Cu toții am auzit despre reguli, încă din frageda pruncie. Există reguli oriunde în jurul nostru, iar ele sunt absolut necesare. În unele cazuri, pot fi negociate, în altele, înlăturate complet sau parțial, în funcție de diferite împrejurări. Totuși, există situașii în care regulile sau limitele, trebuie, pur și simplu, respectate așa cum sunt.
Regulile din familie: de ce sunt necesare
Regulile prezente în familie sunt declarații scrise, clare, ale modului în care familia vrea să aibă grijă de și să își trateze membrii. Regulile îi ajută pe copii să învețe ce comportament este și nu este acceptat în familia lor. De asemenea, regulile îi ajută și pe adulți să fie consecvenți în felul în care se comportă față de copii și adolescenți.
Regulile îi pot ajuta pe toți cei din familie să se înțeleagă mai bine. Ele fac viața de familie pozitivă și mai pașnică, iar parentingul pare să fie și el mai ușor.
Multe lucruri influențează comportamentul copiilor. Este întotdeauna o idee bună să te gândești de ce copilul tău se comportă într-un anumit fel. Când înțelegi motivele care stau în spatele comportamentului copilului, poți găsi cu adevărat o soluție la problema pe care o observi.
Cum arată regulile pozitive dintr-o familie?
Regulile potrivite unei familii ghidează comportamentul copiilor într-un mod pozitiv. Acestea:
– descriu exact cum arată comportamentul pozitiv – de exemplu, „Vorbim unul cu celălalt cu respect, spunem „te rog” când cerem ceva
– sunt ușor de înțeles de către copii – de exemplu, „Folosește o voce joasă atunci când vorbim în casă”
Spuneți copiilor ce să facă, mai degrabă decât ce să nu facă – de exemplu, „Păstrează-ți camera ordonată punându-ți hainele deoparte” în loc de „Nu fi dezordonat”.
Regulile care le spun copiilor ce să nu pot fi folosite atunci când este dificil să explicăm ce să facem în schimbul unui lucru negativ – de exemplu, „Nu folosi înjurături acasă”.
Important: O listă scurtă de reguli de familie clare, precise, este mai bună decât una lungă, în special pentru copiii mai mici.
Regulile fiecărei familii sunt diferite. Regulile de familie vor fi influențate de convingerile și valorile voastre ca familie, de situații și de experiența și nevoile copilului tău.
Despre ce să faci reguli – Alege cele mai importante lucruri despre care să faci reguli.
- comportament fizic unul față de celălalt – de exemplu, „Fiți buni unul cu celălalt, nu vă loviți”
- siguranță – de exemplu, „Spune-i întotdeauna unui părinte dacă cineva pe care nu-l cunoști vrea să-ți fie prieten în viața reală sau online sau dacă te-a abordat un străin”
- maniere – de exemplu, „Așteptăm până ce alții vor termina de vorbit înainte de a vorbi și noi – ne așteptăm rândul”
- rutine zilnice – de exemplu, „Așezăm masa pe rând în fiecare seară”
- respectul unul față de celălalt – de exemplu, „Bate înainte de a intra unul în camerele celuilalt”
- utilizarea ecranului – de exemplu, „Ecranele rămân în bucătărie pe timpul nopții”.
Copiii tăi vor învăța că regulile fac parte din viață și că există reguli pentru diferite locuri și părți ale vieții, cum ar fi școala, transportul public, sporturile practicate, case și persoane vizitate etc.
Elaborarea și respectarea regulilor familiei poate ajuta copiii să respecte regulile și în alte locuri.
Pe cine implicăm în elaborarea regulilor
Este important să implicați toți membrii, cât mai mult posibil, atunci când stabiliți regulile familiei.
Copiii de până la 3 ani pot face parte din discuțiile despre reguli. Pe măsură ce cresc, ei pot fi mai implicați în a decide care ar trebui să fie regulile.
Când implicați copiii și adolescenții în stabilirea regulilor, îi educați și îi ajutați să înțeleagă de ce familia dumneavoastră are nevoie de ele și mai mult, să le accepte mai ușor. Mai mult, implicarea lor înseamnă că este mai probabil ca ei să perceapă noile reguli drept corecte și să le respecte mai ușor.
Pentru copiii mai mari și pentru adolescenți, implicarea în elaborarea regulilor le poate oferi, de asemenea, șansa de a-și asuma responsabilitatea pentru propriul comportament.
