Există un singur copil perfect pe lume – și fiecare mamă îl are. Noi știm foarte bine asta, însă vrem ca și cei din jur – prieteni, colegi, rude, cunoscuți – să știe cât de minunat este copilul nostru. Cât de mândre suntem de primul zâmbet, de primii pași, de prima zi de grădiniță, de primul concurs la care a participat.
Din acest motiv, în ultimii ani, multor părinți li se pare absolut firesc să pună zilnic pe internet fotografii ale copiilor lor. Nici nu s-au născut bine și pam! prima fotografie a copilului apare online. Ca să nu mai zic că unii partajează fotografii sau videoclipuri încă din momentul nașterii… un moment atât de intim.
Studiile arată că până la vârsta de 5 ani, un părinte va fi partajat deja 1500 de fotografii cu copilul lui în social media!
Alegerea aparține fiecăruia dintre noi, dar eu vreau să vă scriu astăzi de ce nu este OK să postezi fotografiile copilului tău pe Internet. Bineînțeles, din punctul meu de vedere.
5 motive, scurt și la obiect – De ce nu este OK să postezi fotografiile copilului tău pe Internet
1. Îți expui copilul unui risc inutil. Sau mai multor riscuri, de fapt.
Nu știi cine vede fotografiile și mai ales, cu ce gând le privește. Pedofilie, răpire, furt al identității – iată câteva dintre cele mai grave lucruri care se pot întâmpla.
2. Îi încalci intimitatea.
Chiar dacă are o lună-două-nouă-doi-șapte ani, copilul tău are dreptul la intimitate și are dreptul de a-și da consimțământul în cazul în care vrei să publici o fotografie cu el în social media.
Știai că în Franța există legi în acest sens și poți fi amendată cu până la 45000 eur sau poți merge la închisoare pentru partajarea fotografiei copilului tău, fără consimțământul lui?
3. Fotografiile pe care TU le consideri amuzante îl pot transforma în victimă a bullying-ului celor din grup/colectivitate.
Asta se poate întâmpla și peste 10 de ani de la postarea ta, să știi. Cine vrea să caute, găsește.
4. Dacă te uiți pe conturile mai mari ale copiilor (sau ale influencerilor care îi expun de la naștere), vei vedea comentarii îngrijorătoare, alarmante, ofensatoare, total nepotrivite, care efectiv nu își au locul și care sunt scrise de diverși ciudați.
5. Nu uita că odată ce pui fotografiile copilului tău pe Internet, nu mai deții controlul asupra lor.
Oricine le poate salva și… folosi. La ce? Gândește-te singură!
Dacă totuși vrei să pui fotografii ale copilului tău pe internet…
Verifică-ți prietenii din liste – îi cunoști pe toți?
Verifică setările pentru confidențialitate. Platformele au diferite opțiuni, deci ia-le la rând!
Roagă-ți rudele sau pe cei care au acces la fotografii să nu le partajeze mai departe – nu știi către cine, în ce grup o vor face.
Nu adăuga fotografii indecente. Nu mai suntem în anii ’80-’90, când erau la modă celebrele nuduri.
Vorbește cu copilul tău despre asta – îl va ajuta și pe viitor, când va decide pentru el.
La final, vă pot spune că eu am ales să nu pun fotografii cu fetița mea pe internet decât dintr-o parte, cu emoticon peste fățucă etc și vă spun sincer că nu mi s-a părut ceva atât de greu. Chiar dacă multe persoane din comunitățile mele sunt curioase. Chiar dacă unele m-au întrebat dacă este un copil normal – de ce nu pun fotografii cu ea dacă este normală? Într-o lume în care vedem bebelușii din prima secundă a vieții, faptul că până la șapte ani nu am pus nicio fotografie clară cu ea este considerat ciudățenie.
Dar… eu m-am obișnuit cu asta și mi se pare un lucru firesc. Nu pun fotografii în care să i se vadă fața și gata. Am vorbit de multe ori cu ea despre asta și momentan este de acord. Va crește, își va face singură conturi în social media – perfect – va fi alegerea ei. Momentan însă, eu cred că ar trebui să ne ferim copiii de această expunere exacerbată în social media. Vor și vom supraviețui fără like-uri și inimioare, vă garantez.
Tu ce spui? Este vorba despre parenting modern? Este OK să postezi fotografiile copilului tău pe Internet? Tu cum procedezi?
Photo by Caleb Woods și Annie Spratt on Unsplash