Bullying-ul este un fenomen îngrijorător, despre care v-am mai scris acum ceva timp. În acel articol, Ce înseamnă bullying – cum vorbim copilului despre acest fenomen îngrijorător, am stabilit deja ce este bullying-ul și ce trebuie să includă comportamentul agresorului pentru a putea vorbi despre bullying.
Astăzi vreau să mergem mai departe în secțiunea noastră de parenting prin explorarea fenomenului. Mai exact, punctând câteva idei despre cum îți poți ajuta copilul să înțeleagă mai bine bullying-ul.
1. Ajută-ți copilul să înțeleagă ce este bullying-ul.
În primul rând, tu, ca părinte, ia bullying-ul în serios.
Explică-i ce presupune acest comportament și faptul că el are consecințe. Atât acasă, cât și la școală, în cercul de prieteni, în colectivitatea din care face parte.
Spune-i clar că tu nu tolerezi bullying-ul nici acasă, nici într-un alt loc.
Discutați situații punctuale – de exemplu, poate ați observat că atunci când mergeți în parc, copilul vostru tinde să fie agresat. Sau poate prezintă un comportament anume, un tipar agresiv (împinge copiii din tobogan? Râde în mod repetat de un anume copil care nu poate urca, sări etc într-un anume loc?
Stabiliți reguli clare pentru acest tip de situații. Faceți jocuri de rol. Puneți-vă în pielea agresorului, dar și a copilului agresat.
2. Află cât mai multe detalii despre anturajul și viața socială a copilului.
Nu doar despre colegii din clasă, ci și despre prietenii de la activitățile extra-școlare la care este înscris. Vorbește cu copilul despre eventuale situații care se pot ivi.
În cazul unui copil mai mic, acest lucru este mai ușor de ținut sub control. Însă odată cu vârsta și nevoia de libertate, vor apărea diverse provocări. Chiar și așa, apropiați-vă copilul, profesorii, ceilalți părinți.
3. Încurajează comportamentul pozitiv.
Observă situațiile și modul în care le rezolvă și apreciați-i efortul. Nu te limita la un simplu Bravo!, ci menționează și activitatea în sine. Spre exemplu: Sunt foarte mândră pentru că astăzi ai făcut curățenie pe biroul tău. Bravo!
Te-am observat cum te-ai jucat cu Ionel azi – am văzut că nu l-ai împins, ci i-ai vorbit frumos și l-ai lăsat și pe el pe tobogan. Cred că acest lucru l-a făcut fericit! Apreciez foarte mult că ai încercat și uite că ai reușit!
Să le arătăm copiilor că și acțiunile lor sunt apreciate, nu doar rezultatele.
4. Vorbește despre respectul pentru ce e în jur.
RESPECT pentru plante, pentru lucruri – dar mai ales pentru oameni. Învățați-vă copiii că este total greșit să ridiculizeze felul în care un copil se îmbracă sau ce alegeri face. Invățați-i că indiferent de felul în care arătăm, suntem cu toții oameni, avem sentimente, nevoi și trăiri similare. (Pe noi ne-au ajutat mult excursiile din Călătorim împreună, pentru că a interacționat cu diverse naționalități, însă am avut și cărți. Am apreciat incluziunea – de exemplu, printre personaje era și un copil cu dizabilități, un copil din Africa șamd. Cu această ocazie am vorbit despre fiecare. Și iar, și iar, despre cât de diferiți suntem).
Cultivă empatia pentru cei din jur, acceptarea.
5. Discută des despre bullying, pentru ca noțiunea să fie vie și ușor de recunoscut.
Mai mult, aceste discuții deschise vor face copilul să aibă încredere în tine și să îți povestească episoade de agresare/hărțuire la care poate că este martor. Sau parte…
Analizează situații pe care le puteți inventa sau auzite. Cum ar proceda copilul? Dar voi?
6. Lucrează la stima de sine a copilului.
Un copil care are stimă de sine ridicată, care este stăpân pe el, va acționa diferit în fața unui agresor față de un copil timid, timorat, cu încredere/stimă de sine scăzută.
Citește și… Stima de sine la copii – de ce contează și cum o creștem
7. Fii un model pentru copil.
Tu cum te comporți cu cei din jur? Ce vede copilul la voi, mami și tati? Ce învață de la voi? Nu uitacă educația începe acasă, cu părinții!
Photo by Timothy Eberly on Unsplash & Photo by Road Ahead on Unsplash