Pont: scrieți regulile și afișați-le într-un loc unde le poate vedea toată lumea. Acest lucru ajută la clarificarea acestora și, de asemenea, poate preveni neînțelegeri ulterioare referitoare la ceea ce este sau nu este permis. Pentru copiii mai mici puteți face sau desena imagini care ilustrează regulile.
Când să revizuiți sau să schimbați regulile
Este bine să treceți din când în când prin regulile familiei, pentru a verifica cum funcționează. Aceasta poate fi, de asemenea, o modalitate bună de a reaminti tuturor regulile cele mai importante.
De asemenea, este bine de știut că regulile familiei tale trebuie să se schimbe, pe măsură ce copiii cresc sau situația familiei se schimbă. De exemplu, odată cu trecerea timpului, ați putea prelungi ora de culcare a unui copil de vârstă școlară sau a unui adolescent. Sau dacă aranjamentele de lucru ale unui părinte se schimbă, ați putea stabili reguli noi sau diferite despre a ajuta la treburile casnice.
La fel ca atunci când faceți reguli noi, este bine să-i implicați pe copii în schimbarea regulilor.
Respectarea regulilor: la ce să vă așteptați de la copiii de diferite vârste și abilități
Preşcolarii
Majoritatea copiilor cu vârsta cuprinsă între 3-4 ani au abilitățile lingvistice pentru a înțelege reguli simple.
Dar, la această vârstă, este posibil ca micuții să uite sau să ignore pur și simplu regulile. Vor avea nevoie de sprijin și va trebui să le reamintiți regulile de multe ori până să fie ceva obișnuit pentru ei.
Copii de vârstă școlară și preadolescenti
Cel mai probabil, începând cu vârsta de 8-10 ani vei putea începe să te bazezi pe copii pentru a respecta regulile fără a fi nevoie de ajutorul tău. De exemplu, copiii de această vârstă probabil își vor aminti regulile despre spălatul pe dinți înainte de culcare sau vor aștepta un adult înainte de a urca în lift.
Adolescenți
Regulile sunt la fel de importante pentru adolescenți ca și pentru copiii mai mici. Reguli clare le oferă adolescenților un sentiment de siguranță într-un moment al vieții lor când multe alte lucruri se schimbă. Niciodată nu este prea târziu pentru a crea sau a consolida reguli pentru adolescenți.
Regulile privind comportamentul sigur sunt deosebit de importante. Acestea ar putea include reguli despre consumul de alcool, vaping, sex, întâlniri, petrecerea timpului liber etc. Unele familii negociază și semnează cu adolescenții așa numite contracte de siguranță.
Un contract de siguranță este un acord semnat care subliniază regulile – de exemplu, „Îți voi trimite mesaje când folosesc transportul public noaptea”.
La această vârstă, o schimbare a limbajului de la „reguli” la „așteptări” poate ajuta copilul să simtă că este ghidat mai degrabă decât controlat. Acest lucru i-ar putea încuraja să respecte regulile.
Copiii cu nevoi speciale
În familiile cu copii cu nevoi speciale, regulile consecvente transmit mesajul că toți sunt egali. De exemplu, dacă regula familiei tale este că toți vorbiți frumos unul cu celălalt, copilul cu nevoi speciale ar trebui să urmeze această regulă la fel ca și copiii tăi care se dezvoltă în mod obișnuit.
La fel ca toți copiii, copiii cu nevoi speciale ar putea avea uneori nevoie de ajutor pentru a înțelege și a-și aminti regulile.
Unele reguli se pot aplica întregii familii, în timp ce altele se pot aplica doar copiilor mai mici sau adolescenților. Pe măsură ce copiii devin mai mari și mai maturi, regulile pot „crește” odată cu ei.
Ce să faci când copiii nu respectă regulile
Când copiii încalcă regulile, așa că am putea alege pur și simplu să le amintim regulile (iar și iar) și să le oferim o altă șansă.
Dar în cele din urmă va fi mai eficient să folosim consecințele pentru încălcarea regulilor.
Sfat: vorbiți în familie despre consecințele care pot aparea atunci când stabiliți regulile familiei. Acest lucru poate asigura că toată lumea înțelege și este de acord asupra consecințelor de la început. Și dacă toată lumea înțelege și este de acord, poate fi mai ușor să puneți consecințele în acțiune atunci când copiii încalcă regulile.
Photo by Paige Cody, Jonathan Borba & Ann Danilina on Unsplash