe lângă o consultație inițială în care îi învățam pe copii despre dințișorii de lapte mai putem face și un periaj dentar profesional sau o fluorizare pentru a proteja dantura celor mici. Există destul de mulți copii care au deja o patologie dentară sau parodontală asociată și atunci se încep tratamentele dentare propriu –zise, deoarece dinții de lapte deși sunt înlocuiți de cei definitivi trebuie tratați pentru a nu duce la probleme ulterioare a acestora.
În jurul vârstei de 4 ani – 4 ani și jumătate trebuie să observăm dacă apare la copii “strungăreața” o spațiere fiziologica la nivelul incisivilor care să prefigureze spațiul necesar pentru incisivii definitivi care vor erupe între 6-8 ani, care au dimensiuni considerabil mai mari față de cei de lapte. Aceste lucruri ne orientează în vederea existentei necesitații tratamentelor ortodontice pe viitor.
La grupa de vârstă de peste 6 ani pe lângă toate aspectele de mai sus, deja putem să mai facem preventiv și sigilări dentare la nivelul primilor molari definitivi ce apar în jurul vârstei de 6 ani în spatele tuturor dinților de lapte. Tot la aceasta grupă de vârstă apar și primele erupții dentare în zona frontală și posibil primele extracții dentare la dinții de lapte. De asemenea există posibilitatea descoperirii unor anomalii dento-maxilare care necesită evaluare și tratament ortodontic chiar din etapa dentiției mixte.
4. Cum ar trebui să pregătească părinţii copiii pentru vizita la dentist? Ce sfaturi ne dă doamna doctor, din experienţa dumneaei?
Dr. Monica Teodorescu:
- la bebeluş: cei foarte mici ar trebui să fie deja obișnuiți de acasă de către părinți cu igiena dentară corectă chiar de la naștere și să fie obișnuiți cu controlul cavitații bucale deoarece de la naștere și până la apariția primilor dințișori se recomandă curățarea blândă a gingiilor cu tifon și apă, dimineața și seara. Aceasta curățare pe lângă îndepărtarea mecanică a laptelui prefigurează și viitorul tipar de spălare pe dinți a copilașului. De la 6 luni sau prima erupție dentară părintele trebuie să înceapă să spele bebelușul pe dinți dimineața și seara conform recomandărilor medicului stomatolog.
- la copilul mai mare: în cazul copiilor mai mari (peste 3 ani și jumătate) totul trebuie să fie prezentat ca un joc, o curiozitate și nevoie de cunoaștere. Exista nenumărate jocuri și aplicații pe care părinții ar putea să le folosească înainte de a veni la prima vizită pentru a obișnui copilul cu ideea consultației. În nici un caz discuția nu trebuie să inspire teama sau să se asocieze cu alte evenimente negative medicale având în vedere că în sine specialitatea este una invazivă și medicul și pacientul copil trebuie să aibă reciproc încredere unul în celalalt. Evident este mult mai greu pentru copii care nu au avut deloc discuții sau interes legat de tema igienei dentare dar cu multa răbdare și explicații corecte putem trece peste orice problemă. Trebuie să ajutam copilul să fie deschis și prietenos față de medic și să aibe o atitutdine cât mai pozitivă față de acest aspect.
În general recomandarea mea este că prima vizită a copilului la dentist să fie una de cunoaștere și împrietenire și să nu fie legată de o durere sau urgență dentară și abia apoi din a doua ședință să se înceapă tratamentele dentare dacă este cazul.
Pe dr. Monica Teodorescu o puteţi găsi la Institutul Național Pentru Sănătatea Mamei Și Copilului “Alessandrescu Rusescu” din Blvd. Lacul Tei 120 Sector 2 București (021.242.27.13 int 1234 /021.9365)/ [email protected]) sau urmări pe facebook în grupul comunităţii de părinți al INSMC.
Pingback: Cum convingi copiii să se spele pe mâini - Super-Mami.Ro
[…] lucru funcţionează foarte bine la fetiţa mea. Ba chiar şi când e vorba despre spălatul pe dinţi am apelat la acest truc: are o periuţă cu […]
Pingback: Cum îngrijim dinții copiilor - șapte sfaturi de la dr. Monica Teodorescu
[…] Citește și… Prima vizită a copilului la dentist – când și cum decurge […]