Cum calmezi bebeluşul care plânge? Zic de bebeluşul mic, mic, abia născut. Când era fetiţa mea mică, fiind primul copil, nu ştiam ce să fac. În primele zile şi săptămâni, chiar nu ştiam ce să fac. O luam în braţe şi speram să se oprească din plâns…
Cântat, legănat, schimbat, alăptat… însă trecerea timpului m-a învăţat multe lucruri pe care ca de obicei, le împărtăşesc cu voi.
Cum calmezi bebeluşul: cinci metode la care nu te-ai fi gândit
1. Calmează bebeluşul cu ajutorul atingerilor şi mângâierilor.
Cât a fost în burtică, ai mângâiat-o uşor. Ştiai că din al treilea trimestru de sarcină bebeluşul îţi recunoaşte atingerea? Aşadar, masează şi mângâie circular burtica încă din sarcină. Descrie cercuri pe burtică şi reia mişcările pe pielea bebeluşului după naştere; mângâie-l uşor, masează-l.
Contactul piele pe piele este foarte important pentru bebeluş, aşa că ia un sistem de purtare elastic sau pur şi simplu pune copilaşul pe pieptul tău. Bebeluşul aude bătăile inimii, simte căldura pielii tale şi se va linişti. Imaginează-ţi un pui de cangur în marsupiu!
Un lucru foarte important pe care vreau să îl menţionez aici este că şi tatăl poate ţine copilul piele pe piele. Mai mult, este chiar de dorit implicarea lui în acest mod!
Alege de aici sistemul de purtare potrivit, în funcţie de vârsta bebeluşului!
2. Calmează bebeluşul cu ajutorul vederii.
Până în jurul săptămânii 26 de sarcină, ochii fătului sunt închişi. Însă încet încet încep să perceapă lumina. Chiar fiind în burtică, percepe sursele de lumină şi se întoarce către ele – spre exemplu dacă tragi draperiile sau ieşi direct în soare.
Un bebeluş agitat sau care plânge poate avea nevoie de stimulare sau dimpotrivă, poate fi prea stimulat. La o săptămână după naştere nu sunt tocmai indicate caruselele care cântă şi proiectează totodată şi diferite lumini. Lasă-le pentru mai târziu un pic, pentru că pot obosi inutil sugarul!
3. Calmează bebeluşul cu ajutorul gustului.
Super-Mami.ro nu recomandă administrarea de ceaiuri, miere etc bebeluşilor până la vârsta de şase luni. Susţinem alăptarea exclusivă şi/sau hrănirea cu formula şi consultarea medicului pediatru atunci când apare orice întrebare legată de alimentaţia sugarului.
Cât a fost în burtică, bebeluşul a gustat ce ai mâncat tu. Poate o să zâmbeşti acum, însă e adevărat: lichidul amniotic a avut gust de ceapă, usturoi, fructe şi legume pe care le-ai consumat. Chiar şi de vanilie! Aşa că dacă încă eşti însărcinată şi citeşti acest articol, adoptă o dietă variată, pentru ca bebeluşul să se înveţe cu diferite gusturi.
Aşadar, dacă alăptezi, te sfătuiesc să consumi aceleaşi alimente ca şi în timpul sarcinii (bineînţeles, dacă bebeluşul nu are vreo alergie). Copilaşul va regăsi aromele cunoscute în lapte, iar acest lucru îl va linişti.
4. Linişteşte bebeluşul cu ajutorul sunetelor.
Cât a fost în burtică, fătul ţi-a ascultat inima şi sunetele din interior. Ba chiar şi vocea ta o ştie bine încă de când se naşte, iar faptul că o aude îl va linişti. În trimestrul trei poţi observa şi reacţii ale bebeluşului în burtică, atunci când aude un sunet care îi face plăcere. Poate o melodie.
După naştere, vorbeşte cât de mult cu bebeluşul. Explică-i ce faci: îi schimbi scutecelul, hăinuţele, aici e năsucul, acesta e al treilea degeţel… chiar dacă ţi se pare inutil, vei vedea că pe lângă faptul că vocea ta îl linişteşte, copilul va înregistra cuvinte.
Dacă nu ai auzit până acum de sunetele albe sau zgomotul alb, caută termenul pe youtube sau în magazinele de aplicaţii de pe telefon – acestea liniştesc sugarul pentru că redau atmosfera din interiorul burticii. Dacă stă şi pe pielea ta, atunci cu siguranţă se va calma mult mai uşor!
5. Linişteşte bebeluşul cu ajutorul mirosului.
În burtică, abilitatea bebeluşului de a mirosi începe să se dezvolte în jurul a 15 săptămâni de sarcină. Până când va veni pe lume, va şti deja câteva mirosuri.
Ştii care va fi preferatul? Al tău, bineînţeles! Mirosul mamei, vocea ei, căldura ei… Aşa că dacă laşi sugarul dormind în pătuţ, pune lângă el o haină de-a ta. Atenţie cum o aşezi: astfel încât să nu îi vină pe faţă sau să nu i se agaţe în mânuţe!
Cât despre parfumuri, încearcă să le eviţi pentru că ele pot agita sugarul. Eu nu am purtat parfum un an, cred, pentru că am observat că fetiţa mea îşi schimba starea dacă o făceam.
Ei, cum ţi se par aceste metode de a calma bebeluşul? Te-ai gândit la ele? Te sfătuiesc să le încerci, nu ai nimic de pierdut! Dimpotrivă 🙂